Slå index med aktier som har låg värdering och hög avkastning

 

Ett sätt att slå index kan vara att leta efter aktier med låg värdering och hög avkastning på kapitalet.  Det kan också vara klokt att med databasen factset rensa bort bolag med ett börsvärde på mindre än en halv miljard kronor och som följs av mindre än tre analytiker för att rensa bort oprövade aktier.
Den som hamar högst får en etta, näst högst en två osv.

Så det man gör är helt enkelt att först ranka bolagen efter genomsnittet av innevarande och det senast rapporterade årets avkastning på det totala kapitalet och sedan göra motsvarande ranking utifrån värdering där p/e talet för innevarande år är måttstocken och således får bolaget med lägst p/e tal en etta, tvåan en tvåa osv.

Sedan bakar man ihop dessa listor till en så att ett bolag som hamnar på plats 4 i avkastningsklassen och plats 2 i värderingsklassen får en totalpoäng på 6.

Genom att kombinera hög avkastning med låg värdering kan man utgå ifrån att bolag som bjuder på besvikelser inte kommer att kollapsa helt, eftersom värderingen redan är relativt låg, och bolag som överraskar positivt kommer att kunna rusa när aktien omvärderas.

 

Metoden beskrivs bl.a. i Joel Greenblatts bok ”The little book that beats the market”.

Lämna en kommentar