Rabarberkräm

Skriv ut recept
Rabarberkräm
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Tvätta och ansa rabarberna
  2. Skär rabarberna i mindre bitar
  3. Koka upp vatten och socker
  4. Lägg i rabarberna och låt koka 4-5 minuter
  5. Blanda potatismjöl med lite kallt vatten och rör om
  6. Rör ned potatismjölvattnet under omrörning
  7. Låt koka upp och låt sedan svalna
  8. Servera med mjölk och t.ex. cornflakes

Syrensaft

Skriv ut recept
Syrensaft
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Plocka av blommorna från 60 blomklasar från syren. Om man får med stjälkar/grenar blir saften lite besk vilket inte alla gillar, men kan vara ok om man ska använda den för att blanda drinkar/groggvirke.
  2. Låt ligga någon timme på ett lakan eller en plåt för att få ut eventuella insekter.
  3. Lägg blommor och skivad citron i en stor rostrfri bunke
  4. Koka upp vatten och socker
  5. Häll sockerlösningen över blommorna och citronerna
  6. Låt stå svalt 2-3 dagar
  7. Sila och häll upp på flaskor
  8. Håller ca 2 veckor i kyl. För längre hållbarhet, tillsätt lite konserveringsmedel eller förvara i frys. Frys eventuellt in som iskuber så kan man lägga ett par stycken kuber i en bringare med vatten på sommaren.
  9. Servera och späd till önskad styrka. (5-8 gånger).

Mjöd med humle

Skriv ut recept
Mjöd med humle
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Lös upp sockret i det kokande vattnet.
  2. Skär citronerna i skivor och tag bort kärnorna.
  3. Slå det kokande vattnet över citronskivorna och den i hett vatten sköljda humlen.
  4. När blandningen kallnat, blanda ned jästen, upplöst i litet ljumt vatten. Används öl i stället för humle tillsätts det samtidigt med jästen.
  5. Låt jäsa till nästa dag. Sila och tappa upp på flaskor
  6. I varje flaska lägges några russin och lite socker. Flaskorna korkas och överbindes.
  7. Låt stå över natten i rumsvärme. Förvaras sedan på kallt ställe.

Honungsmjöd

Skriv ut recept
Honungsmjöd
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Tvätta citronerna med varmt vatten. Skala dem med potatisskalare, tag bort det vita skalet. Skiva citronerna.
  2. Slå kokande vatten över citronskivorna, skalen och ölet. Låt svalna till 37 grader,
  3. tillsätt honung och jäst. Låt mjödet jäsa ett dygn i rumstemperatur.
  4. Sila och tappa mjödet på flaskor och sätt en tesked socker och ett par russin i varje flaska.
  5. Låt mjödet stå svalt 4–5 dygn innan det serveras.

Bröd i stekpanna

Skriv ut recept
Bröd i stekpanna
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Blanda alla ingredienser
  2. Olja pannan och tryck ut degen.
  3. Grädda 10-15 minuter under lock på varje sida.

Kikärtsgryta med squash

Skriv ut recept
Kikärtsgryta med squash
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Fräs lök, squash och paprika. Tillsätt kryddorna.
  2. Koka i 15 minuter.
  3. Tillsätt de kokta kikärtorna.

Squashsoppa

Skriv ut recept
Squashsoppa
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Tärna grönsakerna.
  2. Pressa vitlöken med vitlökspress
  3. Blanda allt och koka ca 10 minuter.

Knäckebröd

Recept på knäckebröd

Skriv ut recept
Knäckebröd
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Rör ut jästen i fingervarmt vatten blandat med olja eller margarin.
  2. Bland i kryddorna och mjölet
  3. Dela degen i 25 bitar
  4. Kavla ut med kruskavel
  5. Grädda 2 minuter i 300 graders ugn.

Rödbetssoppa


Skriv ut recept


Rödbetssoppa

Portioner


Ingredienser

Portioner


Ingredienser


Instruktioner
  1. Hacka lök och palsternacka

  2. Fräs lök och palsternacka (eller rotselleri) i oljan.

  3. Skiva rödbetorna och vatten och låt koka ca 5 minuter.

  4. Finstrimla rödbetsblasten och blanda ner i soppen.

  5. Tillsätt buljongpasta, tomatpuré och saften från 1/2 citron.

  6. Om man vill ha en slät soppa kan allt mixas.

Palsternackssoppa

Skriv ut recept
Palsternackssoppa
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skär lök och persilja i små bitar
  2. Iägg i en gryta med ca 7 dl vatten och buljongpastan.
  3. Låt småkoka 5 minuter
  4. Mosa med en potatisstöt eller träslev. Om man vill ha en slät soppa kan den mixas.
  5. Strö över finhackad persilja.