Donera till organisation med 90-konto

Om man vill donera till en välgörenhetsorganisation kan det vara bra ide att kontrollera om organisationen har ett s.k. 90-konto d.v.s. bankgiro som börjar på 90 alternativt Swish-nummer som inleds med 123 följt av 90-kontonumret.

Kraven för att få ett 90-konto är att organisationen ska bedriva offentlig insamling för humanitärt, välgörande, kulturellt eller annat allmännyttigt ändamål.
Endast ideella föreningar, stiftelser eller trossamfund kan ansöka och ändamålet ska vara så bestämt att det går att kontrollera.

Dessutom ställs kravet på organisationer att högst 25% av totala intäkter får gå till insamlings och administrationskostnader och minst 75% av totala intäkter ska gå till ändamålet.

Vidare ska organisationen använda sunda marknadsföringsmetoder och ha en styrelse som ska bestå av minst tre personer och ha en auktoriserad revisor.

Visserligen kostar det mellan 5000 – 60 000 kr för organisationen att ha ett 90-konto, beroende på omsättning så om man vill stödja en liten organisation kan det vara en bra ide att själv kolla upp om gåvorna verkar komma fram till mottagarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *