Kan jag ta lån trots betalningsanmärkning?

Att ta ett lån är något de flesta har gjort en eller flera gånger under sitt liv, och kan alltså ibland vara berättigat av olika anledningar. Kanske gick bilen nyss sönder, eller så ska du börja studera på universitet och behöver ta studielån?

Vad än orsaken är till lånet, kan det ibland uppstå förhinder vid låntagandet. Betalningsanmärkningar är ett ganska  vanligt sådant, och omkring en halv miljon svenskar hade en sådan notering år 2020. Det innebär att en räkning inte betalts i tid, och att detta efter ett flertal steg till slut lett till en betalningsanmärkning. 

Anmärkningen är dock inget som är kvar för alltid, utan försvinner efter tre år. Vill du under dessa tre år ta ett lån brukar detta ändå gå, då fler och fler långivare accepterar att ge lån med anmärkning.

Vad är avgörande för att ta lån med anmärkning?

Om du har en anmärkning och ansökt om att ta ett lån kommer ett antal olika aspekter tas hänsyn till från långivarens sida. Dina utgifter och kapital, såsom aktier eller hus, kommer att jämföras med din aktuella inkomst, vilket är något som alltid görs, oavsett anmärkning eller inte.

Vad gäller själva noteringen kommer den att granskas mer noga. Långivaren vill bland annat försäkra sig om att den är betald, samt veta beloppet och ärendet. Hur länge sedan anmärkningen sattes spelar också roll, och ju längre tillbaka i tiden desto större är sannolikheten att din ansökan accepteras. 

Betydelsen av anmärkningens orsak

Alla som har en anmärkning rekommenderas dock inte att ansöka om ett nytt lån, eftersom det kan förvärra den ekonomiska situationen hos dig som låntagare. Om du exempelvis har befintliga lån som du inte har kunnat betala tillbaka kan ett ytterligare lån göra mer skada än nytta. Det är istället mer fördelaktigt att konsultera en skuldrådgivare. 

Om din anmärkning inte egentligen har att göra med din ekonomi, utan endast på att slarv, kan ett lån emellertid vara mer berättigat.

Olika typer av lån

Det finns flera olika typer av lån du kan ansöka om, trots en betalningsanmärkning. Snabblån är ett exempel, och innebär att summan pengar är låg och räntan hög. Vanligtvis är låneperioden även kort, på omkring en månad. Notera dock att denna typ av lån ofta innebär stora kostnader, och är mer riskfyllt än andra typer av lån.

Gäller det mer pengar är det ofta bättre att ta ett privatlån än ett snabblån, och alltså inte ha spridda smålån. Räntan är dock ofta hög, eftersom det är riskfyllt för långivaren att bevilja en ansökan med anmärkning.

Om du ändå kan visa en bra förmåga att betala igen skulder, dvs kreditvärdighet, är sannolikheten större att din ansökan beviljas. 

Kommentarer är stängda.