Betting for dummies – hur väljer man rätt bettingsida?

Är du intresserad av både sport och gambling man kanske aldrig har provat på att kombinera dina intressen? För den som för första gången vill ge sig in i sportbettingdjungeln för att prova på oddset live eller helt enkelt bara lägga in en extra nivå av spänning när favoritlaget spelar finns det ett stort utbud av olika sidor att välja mellan. Om du vill veta hur man börjar betta och väljer rätt plattform är det bara att fortsätta läsa!

Vad är egentligen betting?

Låt oss börja med att reda ut vad betting egentligen är. Det som på svenska kan kallas sportvadslagning går ut på att man som spelare försöker förutse hur det kommer gå i exempelvis en match som man satsar på. Lyckas man betta rätt får man, beroende på oddsen, en viss vinst. Betting är inget nytt fenomen och har länge funnit tillgängligt i spelbutiker i form av till exempel Stryktipset och Europatipset. Sedan internets intåg och i takt med att allt fler spelbolag fått svenska licenser har dock både konkurrensen och utbudet fullkomligt exploderat, vilket gör att man som spelare har oerhört många alternativ som det kan vara klurigt att välja mellan.

Hur väjer man rätt bettingsida?

En smart regel är att först läsa på om betting och känna sig bekväm i hur det fungerar och att hitta en tillförlitlig bettingsida. Här kommer 5 korta tips:

  1. Lägg tid på att göra research. Gör sökningar, läs recensioner och fråga vänner och bekanta.
  • Se till att du hittar en känd och verifierad bettingsida som har alla nödvändiga licenser för ett tryggt och lagligt spelande.
  • Välj en säker sida med en layout du känner dig bekväm med och förstår.
  • Glöm inte att kolla upp vad som gäller om du behöver hjälp. Har sidan en kundtjänst? Är de tillgängliga 24/7? Pratar de ett språk du förstår?
  • Slutligen är det viktigt att de har ett brett utbud som passar dig och dina intressen.

Hur fungerar oddsen?

Men vem är det då man egentligen ”spelar mot” när det kommer till betting? Det vanligaste är att man som spelare spelar mot spelbolagen som tar fram odds genom en mängd analyser och statistik. Ett odds bestäms utifrån hur stor sannolikheten är att något visst ska inträffa. En tärning har ju som bekant 6 olika sidor, så chansen att tärningen ska hamna med en specifik sida uppåt är därför 1/6, det vill säga ungefär 16,66 %. Att veta just storleken på ett odds är A och O när du ska betta, eftersom det bland annat bestämmer storleken på din potentiella vinstsumma. Ett högt odds innebär att det är en relativt liten chans att ett visst scenario ska inträffa, medan ett lågt odds däremot indikerar att det är stor chans att till exempel ett visst lag kommer vinna en match. Som spelare handlar det alltså mycket om att göra en avvägning om vilket odds som ger tillräckligt med spelvärden för insatsen.

Olika odds

För ett framgångsrikt bettande gäller det att ha koll på dagsformen för de olika lagen eller alternativen. Det kan röra sig om allt från eventuella skador och spelarbyten till laguppställningar. Förutom detta måste man självklart kunna läsa oddsen rätt. Det finns nämligen två olika sorters odds: Europeiska odds och amerikanska odds. Låt oss börja med de europeiska oddsen som är vanligast i Sverige. Dessa kallas även för decimalodds och fungerar på följande vis: Låt säga att du satsar 100 kronor på en match för ett alternativ med oddset 1.70. Detta kommer då innebära att en vinst ger dig 100 x 1.70, alltså 170 kronor. Ett högre odds ger dig alltså högre avkastning, men indikerar samtidigt en låg chans att just detta scenario ska inträffa. Den andra oddsformen, amerikanska odds, kallas även för Moneyline. Med detta system tittar man i stället på positiva och negativa odds. Utdelningen här förhåller sig till en grundenhet på 100 och bredvid antingen ett minus- eller plustecken står summan man kan vinna för varje hundra dollar som satsas.

Olika typer av betting

Utbudet inom sportbetting är extremt brett och du kan satsa på nästan vad som helst från handboll och fotboll till poker, ridsport och E-sport. Det slutar dock inte där – utanför sportens värld kan man till exempel satsa på vem som kommer vinna ett presidentval, eller gå vidare i melodifestivalen. Det är bara fantasin som sätter gränserna. En annan väldigt uppskattad form av betting är livebetting där man i realtid kan följa oddsen och ändra sina val. Kanske satsade du på ett lag men märker genom spelets gång att de inte är i lika bra dagsform som du förväntade dig? Inga problem. Med denna nya bettingform kan du justera ditt bett utan att ens lämna läktaren.

För den som vil börja med betting gäller det sammanfattningsvis att det ska vara kravlöst och roligt och att man ska vara påläst om hur marknaden fungerar och hur risken ser ut. Sist men inte minst gäller det att göra research och hitta en bettingsida som erbjuder den säkerhet, det utbud och den kundtjänst man förväntar sig för att få en så bra upplevelse som möjligt.

Kommentarer är stängda.