Gratissaker via TaGe-grupper på sociala medier

På sociala medier t.ex. facebook finns det ofta s.k. TaGe-grupper för olika geografiska regioner t.ex. en stad eller en by.

Genom att gå med här kan man lägga ut saker man vill bli av med och svara om man vill ha något som någon annan har lagt ut.

Tänk på att läsa gruppens regler innan du skriver något så att du inte bryter mot några riktlinjer. Ofta kan det t.ex. vara så att det är en ”månadstråd” där man får skriva en kommentar om det är något man söker, medans man kan skriva vanliga inlägg när man har något att ge bort. Detta för att flödet inte ska svämmas över av sökningar.

En rekommendation är att bara tacka ja till saker som du har någon användning i närtid eftersom annars är det bättre att låta någon annan som behöver produkten få den.

Man bör inte heller ta saker för att sälja vidare på köp- och sälj sidor för många lägger gratissaker för att de vill skänka till behövande i närområdet och då är det inte så snyggt att hämta upp för att sälja vidare.

Om annonsen ligger kvar över en vecka utan att någon har svarat kan man dock fråga om produkten finns kvar även om man inte har ett eget behov i närtid för annars kanske den ändå bara slängs.

Om man har det gott ställt kan det också vara en fin gest att vänta lite med att skriva att man tar saken för att se om det är någon bättre behövande som vill ha den, men man har naturligtvis alltid rätt att visa sitt intresse. Det är inte heller alltid den som skriver först som nödvändigtvis får varan utan givaren kan naturligtvis ge till valfri mottagare.

Det vanligaste är dock att den som skriver först får varan om det inte står i annonsen att givaren väljer mottagare.

Ett tips när det gäller småsaker är att bara hämta i det närområdet som man tar sig med cykel eller kollektivt, eller där man ändå har vägarna förbi med bilen om det inte är något man väldigt gärna vill ha. Värdet på produkterna är ofta inte många tior så ska man åka bil extra för att hämta äts värdet snabbt upp av bilkostnaden.

Handlar det om en möbel kan det naturligtvis ibland vara värt att hämta med bilen för om man hade köpt en ny möbel kanske man ändå hade behövt åka ännu längre för att köpa möbeln.

Håll en god ton i TaGe grupperna och om du är en stor mottagare, tänk på att gärna lägga ut något ibland också för att inte uppfattas som alltför girig.

Om någon har skrivit att den vill ha en produkt kan man skriva att man står i kö ifall den som skrivit först inte skulle komma och produkten.

Lämna en kommentar