Snabb introduktion till Bitcoin – vad det är och hur det fungerar

Vad Bitcoin är

Bitcoin är en global, neutraal och digital valuta som uppfanns 2008 och som möjliggör ekonomiska transaktioner över internet utan en inblandning av en tredje part såsom till exempel en bank. Alla transaktioner med Bitcoin är offentliga och tillgängliga för vem som helst att plocka fram. Datan om transaktioner med Bitcoins lagras på blockchain.

Det som gör Bitcoin unikt och förmodligen också så framgångsrikt är att valutan är självständig från statliga institutioner och företag. De trognaste anhängarna av Bitcoin tror att denna valuta kommer att ta över och revolutionera hela det valutasystem som vi känner till idag.

Det är fritt för vem som helst att skapa en Bitcoinadress för att ta emot och skicka Bitcoins och på så sätt delta i det globala Bitcoinnätverket.

Bitcoin har haft extra viktigt roll i länder där regeringar är korrupta vilket kan göra det svårt för invånarna i landet att handla fritt med landets egna valuta.

Bitcoins historia

Bitcoin lanserades precis efter den stora världsekonomiska krisen 2008. Bitcoin blev ett svar på det misstycke som fanns gällande bankernas beteende och de stora räddningspaket som de fick för att klara sig ur krisen 2008.

Den första tiden sedan Bitcoins lansering hände egentligen inte så mycket. Det var först i slutet av 2009 som det släpptes en uppdaterad version av Bitcoin och i början av 2010 öppnades den första handelsplatsen för Bitcoins som kallades Bitcoin Market. Våren 2010 nådde kryptovalutan en milstolpe när den första pizzan någonsin betalades med Bitcoins. Sommaren 2010 nådda valutan nya höjder och mängder med nya användare strömmade in.

Hur du köper Bitcoin

Du kan idag köpa Bitcoins från ett flertal digitala handelsplattformar. Det är därför viktigt att du gör din research för att förstå vilka handlare som är väl ansedda och som har licens att sälja och köpa Bitcoins. Det bästa är att gå på väl rekommenderade och etablera handelsplattformar.

Du kan handla Bitcoins med Swish, PayPal, kreditkort eller banköverföring. Vid ett köp behöver du alltid legitimera dig.

Hur du betalar med Bitcoin

När du har köpt dina första Bitcoins bör du skaffa dig en Bitcoinplånbok för att förvara dina Bitcoins säkert. En plånbok gör att du själv kan hantera dina Bitcoins oberoende av handelsplattformar.

När du vill betala med dina Bitcoins gör du det på ungefär samma sätt som en banktransaktion fungerar. Du loggar bara in med din privata nyckel till din plånbok och anger sedan Bitcoinadressen till den du ska betala.

För att ta emot Bitcoins för en betalning behöver du inte göra någonting mer än att ge den som ska betala dig din Bitcoinadress.

Algoritmer för kryptohandel

För att handla med kryptohandel finns det också algoritmer som jobbar för att automatisera testade och beprövade metoder av kryptohandel. Dessa algoritmer är skapade av några av världens främsta kryptohandlare. Ett exempel på en algoritm för automatiserad kryptohandel är Bitcoin Lifestyle. Du kan lära dig mer om hur det fungerar genom att läsa denna artikel: https://finanso.se/bitcoin-lifestyle/

Kommentarer är stängda.