Krisen en andeviskning

Dominic Waughray, chef för miljöfrågor på World Economic Forum har på Dagens industris debattsida skrivit ett debattinlägg om att vårt ekonomiska system inte är hållbart på ett djupare plan, som verkligen är huvudet på spiken och i linje med tankarna på denna blogg. Den finanskris vi nu går igenom är bara en mild föraning om vad som kan inträffa om vi inte tar itu med problemen på allvar menar han då vi står inför ett miljösäkerhetsproblem som är djupare, mer fundamentalt och komplext och mycket mer systematiskt än den finansiella krisen.

– 2008 var bara en andeviskning jämfört med den perfekta ekonomiska stormen, olik allt vi har sett förut, som vi annars riskerar att drabbas av, skriver Dominic Waughray.

De senaste 50 åren har vi undervärderat riskerna i det sätt som vi har utnyttjat världens naturtillgångar på. Förbättringarna av levnadsstandarden har finansierats genom en systematisk underprissättning av varor och tjänster baserade på jordens naturtillgångar, resonerar

– Vi kommer inte att kunna hålla de utsläppsgränser som vetenskapsmännen har ålagt oss för att undvika klimatförändringar. Det får dramatiska ekonomiska och humanitära konsekvenser för oss alla, skriver Dominic Waughray.

Han skriver vidare att finanskrisen är en stark varning om vad som kan hända om kända ekonomiska risker lämnas utan åtgärd. De fundamentala miljöriskerna måste åtgärdas, enligt miljöchefen, och han säger också att det krävs en mer progressiv riskförvaltning för att förbättra livet för alla.

– 2008 gav oss tydliga varningssignaler om att allt inte kan fortsätta som vanligt. 2009 måste vi hitta de kreativa lösningarna för en värld efter krisen, skriver Dominic Waughray.

Lämna en kommentar