Spara pengar på spolarvätska

Spolarvätska är vanligtvis inte den största utgiften för en bilägare, men om man åker mycket bil går det att spara in en del på kostnaden för spolarvätska.

Dels naturligtvis genom att använda spolarvätska sparsamt och bara vid behov. Genom att tvätta av rutorna med tvättsvamp vid macken när man tankar kan man minska behovet.

Men det går också att spara in på den spolarvätska man använder. Genom att köpa koncentrerad spolarvätska och blanda efter behov och temperatur kan man spara in en hel del. Genom att köpa koncentrerad spolarvätska i storpack på någon lågprishandel som biltema, jula eller Ö&B kan man komma undan med 1/3 av priset mot vad en dunk färdigblandad spolarvätska kostar på macken.

På sommaren behövs inget frostskydd (alkohol) alls i spolarvätskan vilket gör att den då blir mycket billig.

Det går faktiskt att komma ner ännu mer i pris än att köpa koncentrerad spolarvätska och det är att blanda sin egen spolarvätska.

På sommaren behöver man bara blanda ett par liter vatten med några droppar diskmedel eller bilschampo och så är det klart. På vintern behöver man tillsätta en del alkohol t.ex. t-sprit per 9 delar vatten (mer om man det är mycket kallt) för att spolarvätskan inte ska frysa.

Med egengjord spolarvätska kan du komma ner i halva priset jämfört med om du köper färdig spolarvätska.

Läs mer om hur du gör din egen spolarvätska.

Tjäna på att tjäna över gränsen för inkomstskatt vid sommarjobb eller helgarbete

Den som tjänar under 22 208kr under ett år (2023) t.ex. en student som sommarjobbar eller jobbar extra på helgerna behöver inte deklarera eller betala någon skatt på inkomsten.

Därför är det många som tänker att det kan vara en bra ide att jobba så lite att man hamnar strax under gränsen för inkomstskatt t.ex. vid sommarjobb.

Men faktum är att om man tjänar mer än gränsen för inkomstskatt under ett år så tjänar man in pension för hela den intjänade summan. Men man betalar bara skatt på den del av lönen som överstiger gränsen för inkomstskatt.

Så den 16-åring som sommarjobbar och får ihop en årsinkomst på 22 208 kronor tjänar samtidigt automatiskt ihop en inkomstpension och premiepension på 660 kronor per år från pensionsåldern och livet ut.

Den som sommarjobbar och får en inkomst under året på minst 22 208 kronor före skatt får också en pensionsrätt. Det är den årliga deklarerade inkomsten som ligger till grund för hur mycket som tjänas in till den allmänna pensionen.

Den som sommarjobbar och får en årsinkomst på minst 22 208 kronor får alltså en pensionsrätt på 17,21 procent av lönen.

Varje krona i pensionsrätt utvecklas under hela tiden fram tills man börjar ta ut sin pension. Inkomstpensionen påverkas av den allmänna inkomstutvecklingen i samhället medan premiepensionen påverkas av fondernas värdeutveckling.  

Vinn presentkort Gekås Ullared

Tävlingen är avslutad och vinnaren är kontaktad via epost och på instagtram

Gekås Ullared fyller 60 år 2023 och i samband med det tävlar vi ut ett presentkort 100kr på Gekås Ullared.

*Följ ekonomitips.se på instagram
*tagga två vänner i kommentarsfältet till tävlingsinlägget
och
*maila till sitetips@sitetips.nu ditt användarnamn på instagram och en motivering till varför du vill vinna.

Sista tävlingsdag är 24/7 2023 och vinnaren meddelas därefter här och på instagram.

Tävlingen är inte sponsrad av instagram eller Gekås Ullared

Sparar man pengar på att göra egen fläderblomssaft?

Man kan göra egen fläderblomssaft med enbart socker, vatten, fläderblommor och eventuellt citron och/eller lime.
Fläderblommor kan man hitta förvildad eller i övergivna trädgårdar under juni månad. Om man känner någon som har en fläderbuske brukar man kunna fråga om man kan få plocka några klasar då buskarna ofta är ganska stora och räcker till många. Kontrollera först att det är äkta fläder (Sambucus Nigra) och inte någon annan liknande art. Om man får tag på fläderblommor gratis så blir kostnaden för att göra 1 liter ekologisk koncentrerad saft 1 kg socker (27kr) och 3 citroner (15kr). Totalt 42kr. Denna spädes efter smak t.ex. 1:4 vilket gör att man får 5 liter färdigblandad saft för 8,4 kr/liter. Om man istället köper billigare socker i 2kg förpackning blir kostnaden för 1kg socker 19kr och priset för den färdigblandade saften 6,8kr/ liter. Ännu lite billigare om man minskar ner på antalet citroner.
Om man istället skulle välja ekologiska varor skulle priset istället bli högre.

Att köpa 95cl koncentrerad fläderblomssaft som efter spädning ger 7,6 l färdigblandad saft kostar för närvarande 48kr eller 6,3 kr per liter färdigblandad saft.

Så slutsatsen är att man sparar i normalfallet inte pengar på att göra egen fläderblomssaft, det blir snarare ofta lite billigare att köpa färdig fläderblomssaft om man inte väljer någon exklusiv sort, men man slipper konserveringsmedlen i saften och visst är det lite extra roligt att bjuda på saften när man har gjort den själv. Den egna saften utan konserveringsmedel håller sig dock inte särskilt länge så ska man spara den mer än några dagar får man frysa koncentratet.

Ekonomi i att ta jägarexamen och jaga eget kött

En del tänker att det är en bra ide att ta jägarexamen och börja jaga för att få tag på billigt kött. Det går att spara pengar på att jaga vilt men det kostar också speciellt i början.


Är du intresserad över att ta jägarexamen och börja jaga. Men osäker på ekonomin?Du är inte ensam och det är många faktorer som spelar in.

Det finns många olika sätt att jaga och beroende på vilken typ du väljer så kommer det såklart att kosta olika mycket.

Därför ska vi reda ut vilka olika sorters jakt det finns. Vad som krävs för varje typ och vad det kostar.

Det går definitivt att komma ut i skogen med jaktlicens och vapen för runt 10 000 kr eller ännu lägre, men om man vill handla lite dyrare utrustning blir prislappen ofta över 30 000kr

Generella kostnader

Jägarexamen

En intensivkurs för att få jägarexamen kostar vanligtvis ca 3-4000 kr.

Om du anmäler dig till en kurs så kan du i princip räkna med att du kommer klara den. Om du bara är intresserad och motiverad så brukar det gå bra att ta examen. Men det är klart det tar också lite tid i anspråk.

Ammunition till träningstillfällena brukar kursdeltagaren få betala själv så räkna med ytterligare några hundralappar för det. Övning ger färdighet.

När kursen är klar tillkommer kostnader för prov. Ett teoriprov och tre praktiska. Sammanlagt så går de på ca 1000 kr.

Sammanlagd kostnad för utbildningen: Ca 5000 kr.

Vapen

Du behöver faktiskt inte vapen för att ta jägarexamen. Du kan låna vapen på plats.

Men utan vapen blir det inte mycket jagat. Så efter avklarad jägarexamen är det dags att bestämma sig för vilket eller vilka vapen du vill ha och skicka in en ansökan till polisen om vapenlicens.

Beroende på vilken sorts jakt du tänker utöva så behövs olika vapen. Men det går att lite förenklat dela in dom i tre olika kategorier. Kategorier som likna de praktiska proven på jägarexamen.

Klass 1 kulvapen

För så kallat högvilt behövs ett kulgevär av klass 1. Ofta kallad studsare eller älgstudsare. Det skulle lika gärna kunna kallats björnstudsare eller grisstudsare men men.

Klass 1 vapen är de med högst kraft och dödlig verkan. För att klassas som klass 1 ska kulan väga 9 gram och ha en anslagsenergi vid 100 m på 2700 joule. Eller väga 10 gram och ha en anslagsenergi på 2000 joule.

Alla vilt är tillåtna att jaga med ett klass 1 vapen, men det vanligaste är älg, gris, björn och kronvilt. Skjuter du mindre djur med ett klass 1 vapen är det risk att mycket av köttet eller skinnet blir förstört.

Begagnade klass 1 viltvapen går att hitta för några tusenlappar. Och ofta skjuter de nästan lika bra som dyrare och nya vapen. Klassiska modeller som går att hitta billiga är Carl Gustav, Tikka och Sako. 

Se upp med gamla kikarsikten bara. Nog fungerar de bra men det har hänt extremt mycket det senaste åren och det går att få en mycket bättre upplevelse med nya kikarsikten som dessutom inte behöver kosta allt för mycket.

Vill du ha den senaste tekniken och alla bekvämligheter så passar nyare modeller bättre. Bra klass 1 vapen i butik börja på runt 8-10 000 kr och dyrare modeller hamnar upp mot 25 000 kr.. Håll utkik för kampanj på paket med kikarsikte och ljuddämpare.

Klass 2 kulvapen

Klass 2 vapen är mindre än Klass 1 vapen och är generellt sett billigare.

Dessa kulgevär har lägre anslagsenergi än Klass 1 vapen. Därför är de inte tillåtna att jaga de största viltet. Allt förutom följande är tillåtet: älg, vildsvin, björn, hjort, visent, myskoxe, mufflonfår och varg.

Begagnade klass 2 vapen kostar i runda slängar samma som äldre begagnade klass 1 vapen. Men när man jämför nya modeller så blir skillnaden tydligare att klass 2 är billigare så mellan 5 – 10000kr om man ska handla nytt.

Klass 3 kulvapen

Klass 3 vapen är för ännu mindre vilt, te x räv och toppfågel.

Dessa vapen kostar ungefär lika mycket om klass 2 vapen.

Hagelgevär

Det viktigaste med ett hagelgevär är att det passar bra för just din kropp. Din armlängd, axelbredd och längd. 

Om du vill betala så lite som möjligt. Vilket är naturligt om du känner att det blir väldigt många kostnader som läggs på. Då kan det vara värt att utforska det begagnade sortimentet på vapenhandlarna som finns i din omnejd.

Eftersom det viktigaste är passningen mellan dig och hagelgeväret så rekommenderar jag inte att köpa något begagnat utan att först få känna på det och prova att lägga an.

Ett billigare begagnat hagelgevär kostar ca 2000-5000 beroende på märke och skick.

En nackdel med att köpa ett äldre billigare begagnat hagelgevär är att det inte är provtryck för stålhagel. För på den tiden så användes inte stålhagel.

Om du vet att du vill köpa ett nytt hagelgevär från början så är såklart valmöjligheterna väldigt stora. Det finns hagelgevär från 6000-8000 kr

Så kostnaden för vapen för nybörjaren hamnar ofta mellan 2000 kr till 10 000kr

Vapenlicens kostar 700 kr för det första vapnet. 250 kr för nästföljande.

    Utrustning

    Kläder

    Det är helt klart en del kläder som behövs köpas. Men det behöver inte vara så dyrt.

    Billiga jaktställ går att hitta för 2000-4000 kr. Självklart går att välja premiummärken eller dyrare varianter för bättre kvalitet.

    Beroende på vilken säsong du tänkt jaga eller vid vilka breddgrader du bor så duger det gott med ett par gummistövlar eller ett par fodra gummistövlar i början.

    Så räkna med att lägga ca 3000kr på kläder.

    Utrustning

    Det räcker inte med bara kläder och vapen. Vissa saker underlättar verkligen jakten och kan dessutom utgöra en säkerhetsfaktor eller vara lagstadgat.

    Det första som behövs innan du ens funderar på att köpa vapen är att skaffa ett godkänt vapenskåp. Och förankra det på rätt sätt.

    Ett vapenskåp kan kosta från runt tusenlappen upp mot 10 000 kr.

    För all samordnad jakt behövs en jaktradio. Dessa kan kosta allt ifrån 500kr upp till ett par tusen.

    För att behålla hörseln behövs hörselkåpor. Allt från billiga hörselkåpor för någon hundralapp till bekvämare varianter med medhörning och inkopplingsbar jaktradio för några tusenlappar. Båda alternativen fungerar även om det bekvämare alternativet kostar lite mer.

    En kikare är något som många rekommenderar och det är absolut bra att ha. Men det är inget måste i början. Bättre att satsa på det som är väsentligt och sedan när du känner behovet för en kikare, så kommer även utgiften att kännas värd det.

    En vettig kikare börjar på runt 1000-2000 kr och de allra finaste har nog ingen övre gräns.

    Så räkna med minst 12 000kr i kringutrustning om du inte har ett godkänt vapenskåp sedan tidigare.

    För att få jaga i Sverige måste även viltvårdsavgift (jaktkort) betalas.
    Avgiften är 300kr per jaktår (1 juli − 30 juni).

    Sammanfattning

    Så kostnaden för att komma igång att jaga hamnar ofta på mellan 15 000kr – 30 000kr om man inte har någon utrustning sedan tidigare och skulle kunna se ut såhär om man handlar nytt:

    • Jägarexamen (5000 kr)
    • Vapen (10000kr)
      • Vapenskåp 10000 kr
      • Jaktställ 3000kr
      • Jaktradio: 1000 kr
      • Hörselkåpor: 1000 kr

    Kostnader för kött

    Som jägare med licens kan det vara lätt att tro att du kan gå ut i skog och mark och jaga hur som helst. Och när du väl fällt ditt byte ta hem det. Men så är det faktiskt inte. Även jägare måste betala för sitt kött, även om de jagat och dräpt djuret själva. Priserna varierar lite men i regel ser det ut så här:

    • Älgkött 1 kg – 50 kronor. Delas upp mellan jägarna under jakttillfället genom lottningsprincip.
    • Vildsvin 1 kg – 50 kronor. Köttet köps av jägaren som fällt vildsvinet.
    • Rådjur 1 kg – 50 kronor. Skytten som fällt djuret köper köttet eller hänvisar till annan person som vill köpa köttet.

    Det blir naturligtvis billigare än att köpa i butik då priset där ofta är mellan 4 – 10 gånger så dyrt, men med tanke på alla kringkostnader så tar det många år innan man går plus på sin hobby.

    Men om man gillar jakt och att vara ute i skog och mark med ett jaktlag så får man ju många positiva upplevelser på köpet.

    Sparkonto

    Man pratar ofta om att investeringar på börsen slår sparande på räntekonto över tid, vilket stämmer. Men investeringar på börsen är volatila och svänger mycket i värde även om man placerar i indexfonder och ännu mer om man placerar i enskilda aktier.

    Om planerar att använda pengarna de närmaste åren är det därför en bra ide att ha dem på räntekonto för att inte riskera att de har minskat i värde när man ska använda pengarna.

    Storbankerna ger dock ofta låg eller ingen ränta på sina konton i förhållande till den ränta man kan få hos nischbankerna. Just nu kan man t.ex. få 3,1% ränta hos Multitide bank. På samma sätt som hos storbankerna så omfattas pengarna av insättningsgarantin.

    Öppna konto hos Multitude bank och få ränta på dina sparpengar.

    Olika inställningar till utgifter

    Det finns minst tre olika inställningar till hur man förhåller sig till utgifter. Ja i praktiken finns det ju många fler eftersom det egentligen är en glidande skala, vi kan ha olika inställning inom olika områden och en persons inställning också förändras genom livet, men generellt behåller man en viss inställning även när man får mer pengar att röra sig med.

    1. Superspararen.
      Superspararen köper alltid den billigaste varianten av pasta i mataffären, letar efter extrapriser och rabattkoder och pantar naturligtvis alltid tomglasen. Superspararen skulle sällan få för sig att köpa en läsk på bensinstationen för att den där är minst dubbelt så dyr som på kampanj i matbutiken. Däremot kan han lägga mer pengar för att köpa en kvalitetsprodukt istället för en billig kopia som inte fungerar lika bra eller riskerar att snabbt gå sönder.
    2. Medelsvensson
      Medelsvensson tittar inte så mycket på priset när hen vardagshandlar utan köper det hen vill ha, och det kastas en hel del också. Dock tänker hen på priset när det kommer till större inköp som semesterresor och dyra kapitalvaror.

    3. Slösa
      Slösa har ingen respekt för pengars värde. Är det något hen vill ha eller göra så gör hen det. Det ska helst vara märkeskläder och fika ute på stan. Oavsett om hen har råd eller inte. Finns det pengar så går de åt. Och ofta också trots att de inte finns. Man kan ju alltid ta ett lån. Slösa lever i nuet och funderar inte över hur pengarna ska räcka till morgondagen.

    Spara pengar med en lägre huvudsäkring till din bostad

    Förutom att betala för elförbrukningen så betalar man även en avgift till nätbolaget för elöverföringen. Denna kostnad består dels av en fast och en rörlig del och beror bl.a. på upp till vilket strömuttag som bostaden kan ta ut. T.ex. kan en bostad vara säkrad upp till t.ex. 16 Ampere, 20 Ampere eller 25 Ampere.

    För att se till vilken strömstyrka som din bostad är säkrad till kan du kontakta nätbolaget eller titta på säkringarna som sitter vid inkommande el till fastigheten.

    Maxeffekt för olika säkringsstorlekar

    Ju större huvudsäkring du har desto mer el kan du förbruka vid ett givet tillfälle. Hur mycket ett hus eller elsystem klarar av kan enkelt räknas ut genom räkneregeln 230 V x 3 faser x storleken på huvudsäkringen.

    Har du en hög årlig elförbrukning är det sannolikt att du också har höga effekttoppar.

    Färg på säkringenStorlek på huvudsäkringElförbrukning/årMaximalt effektuttag
    Grå16 A0 till 20 000 kWh11 040 W
    Blå20 A20 000 till 25 000 kWh13 800 W
    Gul25 A25 000 till 30 000 kWh17 250 W
    Svart35 A30 000 till 40 000 kWh24 150 W
    Vit50 A40 000 till 55 000 kWh34 500 W
    Koppar63 A55 000 till kWh43 470 W

    Huvudsäkringen begränsar solceller

    Som tidigare nämnt begränsar huvudsäkringen både den mängd du kan ta ut och mata in på elnätet. För att beräkna maxeffekten för en solcellsanläggning som din huvudsäkring klarar av används samma formel: 230 V x 3 faser x Säkringens storlek. 3 st 16 A huvudsäkringar klarar alltså solceller upp till 11kW.

    Ta hänsyn till effekttoppar

    Förutom den årliga elförbrukningen är det viktigt att ta hänsyn till eventuella effekttoppar i hushållet. Effekttoppar uppstår vid tillfällen med ovanligt hög strömförbrukning under en kort period. Detta kan leda till strömavbrott om huvudsäkringen är för liten.

    Några exempel på situationer som kan ge höga effekttoppar är:

    • Användning av elkrävande apparater: Vid användning av t.ex. en bastu kräver bastuaggregatet mycket el
    • Periodvis användning: Om du exempelvis har mycket julbelysning och juldekorationer kan dessa ge höga effekttoppar
    • Flera saker används samtidigt: Om t.ex. elbilen laddas samtidigt som TV, lampor tvätt- och diskmaskin är igång ges höga effekttoppar

    Bli påmind när dina avtal löper ut

    Det lönar sig att förhandla om sina elavtal, försäkringar, lån telefoni och bredbandsabbonemang.

    Ofta erbjuder företagen ett bättre pris till nya kunder eller det första året och sedan blir priset dyrare. Genom att omförhandla dina avtal när en tjänst eller bindningstid löper ut så kan du spara många tusenlappar.

    Med tjänsten påmind håller du koll på dina avtal och får hjälp att hitta billigare avtal eller ett bättre pris hos den tjänst du har.

    Påmind ber dina leverantörer om erbjudanden. 
    Du behöver bara tacka ja eller nej.

    Om du inte får ett erbjudande får du tips på andra erbjudanden hos schysstare leverantörer.

    Börja här

    Spara när det inte behövs

    Ett bra tips för att att känna sig trygg och nöjd med sitt liv och för att klara av sämre tider är att göra olika sparutmaningar innan det behövs.

    Om man t.ex. har en buffert på 50 000kr och inkomsterna och utgifterna för närvarande varje månad är ungefär lika stora och det förutspås att levnadskostnaderna för det närmaste halvåret kan komma att öka med 10 000kr per månad för en person i din livssituation t.ex. p.g.a. ökade energipriser, räntor och matpriser.

    Om du då fortsatte att leva som vanligt och förutsägelsen slår in så skulle du efter fem månader ha förbrukat din buffert och den sjätte månaden kanske tvingas att sänka inomhustemperaturen samt dra ner på matinköpen avsevärt.

    En ganska utsatt och nedslående situation. Du sitter i ett kallt hem och har inte råd att köpa särskilt mycket mat och om el- eller matpriserna stiger ännu mer kommer du ändå inte kunna betala alla dina räkningar för månaden.

    Om du istället redan när du har en buffert ger dig själv några utmanande men överstigliga sparutmaningar så kanske det innebär en sänkt komfort i samma utsträckning men med en mycket bättre känsla.

    En sparutmaning kan t.ex. vara att sänka inomhustemperaturen till 15 grader i sovrummet. Eller att stänga av värmen i alla sovrum under en månad och hela familjen sover i vardagsrummet. En annan sparutmaning kan vara att bara köpa mat för hälften så mycket som du normalt gör.

    Om du gör dessa sparutmaningar under två av dessa sex månader skulle du kanske bygga på din buffert med 10 000kr och du skulle aldrig hamna i den situationen där du inte kan betala dina fakturor.

    Anledningen till att dessa sparutmaningar känns bättre än att mot slutet inte ha något kvar är att du inte är tvingad till dem, iallafall inte när du genomför dem. Om det känns outhärdligt med sänkt inomhustemperatur, eller om det inte går att hålla en så tight matbudget så kan du avbryta utmaningen eller göra den lite mildare. Du kommer ändå ha sparat in en del under den tiden som du klarade av det. Och under tiden kommer det inte kännas så hemskt för att du vet att du kan avbryta om du känner att du behöver det.

    Det är ungefär som när man springer ett lopp. Någonstans mitt i loppet kan det k¨ännas övermäktigt. Man är helt slut och har mycket kvar att springa. När man väl är i mål eller så nära målet att man vet att man kommer att klara av det känns det inte alls lika jobbigt, fast man i teorin, kroppsligt är ännu mer utmattad. Men man vet att man inte behöver springa mer, man kan avbryta när man vill, då känns det inte lika jobbigt.

    Eller om du bestämmer dig för en utmaning att gå eller cykla till jobbet eller till affären istället för att ta bilen under en månad. Du vet att om det skulle kännas övermäktigt att gå varje dag kan du ta bilen någon dag. Om du inte gör det har du klarat utmaningen, men om du känner att du behöver ta bilen någon dag har du ändå sparat in en del av kostnaden.

    Men om du väntar tills du inte har pengar ens till att tanka bilen. Då måste du gå. Även om du skulle ha skavsår och det regnar. Och det känns antagligen fruktansvärt för att du har inga alternativ. Du har inte råd att ta bilen. Oavsett omständigheterna.

    Så hitta några sparutmaningar som du kan börja med redan innan du har slut på pengarna och måste spara.

    Och din sparutmaning behöver inte vara inom det området som kostnaderna ökar. Om matpriserna väntas öka men du skulle tycka det var fruktansvärt att köpa billigare mat, även som en utmaning, så kan du istället spara inom något annat område t.ex. elförbrukningen.