Ett ökat behov av el gör det mer väsentligt att kontrollera ens nuvarande elavtal

Det syns ett alltmer ökat behov av el i vårt samhälle. Vi har blivit beroende av många digitala hjälpmedel, som ofta kräver både internet och el för att fungera tillfredsställande. Vi använder oss av kommunikationsmedel som besparar oss tid och pengar, men oftast glömmer vi bort den ökade elkostnaden.

Det finns över 100 elbolag på svenska marknaden idag och elbörsen skiftas regelbundet. Elpriser kan snabbt skjuta i höjden, men också snabbt dala ner till inköpspriset. Många upplever att det är tidskrävande och jobbigt med att regelbundet se över sitt elavtal. 

På nätet kan man finna flera gratistjänster som hjälper till med att jämföra olika elbolag. Några fokuserar på de billigaste och mest trovärdiga på marknaden, medan andra har tagit med mer eller mindre alla på marknaden. När det gäller att söka efter billigaste elen, så är det en god idé att inte enbart fokusera på kWh priset. Det bästa är att ta med flera faktorer för att finna det bästa alternativet för dig.

Vad ska du tänka på innan du bestämmer dig för byte av elbolag?

  • Ta fram ditt nuvarande elavtal och se över alla kostnader som finns med. Kontrollera om det finns månadsavgifter eller dolda avgifter. Många dolda avgifter är ofta en låg summa, men om den är återkommande så blir det mycket i längden. Frågan är om du anser att det är värt att betala den.
  • Om du till en början inte gjorde ett aktivt val av elbolag så har du fått ett så kallat anvisat avtal. Priset på dessa avtal är ofta högre än många andra alternativ som finns på marknaden. Däremot finns ingen bindningstid, men det kan förekomma en uppsägningstid. Den får dock inte vara längre än 14 dagar, enligt ellagen.
  • Har du gjort en jämförelse och känner att det är värt att byta elbolag? Innan du kontaktar det elbolag du vill byta till, så kontrollera hur lång bindningstid du har kvar på ditt nuvarande elavtal. Även om många elbolag väntar med att aktivera ditt nya elavtal tills ditt nuvarande har löpt ut, så kanske det är värt att vänta med att binda upp dig på nytt avtal. Har du mer än 1 år kvar på ditt nuvarande elavtal, så kanske det hinner komma fram andra alternativ som passar bättre. Kan var så enkelt som att du hinner flytta till ny ort inom detta år.
  • Om du väljer ett fast pris, så är du mer säker på vad som ska betalas varje gång. Däremot ger ett rörligt pris möjligheten att betala så lågt som det lägsta på marknaden. Å andra sidan får man även räkna med att ens elpris snabbt kan öka i pris.

Kommentarer är stängda.