Såhär gör du för att leva på avkastning

Ekonomiskt oberoende, eller FIRE (Financial Independence and Retire Early), är ett uttryck som det senaste decenniet fått stor uppmärksamhet bland småsparare. Vem skulle inte vilja ha råd att kunna leva på avkastning från sina investeringar, utan att behöva arbeta? Det är något som de flesta av oss förmodligen skulle tacka ja till. Föreställ dig själv att slippa behöva pendla till ditt jobb varje måndag till fredag, och att samtidigt känna en ekonomisk trygghet. Frågan är om det är för bra för att vara sant?

Kan man bli ekonomiskt oberoende? Går det att endast leva på aktier? Kan man leva på sina utdelningar? Ja det kan man. Faktum är att alla dessa tre frågor är möjliga att uppfylla bara man är villig att lägga ner lite tid och energi på sparande och investeringar. Först och främst bör man förstå vad ekonomiskt oberoende innebär.

När är man ekonomiskt oberoende?

Det finns inte endast en definition av vad ekonomiskt oberoende är. Faktum är att ekonomiskt oberoende kan ha många olika definitioner. Vissa personer anser att ekonomiskt oberoende betyder att man har råd att kunna göra precis vad som helst, utan att pengarna tar slut. Andra ser istället ekonomiskt oberoende som att man har tillräckligt med pengar för att kunna täcka sina egna utgifter. Uttrycket “ekonomiskt oberoende” är med andra ord subjektivt.

Den mest vanliga definitioner av ekonomiskt oberoende är när ens passiva inkomster är lika med ens totala utgifter. Om du har 20 000 kr i totala utgifter per månad, ska dina passiva inkomster alltså kunna täcka detta belopp. Ekonomiskt oberoende handlar alltså främst om att kunna ägna sin egen tid. Du ska inte behöva arbeta för att kunna täcka dina kostnader. Istället ska det kunna skötas automatiskt och på sätt ge dig frihet i form av tid.

Hur du blir ekonomiskt oberoende

Turligt nog behöver du inte starta dig ditt eget företag för att ha möjlighet till att bli ekonomiskt oberoende. Du behöver heller inte vara särskilt smart. Hur du blir ekonomiskt oberoende har främst att göra med tre grundläggande faktorer. Att lägga upp ett ekonomiskt mål, skapa dig en ekonomisk plan och börja spara.

Lägg upp ett ekonomiskt mål

Hur mycket pengar behöver du för att kunna se dig själv som ekonomiskt oberoende? Inom den så kallade FIRE rörelsen pratas det mycket om den så kallade 4%-regeln. Den syftar till att man ska ta ut 4 % av sitt sparkapital, utan att det ska minska i värde.

Tänk dig att du vill kunna leva för 20 000 kr per månad. Det skulle på ett år betyda att du behöver 240 000 kr. Om vi utgår ifrån fyraprocentregeln betyder det att 240 000 kr bör motsvara 4 % av sitt totala sparkapital. Du skulle alltså behöva spara upp till 6 000 000 kr (240 000 / 0.04) för att kunna se dig som ekonomiskt oberoende.

Skapa dig en ekonomisk plan

Inom FIRE-rörelsen läggs störst fokus kring utgifter. Du kan alltid försöka se till att tjäna mer pengar, samtidigt som du behåller dina vanliga konsumtionsmönster. Det är dock betydligt enklare att dra ner på din konsumtion. Utgifter är det vi enklast kan hantera.

Finns det billigare mobilabonnemang du kan använda dig av? Finns det ett billigare gym du kan gå till? Behöver du verkligen gå ut och äta på restaurang 4 – 10 gånger i veckan? Lägg upp en tydlig ekonomisk plan med både inkomst, fasta och rörliga utgifter. Anteckna allt i en dagbok, häfte eller på ett Word-dokument.

Hur mycket kan du lyckas spara per månad? En tumregel är att försöka spara minst 10 % av din månadslön, och därefter successivt öka din sparkvot. Ju mer du avstå från idag, desto snabbare kommer du att kunna bli ekonomiskt oberoende och få börja njuta.

Börja spara

När du väl lagt upp ett ekonomiskt mål och satt upp en ekonomisk plan är det bara att börja spara. Spara kan låta tråkigt. Oftast är det roligare att spendera pengarna direkt efter att man fått in dem på bankkontot. Underskatta dock inte glädjen av att spara. På sikt ska du se att spara inte är särskilt tråkigt. Speciellt inte ifall du börjar spara i både aktier, fonder, och andra finansiella värdepapper.

Aktier och fonder har över tid presterat bra på börsen. Stockholmsbörsen har under lång sikt givit en årlig avkastning till mellan 8 – 10 % per år. Det betyder att ditt månadssparande har chansen till att kunna öka rejält med tiden. Samtidigt ger dig ett sparande i aktier och fonder allmänbildning. Det är roligt att följa med i vad som händer i världsekonomin. Speciellt roligt är det att få följa med i vad som händer kring de bolag eller fonder man handlat. 

Besök InvestoRunner för att lära dig mig om hur du kan bli ekonomiskt oberoende. Det är Sveriges största jämförelsetjänst för investeringar. Där kan du bland annat läsa om tips och tricks i hur du kan tjäna och spara pengar, samt investera i aktier och fonder på bästa sätt.

Hur lång tid tar det att bli ekonomiskt oberoende?

Rent teoretiskt är det enkelt att kunna räkna på hur lång tid det kan tänkas ta innan du blir ekonomiskt oberoende. Du behöver endast ta hänsyn till 3 saker – startbelopp, månadssparande och avkastning.

Om du exempelvis skulle behöva 20 000 kr för att se dig sig som ekonomiskt oberoende vet vi sedan innan att du behöver ett totalt sparkapital på 6 000 000 kr, förutsatt att vila följer 4%-regeln. Låt säga att du ett startkapital på 100 000 kr. Du kan månadsspara 7 000 kr per månad, samtidigt som du kan förvänta dig en genomsnittlig avkastning på 8 % per år. Med dessa förutsättningar skulle det ta dig totalt mellan 23 24 år för att bli ekonomiskt oberoende.

Kom ihåg att det aldrig är för sent att börja sin resa mot att bli ekonomisk oberoende. Alla har chansen till att börja påbyggandet av sin egen pengamaskin redan idag. Beroende på hur din situation ser ut kanske du kan lyckas spara mer än 7 000 kr per månad. Samtidigt kanske ditt startkapital är mer än 100 000 kr. Då kan du bli ekonomiskt oberoende betydligt snabbare.

Kommentarer är stängda.