Tomat och purjopaj
Portioner
12
portioner
Portioner
12
portioner
Ingredienser
7
dl
vetemjöl
250
g
mjölkfritt margarin
2
msk
vatten
kallt
2
st
purjolökar
2
st
paprikor
röda
1
msk
rosmarin
torkad
200
g
soltorkade tomater
i olja
5
dl
havregrädde
3
dl
vegansk ost
riven
500
g
körsbärstomater
Instruktioner
Skär margarinet i bitar. Blanda mjöl och margarin med en matkniv eller i matberedare. Tillsätt vatten och 2 krm salt. Arbeta ihop till en deg.
Tryck ut degen i två runda pajformar, ca 26 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Ställ kallt i ca 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader Celcius
Förgrädda pajskalen ca 10 min mitt i ugnen.
Ansa och skär purjolöken längs med, skölj noga. Skär purjolöken i 1/2 cm tjocka skivor. Dela och strimla paprikan.
Fräs purjolök och paprika i 1/2 dl olja ca 5 min tills löken mjuknar. Krydda med rosmarin 1,5 tsk salt och 1/2 tsk peppar.
Strö över mjölet och rör om. Tillsätt havregrädden och låt koka några minuter till en tjock stuvning.
Ta bort från värmen och tillsätt soltorkade tomater och ost
Skär körsbärstomater i halvor.
Fördela röran i pajskalen. Lägg på tomaterna.
Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter eller tills pajen fått färg. Låt stå en stund innan servering. Servera med sallad.