Svar på dina frågor om kryptovalutor

Här svarar vi på dina frågor om kryptovalutor! Digitala valutor som Bitcoin och Ethereum har funnits med oss ett par år nu, men det är fortfarande en helt ny teknologi och inte så många som förstår eller vet vad det är. I denna artikel tänkte vi därför svara på några frågor om kryptovalutor, så att det blir enklare att förstå vad det handlar om.

Kryptovalutor är en typ av digital valuta som är baserad på blockkedje teknologi. Denna slags teknologi är inte kopplad till någon centraliserad myndighet. Bitcoin är den kryptovaluta som är populärast. Den släpptes 2009 och 2010 gick det att handla med valutan på handelsplattformar. 

Vad är en blockkedja?

Tänk dig ett kalkylblad från t.ex. Google eller ungefär som de gamla huvudböckerna som banker och investeringsverksamheten använder för att ha koll på kundernas tillgångar. Förutom att en blockkedja är mycket mer sofistikerad. En blockkedja låter oss alla ha en huvudbok som alla har tillgång till och som alla kan kolla upp när som helst. Bitcoin och andra kryptovalutor är mer transparenta som en valuta och det är mestadels tack vare dess teknologi. Dessutom är överföringar både snabbare, billigare och säkrare.

Vilka fler kryptovalutor finns där ute?

Det finns tusentals olika kryptovalutor där ute och du kan hitta många genom att använda plattformar som Bitcoin Up. Det finns också vissa kryptovalutor som först började som ett skärm, såsom Dogecoin, men tack vare ett uttalande från Elon Musk ökade valutan i både popularitet och värde. Dessa token, som även kallas non-fungible tokens, är en del av Ethereum blockkedja och representerar en digital tillgång som erbjuder ett bevis till köparen att hen är den autentiska köparen av objektet. De kan vara i form av vad som helst, från objekt i spel eller konstnärliga tavlor och prints.

Vad kan man köpa med kryptovalutor?

Tekniskt sätt kan du köpa vad som helst med kryptovalutor. Det som återförsäljaren eller säljaren helt enkelt har att erbjuda. Den första transaktionen som genomfördes med kryptovalutor för ett fysiskt objekt skedde för mer än 10 år sedan, då Laszlo Hanyecz erbjöd 10,000 bitcoins på ett forum till någon som kunde köpa honom två stora pizzor från Papa John’s. 

Idag är processen mycket mer legitim. Flera återförsäljare har börjat acceptera kryptovalutor som en form av betalning genom tredjeparts appar. Gamestop, Nordström och Petco och många fler tillåter dig att betala varor med Bitcoin via betalningsmetoden Flexa, med en app som kallas Spedn. Denna app skapar en QR kod som du kan svepa vid utcheckning (typ som Apple Pay) där appen automatiskt växlar dina Bitcoin mynt till valutan affären eller återförsäljaren accepterar. 

Hur säkert är kryptovalutor?

Investering i kryptovalutor kan vara riskabelt. Kryptovalutor inte är oberoende av de traditionella källorna till volatilitet som annars brukar påverka aktier. Det går att se hur värdet på vissa kryptovalutor minskar och ökar i värde på grund av andra faktorer som sker i världen, precis som aktiemarknaden gör. Är man intresserad av att investera i kryptovalutor bör man därför ha koll på hur länge man planerar att investera och att allt sker på egen risk.

Kommentarer är stängda.