Hitta rätt aktier för sommaren 2021

Sommaren har ofta beskrivits som en lugn tid på börsen men bara för att det ofta varit så tidigare behöver det inte betyda att det kommer att bli så just denna sommar. Allteftersom Sverige blir en del av den globala verkligheten så blir vår kalender också anpassad till övriga länder, och då är det augusti som är den stora sommarmånaden. Det är då som de flesta länder har sin semestertid. De aktier i Sverige som är föremål för internationell handel behöver med andra ord inte alls hålla en stabil kurs i juli, som tidigare varit fallet. Sommaren kan med andra ord vara en väl så intressant tid för aktiehandel. Den som är intresserad av handel med aktier på sommaren kan läsa: Finanso.se rekommenderade aktier som är värda att köpa. På den sajten finns det mängder med bra tips på aktier som är köpvärda.

Var letar man efter bra aktier att investera i?

Men var ska man då leta för att hitta bra aktier att investera i utöver de svenska sajter som finns? Finns det platser att leta efter aktier som är mindre likvida, som handlas mindre ofta? De mindre likvida aktierna är farliga att äga eftersom det kan vara svårt att sälja dem snabbt men å andra sidan finns det mycket bra affärer att göra i de ”bortglömda” bolagen. Ett tips för den som letar efter bortglömda aktier är att läsa pressmeddelanden som skickas av dessa bolag. Är de noterade på en börs så skickar de helt säkert också pressmeddelanden, och dessa kan vara en guldgruva för den som vill följa de bortglömda bolagen.

Men bara för att man hittat intressanta bolag med stor framtida potential betyder inte det att man omedelbart ska köpa dem, det kan mycket väl vara så att en aktie för tillfället är övervärderad och då bör man avvakta.

Hur bedömer man om en aktie är över- eller undervärderad?

Hur bedömer man då om en aktie är över- eller undervärderad? Kort svar är att det gör man inte. Det är nämligen den bedömningen, aktiens värde, som är den absolut svåraste att göra. Om det var lätt att göra en sådan bedömning skulle risken med aktiehandel vara mycket låg. För en långsiktig investerare är det bäst att titta på hårda fakta; finns det en bra affärsidé, finns det en bra företagsledning, hur ser marknadstillväxten ut? Blir svaren på dessa frågor positiva så finns det nog potential i aktien.

För den som är intresserad av kortare perspektiv är det ofta världsläget just nu som är bäst att värdera. Om det finns stor osäkerhet i världen stiger säkra aktier men om det däremot finns en stor framåtanda i världen så stiger de mer framåtriktade och riskfyllda aktierna mer.

Hur länge ska man behålla en aktie innan man säljer den?

Hur länge man ska behålla en aktie beror på det perspektiv man anlagt enligt ovan. Man bör behålla en aktie så länge som man planerat att behålla den när man köpte den, alternativt till dess att de mål man hade för aktien är uppfyllda. Att inte sälja aktier när man avsett att sälja dem är inte en god strategi, då kan man bli sittande på en massa döda stenar i aktieportföljen.

Source: Pexels.com

Kommentarer är stängda.