Syrensaft

Skriv ut recept
Syrensaft
Maträtt Dryck
Portioner
l
Ingredienser
Maträtt Dryck
Portioner
l
Ingredienser
Instruktioner
  1. Plocka blommorna från stjälkarna. Det är viktigt att inga grenar eller blad kommer med för då kan saften utveckla en beska. Låt blommorna ligga en stund på en tidning så att du blir av med eventuella småkryp. Lägg sedan blommorna i en bunke.
  2. Koka upp vatten och socker i en kastrull.
  3. Pressa saften ur citronerna och riv av strimlor från den yttersta, färgade delen av skalet (zest) från fyra av citronerna.
  4. Ta kastrullen från värmen och tillsätt citronjuice och zest.
  5. Slå den varma lagen över blommorna och täck med plastfolie eller sätt på ett lock. Låt dra i kylen i 2–3 dagar.
  6. Sila saften och häll sedan upp den på steriliserade flaskor. Eftersom saften inte är pastöriserad har den ganska kort hållbarhet – den håller i 1–2 veckor i kylen. Vill du förlänga hållbarheten går den bra a frysa in.
  7. Späd med vatten vid servering till önskad styrka.

Havrekex

Skriv ut recept
Havrekex
Maträtt Kex
Portioner
Ingredienser
Maträtt Kex
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Blanda ihop alla torra ingredienser.
  2. Smält smöret och slå i mjölken. Blanda ihop vätskan med de torra ingredienserna.
  3. Kavla ut degen ganska tunt och ta ut rundlar med ett runt kakmått eller ett glas i lämplig storlek.
  4. Lägg kexen på smord plåt eller på plåt med bakplåtspapper.
  5. Grädda i 200°c, tills de har fått fin färg. Låt kallna på plåt. Förvara kexen i en burk.

Chokladbollar

Skriv ut recept
Chokladbollar
Chokladbollar, klassiska
Portioner
g
Ingredienser
Portioner
g
Ingredienser
Instruktioner
  1. Hacka samman smör och socker.
  2. Tillsätt kakao, kaffe och havregryn och blanda till en fast smet.
  3. Rulla smeten till bollar. Rulla bollarna i kokos eller pärlsocker. Ställ i kylen minst 1 timma innan servering.

Syltade gröna tomater

Skriv ut recept
Syltade gröna tomater
Maträtt Tillbehör
Kök Sverige, Vegan
Portioner
Ingredienser
Maträtt Tillbehör
Kök Sverige, Vegan
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skölj, ansa och skär tomaterna i klyftor och lägg dem i väl rengjorda burkar (3 l)
  2. Koka upp alla övriga ingredienser. Låt koka 5 minuter
  3. Häll den varma lagen över tomaterna och stäng locket på burkarna
  4. Förvara i kylskåp Låt stå minst en vecka före servering