Tjäna pengar på din uppfinning

Vem har inte drömt om att komma på den där nytänkande uppfinningen som ska revolutionera världen. Den där grejen som ska få ens namn att bli inskrivet i historieböckerna. Det svåra är bara att komma på precis vad det är som mänskligheten verkligen behöver utan att själva veta om det just nu. Faktum är att det inte behöver vara någonting stort eller världsomvälvande för att det ska gå att tjäna pengar på sin uppfinning. Vi är i vår vardag omgivna av en mängd saker som någon uppfunnit och genom vår dagliga användning ger det också uppfinnaren en stadig inkomst. Så släpp loss kreativiteten, tänk logiskt och se om det kan bli din uppfinning som snart kommer att finnas i varje hushåll.

Klassiska uppfinningar

En sak som är viktig att förstå när det gäller att tjäna pengar på sin uppfinning är att man måste ställa in sig på att det kan ta tid. Det kan ta någonting mellan fem och åtta år att få ut sin uppfinning på marknaden. Många kanske tror att det räcker med endast en bra idé som man sen kan sälja vidare men idag krävs ofta att produkten är välutvecklad innan den kan säljas. Det måste också finnas en ordentlig undersökning av marknaden för att se att det finns ett behov av produkten man vill sälja. Det brukar också krävas att det har tagits fram en väl fungerande prototyp. Det kan kanske låta avskräckande med så lång utvecklingstid, men tänk på att en uppfinning kan bli i det närmaste odödlig. Vad är då några års utvecklingstid när din uppfinning kan ge både dig, dina barn och barnbarn en inkomst. Ett exempel på en uppfinning som verkligen har blivit legendarisk är den enarmade banditen, eller slot som den ofta kallas idag. Den uppfanns av Charles Fey, tyskfödd maskinutvecklare, i New York i slutet på 1800-talet. Detta är verkligen en uppfinning som fortfarande är i bruk och som används dagligen av tusentals människor varje dag, världen över. Förutom mer uppenbart klassiska uppfinningar som telefonen, glödlampan och förbränningsmotorn använder vi oss ofta av till exempel påsklämmor, tetrapack och dragkedjor. De är alla exempel på uppfinningar som blivit oumbärliga i våra liv.

Steg för steg mot färdig produkt

Vad är det man gör då, under de där åren som man tar sig från idé till färdig produkt? Jo, det finns några steg som man behöver gå igenom efter att man fått den där superidén på något som kommer att förenkla vardagen för många. Det första man behöver göra är att kolla upp så att det verkligen är en ny idé. Det gör du enklast hos Patent och Registreringsverket, för dig som vill söka patent även utomlands krävs att du även söker i utländska patentregister. När du väl undersökt att det är en ny idé kommer du till nästa steg, nu ska du se till att skydda din produkt. Vilken typ av skydd du söker beror på vad det är du har uppfunnit. Är det en typ av teknisk lösning är det patent du ska söka. Är det istället en ny utformning av en produkt ska du söka designskydd. Denna process kan vara lång och utmanande, många rekommenderar att ta juridisk hjälp under denna fas. Detta för att verkligen säkerställa att din produkt är skyddad ordentligt.

Sälj, sälj, sälj

När produkten är skyddad och garanterat unik kommer nästa steg. Att undersöka marknaden där produkten ska säljas. Här gäller det att tänka till. Även om det är så att din produkt ska användas av människor i hemmet är det kanske inte säkert att du kommer att sälja direkt till privatkunder. Du kanske istället ska rikta in dig på att sälja till återförsäljare. Förut var detta nästan alltid en förutsättning för att kunna sälja någonting. Det fanns endast ett fåtal produkter på marknaden som såldes direkt till privatkunder utan mellanhänder. Det kunde röra sig om till exempel försäljning på marknader eller dörrförsäljning av dammsugare. Idag finns helt nya möjligheter att sälja sin produkt direkt till kunden. Via internet finns alla möjligheter att både kunna hitta sin marknad och sälja sin produkt. Många mindre företag använder sig av till exempel Facebook-annonser för att få ut information om sin produkt. Under hela utvecklingsprocessen av din produkt kommer det att behövas kapital. Innan du ens funderar på att söka investering från andra får du vara beredd på att satsa både egen tid och pengar i produkten. När du gjort detta finns många vägar att gå för att kunna söka efter riskkapital. Du kan dels gå den traditionella vägen med till exempel företagslån från inrättningar som Almi. Eller så kör du på den nya stilen med att söka crowdfunding online via plattformar som Kickstarter och Gofundme med flera. Detta med att utveckla och sälja en uppfinning kan kanske kännas som att det krävs mycket jobb. Då ska du komma ihåg att en riktigt bra uppfinning kan inbringa inkomst under många, många år. Då är några års arbete kanske en liten investering.

Kommentarer är stängda.