15 AI stödda robotar och deras förmågor


Boston Dynamics Atlas

Det USA-baserade robotik- och automationsföretaget Boston Dynamics skapade sin bipedala humanoida robot Atlas 2013. Företaget har förnyat sig med roboten sedan dess. Tidigare i år delade företaget ett kort klipp av Atlas som visar upp sina nyförvärvade färdigheter. Atlas visas interagera med olika föremål. Humanoiden ses hjälpa en arbetare genom att plocka upp ett föremål och leverera det till arbetaren som står på byggnadsställningar. Atlas är kapabel till alltifrån kullerbyttor till backflipping.


Optimus Gen-2

Elon Musks Tesla presenterade nyligen sin humanoida robot Optimus Gen-2. Denna robot kan göra mycket mer än att bara gå och prata. Demon började med att visa upp tidigare versioner av roboten. Den senaste Optimus Gen-2 kommer med snabbare gånghastighet, taktil avkänning på fingrar, handrörelser och mer. Den är också känd som Tesla Bot och tillkännagavs först vid AI Day-evenemanget 2021.

Unitrees humanoida robot

Det kinesiska robotföretaget Unitree har skapat en humanoid robot som har någon av de bästa balanseringarna som någonsin setts på en tvåfotsrobot. Unitree H1 påstås vara den första humanoidroboten för allmänna ändamål och kostar 90 000 $. Den är 1,80 meter lång och väger 47 kg och kan gå i en hastighet av 5,5 km/timme. Roboten är utrustad med en djupkamera och en 3D LiDAR och kan även kartlägga sin omgivning i 3D. Detta gör det också möjligt för roboten att få en exakt förståelse av dess närliggande föremål och ytor.


Ameca från Engineered Arts

Kanske var detta en av de mest unika demonstrationerna på senare tid. Ameca är en av de mest avancerade robotarna i världen. I augusti delade företaget en video där Ameca sågs rita en katt. Videon blev viral kort efter. Företaget gav Ameca förmågan att rita med stabil diffusion, vilket gjorde henne till den första roboten att rita självständigt. Även om Amecas teckning inte är en rutinerad konstnär, är det en betydande utveckling.

Figure 01

Figure är ett USA-baserat robotikföretag som har specialiserad expertis inom autonoma robotar och drönare. I oktober lanserade företaget sin humanoida robotprototyp. Känd som figur 01, detta är en humanoid robot för allmänt bruk som går dynamiskt. Inom robotteknik betyder dynamisk gång att bibehålla ett visst momentum under rörelse för att förhindra fall. Humanoiden med en blank metallexteriör är 5,6 fot lång, väger 60 kg och drivs av ett elektriskt system.


evoBot

Denna unika robot har två ben som drivs av hjul i botten. EvoBot skapades av Fraunhofer IML, ett forskningsföretag baserat i Dortmund, Tyskland. Denna speciella robot kan balansera sig själv utan några extra vikter och är kompakt och lätt. Roboten förblir balanserad hela tiden och kallas för nästa generations transporter. Den har armar med inåtvända skivformade greppkuddar i ändarna. Den kan luta sig framåt och rulla i hastigheter upp till 10 meter per sekund.

Amazons Digit

E-handelsjätten Amazon har testat en lagerrobot sedan en tid tillbaka. Digit är Amazons humanoida tvåfota robot från Agility Robotics som kan fungera tillsammans med mänskliga anställda. Enligt en rapport i Business Insider kostar siffran runt $10 till $12 för att fungera i en timme. Digit kan flytta runt, greppa och hantera föremål från olika delar av lagret.

Disney Research’s robotic character

I oktober, vid 2023 IEEE/RSJ International Conference on Intelligent Robots and Systems (IROS), visade Disney Research-teamet upp sin senaste robot. Den bedårande roboten som är lika stor som ett litet barn och kommer med ett brett utbud av uttryck var i centrum för uppmärksamheten. Den har ett stort huvud två vickande antenner och stubbiga ben. Den går som en bris och har en personlighet. Roboten påminner en om Wall-E, den ensamma roboten från Disney-klassikern ’Wall-E’ (2008)

Alter3 drivs av GPT-4

Ett team av forskare från University of Tokyo byggde nyligen en humanoid robot, Alter3. Roboten kan anta en rad olika poser inklusive en selfie-ställning med hjälp av GPT-4. Enligt teamet var detta möjligt efter att de integrerat GPT-4 i sin egenutvecklade Android. Enligt uppgift har teamet som skapade den GPT -4-baserade text-till-rörelse-roboten planer på att göra sina resultat tillgängliga för användning i andra humanoida robotar.

1X´s Eve

Robotics startup 1X i år presenterade sin AI-robot vid namn EVE. Roboten ska ha varit utplacerad som säkerhetsvakt vid en Android-tillverkningsenhet. Roboten har avancerade övervakningssystem som kameror, larmsensorer och rörelsedetektorer. EVE är smidig och kan öppna fönster och dörrar, hämta föremål och utföra ett urval av uppgifter som liknar människor.

Boston Dynamics Spot-robot

Spot är en robothund skapad av det USA-baserade robotik- och ingenjörsföretaget Boston Dynamics 2016. Den fyrbenta roboten inspirerad av hundar väger runt 25 kg. Företaget har lagt till några innovativa funktioner till robothunden ända sedan den lanserades. Roboten kan enligt uppgift användas för strid, brandutrotning och övervakning. Den är utrustad med fem stereokameror som erbjuder fullfärgsbilder. Den levereras med en Spot-surfplatta som används för att styra robothunden.

Nao från april

Nao, utvecklad av April, ett robotföretag i Kazakstan, är en social robot som har designats för att hjälpa barn med autism. Nao hjälper specialister att göra terapisessioner för barn enkla och effektiva. Enligt skaparna, med Naos ingripande, är barnets fokus nästan omedelbart, vilket ökar följsamheten och effektiviteten av terapin. Den bedårande roboten lär ut kognitiva färdigheter från grundläggande aritmetik till språk. Nao ses som ett exemplar av interaktion mellan människa och robot, social robotik och artificiell intelligens.
OceanOneK från Stanford

OceanOneK from Stanford

Denna humanoida dykrobot skapad av ett team av forskare från Stanford kan utforska sjunkna flygplan, fartyg och ubåtar. Den har hittills sjunkit ett djup på nästan en kilometer under havet. Roboten har en humanoid övre halva och en smalare nedre halva med åtta flerriktade propeller som gör att den kan manövrera under vattnet. Den har ett haptiskt, eller beröringsbaserat, återkopplingssystem och stereoskopisk vision som ger realistiska förnimmelser som gör att dess operatörer ovan kan känna sig som om de utforskar sjunkna fartyg och djupvattendestinationer.

CyberOne från Xiaomi

Den kinesiska smartphonetillverkaren Xiaomi häpnade nyligen världen efter att den presenterade sin första tvåfota humanoida robot någonsin. Även om roboten kanske inte är lika flytande i sina rörelser som Atlas of Digit, håller den fast med sina unika möjligheter. CyberOnes AI och mekaniska funktioner är alla utvecklade av Xiaomi Robotics Lab. Roboten är utrustad med en Mi-Sense depth vision-modul tillsammans med en AI-interaktionsalgoritm. Den kan känna igen individer, gester och uttryck och uppfatta 3D-rymden.


Apollo från Apptronik

Apollo är en humanoid robot i mänsklig storlek som är tvåfotad. Apollo är 1,7 meter lång och väger 73 kg och den har en maximal nyttolastkapacitet på 25 kg. Den kan köras i cirka fyra timmar med sitt utbytbara batteri. De senaste rapporterna tyder på att företaget har skapat två sådana robotar och har planer på att skapa fler i framtiden.

Lämna en kommentar