Vegansk sockerkaka

Skriv ut recept
Vegansk sockerkaka
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175 grader Celcius
  2. Smörj och bröa en bakform (1,5 liter)
  3. Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, bakpulver, salt, vaniljsocker och fruktsocker.
  4. Blanda vatten och oljan och häll över mjölblandningen och arbeta ihop snabbt.
  5. Häll blandningen i formen och grädda ca 40 minuter.

Potatissoppa med äpple

Skriv ut recept
Potatissoppa med äpple
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skör potatis i bitar. Hacka purjolöken. Riv äpplet grovt
  2. Bryn alltsammans i 1 msk olivolja
  3. tillsätt 6-8 dl vatten och buljongtärning
  4. Tillsätt lagerblad och timjan
  5. Koka upp och låt puttra under lock ca 15 minuter
  6. Tillsätt 2 tsk körvel. Tag upp lagerblad och rör om.
  7. Låt stå på eftervärmen ca 5 minuter.
  8. Strö över finklippt persilja

Sojamjölk

Skriv ut recept
Sojamjölk
Gör din egen sojamjölk
Instruktioner
  1. Blötlägg sojabönorna över natten.
  2. Koka upp 10 dl vatten i en stor kastrull.
  3. Mixa under tiden bönorna med 3 dl vatten till en grötaktig konsistens
  4. Rör ner gröten i det kokande vattnet.
  5. Låt allt sjuda 30-40 minuter. Rör om ofta så att det inte fastnar i botten och passa noga så att det inte kokar över.
  6. Tag fram en bunke eller kastrull och sätt i en sil, och lägg en stor ostduk eller silduk i silen.
  7. Häll sojamassan genom duken och silen.
  8. Kyl mjölken snabbt.
  9. Smaksätt med vanilj, carob eller socker.

Bovetebröd

Skriv ut recept
Bovetebröd
Portioner
limpor
Ingredienser
Portioner
limpor
Ingredienser
Instruktioner
  1. Lös upp jästen i ljummet vatten
  2. Blanda alla ingredienser
  3. Forma 5 bröd
  4. Låt jäsa 20 minuter.
  5. Baka i 10 minuter i 250 graders ugn.

Sesamgrädde

Skriv ut recept
Sesamgrädde
Sesamgrädde
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skölj sesamfrön och fikon i kokhett vatten.
  2. Mixa sesamfrön torrt i 10-15 sekunder.
  3. Sätt till vatten, lite i taget och mixa ca 2 min. Lägg i fikon och banan och mixa till gräddig konsistens.

Hallonsaft

Skriv ut recept
Hallonsaft
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Koka upp vattnet i en stor kastrull
  2. Ha i hallonen och koka i 8-10 minuter.
  3. Sila saften genom en (ren) kökshanduk i en sil och mosa all saft ut ur bären med en slev.
  4. Häll tillbaka saften i grytan, tillsätt socker och koka upp så att sockret löser upp sig.
  5. Tappa upp på rena flaskor och förvara i kylen eller frysen när de har kallnat.

Fläderblomssaft

Skriv ut recept
Fläderblomssaft
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skaka av insekterna av fläderblommorna. Skölja citronerna i kallt vatten och skiva dem.
  2. Koka upp vatten och socker i en stor gryta tills sockret har löst sig. Ta av grytan från värmen. Ha i fläderblommor och skivade citroner och lät saften dra i kylskåpet i 4-5 dagar. Sila bort blommor och citroner och tappa upp saften på rena flaskor.

Syrensaft

Skriv ut recept
Syrensaft
Maträtt Dryck
Portioner
l
Ingredienser
Maträtt Dryck
Portioner
l
Ingredienser
Instruktioner
  1. Plocka blommorna från stjälkarna. Det är viktigt att inga grenar eller blad kommer med för då kan saften utveckla en beska. Låt blommorna ligga en stund på en tidning så att du blir av med eventuella småkryp. Lägg sedan blommorna i en bunke.
  2. Koka upp vatten och socker i en kastrull.
  3. Pressa saften ur citronerna och riv av strimlor från den yttersta, färgade delen av skalet (zest) från fyra av citronerna.
  4. Ta kastrullen från värmen och tillsätt citronjuice och zest.
  5. Slå den varma lagen över blommorna och täck med plastfolie eller sätt på ett lock. Låt dra i kylen i 2–3 dagar.
  6. Sila saften och häll sedan upp den på steriliserade flaskor. Eftersom saften inte är pastöriserad har den ganska kort hållbarhet – den håller i 1–2 veckor i kylen. Vill du förlänga hållbarheten går den bra a frysa in.
  7. Späd med vatten vid servering till önskad styrka.

Rönnbärsdricka

Skriv ut recept
Rönnbärsdricka
Rönnbärsdricka Saften håller någon månad i kylskåp. Om du kokar upp den och förvarar den i väl rengjorda flaskor med tättslutande lock i ett svalt utrymme håller den upp till ett halvår.
Maträtt Dryck
Portioner
l
Ingredienser
Maträtt Dryck
Portioner
l
Ingredienser
Instruktioner
  1. Rensa bort dåliga bär.
  2. Lägg bären i en kastrull eller bunke och mosa dem med en trästöt eller undersidan av en flaska.
  3. Slå på kokhett vatten och plocka bort kvistar som flyter upp till ytan.
  4. Låt rönnbärsröran stå övertäckt i två dygn i rumstemperatur och häll den sedan i en silduk monterad över en kastrull eller bunke. Tillsätt honung efter smak. Häll upp i väl rengjorda flaskor.

Rosa bönbröd

Skriv ut recept
Rosa bönbröd
Förberedelsetid 3 timmar
Tillagningstid 1 timma
Passiv tid 1 timma
Portioner
små bröd
Ingredienser
Förberedelsetid 3 timmar
Tillagningstid 1 timma
Passiv tid 1 timma
Portioner
små bröd
Ingredienser
Instruktioner
  1. Mixa bönor vatten och rödbetsjuice. Tillsätt jästen och blanda så att den löses upp.
  2. Häll smeten i en bunke och tillsätt alla övriga ingredienser. Rör ihop till en lös deg. Täck över och låt jäsa ca 3 timmar.
  3. Häll försiktigt ut degen på en mjölad bänk. Knåda inte. Dela degen i två delar och forma till två runda bröd. Lägg bröden på bakplåtsklädd plåt. Skåra bröden med en vass kniv. Strö över flingsalt.
  4. Låt jäsa övertäck ca 1 timma.
  5. Sätt ugnen på 250 grader
  6. Ställ in bröden i mitten av ugnen. Grädda i ca 25 minuter eller tills bröden fått fin färg.