Kirskålspesto

Skriv ut recept
Kirskålspesto
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skölja kirskålen grundligt. Mixa kirskål, de rostade solrosfrön, olivolja, vitlök och lite citron. Om röran verkar för torr – ha i lite mer olivolja. Rör ned den rivna osten och smaka av med salt och peppar.

Morotshummus

Skriv ut recept
Morotshummus
Maträtt Pålägg
Kök Grekland
Portioner
Ingredienser
Maträtt Pålägg
Kök Grekland
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 225 grader Celcius
  2. Skär morötterna i tunna skivor
  3. Lägg på en plåt och blanda med olja och salt.
  4. Rosta i mitten av ugnen ca 30 minuter
  5. Mixa kikärtor, morot och vitlök med 3 msk olja, citronjuice, tahini och gurkmeja. Späd med vatten till önskad konsistens.
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Servera som pålägg på bröd

Grönärtsröra

Passar bra som tillbehör till de flesta maträtter

Skriv ut recept
Grönärtsröra
Portioner
portioner
Ingredienser
Portioner
portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Mixa ärtor med vitlök, citronskal, olja, salt och peppar.

Masala med kikärter och spenat

Skriv ut recept
Masala med kikärter och spenat
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skala och hacka lök och vitlök
  2. Fräs kardemumma, kanel, pepparkorn, kryddnejlika, lagerblad och chiliflakes i 1 dl olja ca 3 min. i stor stekpanna. Tillsätt lök, vitlök och ingefära och fräs ytterligare 2 min under omrörning
  3. Tillsätt tomatpure, gurkmeja, garam masala och 1 tsk salt. Låt fräsa ytterligare ett par minuter. Häll i 5 dl. vatten och låt koka upp. Låt koka på svag värme ca 10 minuter. Rör om då och då.
  4. Tillsätt kikärtorna och låt koka ytterligare 10-15 minuter. Rör då och då. Tillsätt ev. mer vatten. Mosa några av kikärtorna så att de reder grytan. Smaka av med citronjuice och ev mer salt.
  5. Ta pannan från värmen och rör ner spenaten.
  6. Servera med ris och nanobröd.

Grekiskt spenatris, spanakoryzo

Skriv ut recept
Grekiskt spenatris
Portioner
portioner
Ingredienser
Portioner
portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skala och finhacka lök och vitlök
  2. Fräs lök och vitlök i 1 dl olivolja tills det får lite färg
  3. Tillsätt riset och fräs ytterligare någon minut
  4. Tillsätt 7,5 dl vatten och buljongtärning
  5. Sänk värmen och låt koka på svag värme 15-20 minuter. Rör om då och då. När den mesta vätskan kokat in, späd med ytterligare 1 dl vatten.
  6. Rör ner spenat, citronskal, citronjuice salt och peppar. Ta bort från spisen och rör ner smöret.Strö över dill till serveringen

Grekisk grönsaksgryta i ugn

Skriv ut recept
Grekisk grönsaksgryta i ugn
Portioner
portioner
Ingredienser
Portioner
portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 225 grader C.
  2. Skala och hacka lök och vitlök
  3. Ansa och skölj purjolöken. Skär purjo, zucchini, aubergine och morot i ca 2 cm stora bitar.
  4. Dela, kärna ur och skär paprikorna i 2 cm stora bitar. Skär potatis i 1 cm stora bitar.
  5. Lägg alla grönsaker och svampen i en långpanna. Häll på krossade tomater, tomatpure, 1 dl olivolja, 2 dl vatten, oregano, 2 tsk salt och 1 tsk peppar. Blanda ordentligt.
  6. Ställ in i ugnen ca 35 minuter eller tills grönsakerna är mjuka. Rör om då och då. Servera med bröd, fetaost och tsatsiki

Zucchinibiffar

Skriv ut recept
Zucchinibiffar
Portioner
små biffar
Ingredienser
Portioner
små biffar
Ingredienser
Instruktioner
  1. Koka durran enligt anvisningar på förpackning. Låt den svalna.
  2. Riv zucchini grovt och lägg i ett durkslag. Strö över 1 tsk salt och låt stå ca 20 minuter. Pressa ur vätskan ur zucchinin.
  3. Skala och riv vitlöken
  4. Bland zuccinin med vitlök, gräslök, ägg, durra och bovetemjöl. Smula i fetaost. Smaka av smeten med salt och peppar.
  5. Sätt ugnen på 125 grader C. Klicka ut smeten (ca 2 msk per biff) på en bakplåtsklädd plåt. Forma till runda biffar med en sked. Ställ in i ugnen 50-60 minuter