Fördelarna med att samla lån

Ibland händer det saker i livet som är svåra att påverka, det kan vara allt från att man blir arbetslös eller sjukskriven till att man plötsligt blir ensamstående och ensam med alla utgifterna. För en del blir det en ny och ganska tuff situation som kanske slutar i att man har samlat på sig en del lån för att få vardagen att gå runt.

Små och många lån blir en ganska stor utgift varje månad. Att samla lån för att få en lägre månadskostnad brukar många gånger vara väldigt fördelaktigt. Man får inte bara en lägre månadskostnad, man får många gånger även en större inblick i sin ekonomi. Med endast en avbetalning på sina lån blir det lättare att se vilka utgifter man har. Det är inte heller lika lätt att missa en avbetalning om man endast har ett lån. 

Hur samlar man sina lån?

Även om man har sina lån utspridda hos olika långivare så är det inte så svårt som det kan låta att samla sina lån. Det första man gör är att ansöka om ett nytt lån, det lånet använder man sedan till att betala av alla smålån som man har. Tänk på att inte låna mer pengar än du behöver för att lösa dina lån, det kan nämligen göra att du istället får en högre månadskostnad än du hade tidigare. 

Som med alla andra lån man tar är det viktigt att man jämför långivare för att få ett så fördelaktigt lån som möjligt. Ett lån med en så låg ränta som möjligt gör att månadskostnaden blir lägre och att man har mer pengar över i plånboken. 

Vad berättar räntan för oss?

När man tittar på räntan på sitt lån så visas det både i den effektiva räntan samt den nominella räntan. Den nominella räntan ser ofta lägre ut än den effektiva men visar inte alla kostnader för lånet. Den talar bara om hur mycket ränta som långivaren tar ut för lånet. För att kunna jämföra lån och veta vad som blir mest fördelaktigt måste man alltså titta på den effektiva räntan. 

Den effektiva räntan är den som talar om hur mycket lånet kostar totalt. I den summan ingår även andra kostnader i tillägg till räntekostnaden, som till exempel avi – avgifter och uppläggningsavgifter. Den effektiva räntan är alltid högre än den nominella men den ger också en mer rättvis bild av vad lånet kostar. Den ger även en möjlighet att jämföra långivaren med andra.

Kommentarer är stängda.