Syrensaft

Skriv ut recept
Syrensaft
Maträtt Dryck
Portioner
l
Ingredienser
Maträtt Dryck
Portioner
l
Ingredienser
Instruktioner
  1. Plocka blommorna från stjälkarna. Det är viktigt att inga grenar eller blad kommer med för då kan saften utveckla en beska. Låt blommorna ligga en stund på en tidning så att du blir av med eventuella småkryp. Lägg sedan blommorna i en bunke.
  2. Koka upp vatten och socker i en kastrull.
  3. Pressa saften ur citronerna och riv av strimlor från den yttersta, färgade delen av skalet (zest) från fyra av citronerna.
  4. Ta kastrullen från värmen och tillsätt citronjuice och zest.
  5. Slå den varma lagen över blommorna och täck med plastfolie eller sätt på ett lock. Låt dra i kylen i 2–3 dagar.
  6. Sila saften och häll sedan upp den på steriliserade flaskor. Eftersom saften inte är pastöriserad har den ganska kort hållbarhet – den håller i 1–2 veckor i kylen. Vill du förlänga hållbarheten går den bra a frysa in.
  7. Späd med vatten vid servering till önskad styrka.

Rönnbärsdricka

Skriv ut recept
Rönnbärsdricka
Rönnbärsdricka Saften håller någon månad i kylskåp. Om du kokar upp den och förvarar den i väl rengjorda flaskor med tättslutande lock i ett svalt utrymme håller den upp till ett halvår.
Maträtt Dryck
Portioner
l
Ingredienser
Maträtt Dryck
Portioner
l
Ingredienser
Instruktioner
  1. Rensa bort dåliga bär.
  2. Lägg bären i en kastrull eller bunke och mosa dem med en trästöt eller undersidan av en flaska.
  3. Slå på kokhett vatten och plocka bort kvistar som flyter upp till ytan.
  4. Låt rönnbärsröran stå övertäckt i två dygn i rumstemperatur och häll den sedan i en silduk monterad över en kastrull eller bunke. Tillsätt honung efter smak. Häll upp i väl rengjorda flaskor.

Rosa bönbröd

Skriv ut recept
Rosa bönbröd
Förberedelsetid 3 timmar
Tillagningstid 1 timma
Passiv tid 1 timma
Portioner
små bröd
Ingredienser
Förberedelsetid 3 timmar
Tillagningstid 1 timma
Passiv tid 1 timma
Portioner
små bröd
Ingredienser
Instruktioner
  1. Mixa bönor vatten och rödbetsjuice. Tillsätt jästen och blanda så att den löses upp.
  2. Häll smeten i en bunke och tillsätt alla övriga ingredienser. Rör ihop till en lös deg. Täck över och låt jäsa ca 3 timmar.
  3. Häll försiktigt ut degen på en mjölad bänk. Knåda inte. Dela degen i två delar och forma till två runda bröd. Lägg bröden på bakplåtsklädd plåt. Skåra bröden med en vass kniv. Strö över flingsalt.
  4. Låt jäsa övertäck ca 1 timma.
  5. Sätt ugnen på 250 grader
  6. Ställ in bröden i mitten av ugnen. Grädda i ca 25 minuter eller tills bröden fått fin färg.

Lins och morotsbröd

Skriv ut recept
Lins och morotsbröd
Lins och morotsbröd. Ett nyttigt och proteinrikt bröd
Förberedelsetid 12 timmar
Tillagningstid 1 timma
Passiv tid 2 timmar
Portioner
bitar
Ingredienser
Förberedelsetid 12 timmar
Tillagningstid 1 timma
Passiv tid 2 timmar
Portioner
bitar
Ingredienser
Instruktioner
  1. Rör ut jästen i grahamsmjölet i vattnet. Täck med en bakduk och låt stå i rumstemperatur över natten eller ca 12 timmar.
  2. Koka de röda linserna mjuka men inte mosiga.
  3. Tillsätt vetemjöl special, morötter, honung linser och salt. Arbeta ihop till en lös deg.
  4. Häll ut degen i en smord långpanna eller ugnsäker form (ca 30x40 cm).
  5. Låt jäsa i ca 2 timmar.
  6. Sätt ugnen på 225 grader. Skåra försiktigt degen till ca 30 bitar. Grädda i ca 25 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna på galler.

Zucchinisoppa

Skriv ut recept
Zucchinisoppa
Portioner
portioner
Ingredienser
Portioner
portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skala och hacka löken. Skala potatis. Skär potatis och zucchini i mindre bitar.
  2. Fräs lök i 2 msk smör tillsammans med cyrryn i en kastrull utan att den tar färg.
  3. Tillsätt potatis och zucchini och fräs ytterligare några minuter. Häll i vatten och buljongtärning och låt soppan koka på svag värme under lock 20 -25 minuter
  4. Tillsätt matlagningsgrädden och mixa soppan slät med en stavmixer eller i en mixer. Smaka av med salt och peppar.
  5. Toppa soppan med turkisk yoghurt vid servering. Servera med bröd, smör och ost.

Tomat och purjopaj

Skriv ut recept
Tomat och purjopaj
Portioner
portioner
Ingredienser
Portioner
portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skär margarinet i bitar. Blanda mjöl och margarin med en matkniv eller i matberedare. Tillsätt vatten och 2 krm salt. Arbeta ihop till en deg.
  2. Tryck ut degen i två runda pajformar, ca 26 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Ställ kallt i ca 30 min.
  3. Sätt ugnen på 225 grader Celcius
  4. Förgrädda pajskalen ca 10 min mitt i ugnen.
  5. Ansa och skär purjolöken längs med, skölj noga. Skär purjolöken i 1/2 cm tjocka skivor. Dela och strimla paprikan.
  6. Fräs purjolök och paprika i 1/2 dl olja ca 5 min tills löken mjuknar. Krydda med rosmarin 1,5 tsk salt och 1/2 tsk peppar.
  7. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt havregrädden och låt koka några minuter till en tjock stuvning.
  8. Ta bort från värmen och tillsätt soltorkade tomater och ost
  9. Skär körsbärstomater i halvor.
  10. Fördela röran i pajskalen. Lägg på tomaterna.
  11. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter eller tills pajen fått färg. Låt stå en stund innan servering. Servera med sallad.

Lins och bönchili

Skriv ut recept
Lins och bönchili
Portioner
portioner
Ingredienser
Portioner
portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skala, dela och hacka lök och vitlök. Dela kärna ur och skär paprikan i bitar
  2. Fräs lök och vitlök i 1,5 dl olja i en stekpanna ca 5 minuter.
  3. Tillsätt paprika, paprikapulver, spiskummin, och tomatpuré. Låt fräsa ytterligare några minuter.
  4. Häll över i en stor kastrull. TIllsätt krossade tomater, vatten, buljongtärning, linser, soja, lagerblad och sambal oelek. Låt koka med lock på medelvärme ca 15 minuter tills linserna är mjuka.
  5. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av.
  6. Tillsätt bönor och majs i chilin. Låt koka ytterligare ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.
  7. Servera med koriander, limeklyftor och gärna en klick matyougurt.

Syltade gröna tomater

Skriv ut recept
Syltade gröna tomater
Maträtt Tillbehör
Kök Sverige, Vegan
Portioner
Ingredienser
Maträtt Tillbehör
Kök Sverige, Vegan
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skölj, ansa och skär tomaterna i klyftor och lägg dem i väl rengjorda burkar (3 l)
  2. Koka upp alla övriga ingredienser. Låt koka 5 minuter
  3. Häll den varma lagen över tomaterna och stäng locket på burkarna
  4. Förvara i kylskåp Låt stå minst en vecka före servering

Mandelmuffins

Skriv ut recept
Mandelmuffins
Maträtt Efterrätt, Kakor
Portioner
Ingredienser
Maträtt Efterrätt, Kakor
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Blanda torrvarorna.
  2. Mixa russin med vatten och bland alla ingredienser.
  3. Lägg i muffinsformar och ställ in i ugn 225 grader, ca 15 min.

Sesamkex

Skriv ut recept
Sesamkex
Maträtt Kex
Portioner
Ingredienser
Maträtt Kex
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Blanda allt till en deg.
  2. Kavla ut tunt. Tag ut kex med t.ex. ett glas.
  3. Lägg på plåt och grädda 175 grader i 15 minuter