Röra med grönsaker och mördarsniglar (spansk skogssnigel)

Skriv ut recept
Röra med grönsaker och mördarsniglar (spansk skogssnigel)
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skölj sniglarna noga 5-6 gånger i nytt vatten för att få bort allt slem.
  2. Lägg i de sköljda sniglarna i en kastrull och häll över vitt vin så det täcker.
  3. Låt sniglarna puttra i vinet 60 minuter tillsammans med ett lagerblad och 2 svartpepparkorn
  4. Hacka grönsakerna och fräs dem i olivolja eller smör ca 20 minuter.
  5. Ta upp sniglarna och skär upp dem längs långsidan. Ta bort inälvorna med spetsen på en liten kniv.
  6. Hacka det som är kvar av sniglarna i små bitar och blanda ner i grönsakshacket.
  7. Strö över parmesan.
  8. Servera på toast eller till pasta

Banankakor

Skriv ut recept
Banankakor
Nyttiga energirika och goda. Perfekt att göra om man har övermogna bananer hemma
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 190 grader
  2. Mosa bananerna i en bunke
  3. Tillsätt havregryn, kanel och salt. Blanda väl.
  4. Vänd ner tranbär eller russin
  5. Klicka ut små klickar (ca 1 msk) av smeten på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen 10-12 minuter

Kirskålschips

Skriv ut recept
Kirskålschips
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Lägg kirskålen på bakplåtspapper på en plåt
  3. Skvätt över olivoljan och salt och massera in i bladen
  4. Rosta i ugnen ca 15 minuter. Vänd på bladen då och då. Se till att de inte blir brända Om man har mycket blad som ligger ovanpå varandra tar det längre tid än om varje blad ligger för sig. De är klara när de är torra och lite knapriga.

Rabarberkräm

Skriv ut recept
Rabarberkräm
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Tvätta och ansa rabarberna
  2. Skär rabarberna i mindre bitar
  3. Koka upp vatten och socker
  4. Lägg i rabarberna och låt koka 4-5 minuter
  5. Blanda potatismjöl med lite kallt vatten och rör om
  6. Rör ned potatismjölvattnet under omrörning
  7. Låt koka upp och låt sedan svalna
  8. Servera med mjölk och t.ex. cornflakes

Syrensaft

Skriv ut recept
Syrensaft
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Plocka av blommorna från 60 blomklasar från syren. Om man får med stjälkar/grenar blir saften lite besk vilket inte alla gillar, men kan vara ok om man ska använda den för att blanda drinkar/groggvirke.
  2. Låt ligga någon timme på ett lakan eller en plåt för att få ut eventuella insekter.
  3. Lägg blommor och skivad citron i en stor rostrfri bunke
  4. Koka upp vatten och socker
  5. Häll sockerlösningen över blommorna och citronerna
  6. Låt stå svalt 2-3 dagar
  7. Sila och häll upp på flaskor
  8. Håller ca 2 veckor i kyl. För längre hållbarhet, tillsätt lite konserveringsmedel eller förvara i frys. Frys eventuellt in som iskuber så kan man lägga ett par stycken kuber i en bringare med vatten på sommaren.
  9. Servera och späd till önskad styrka. (5-8 gånger).

Kirskålspesto

Skriv ut recept
Kirskålspesto
Kirskålspesto är gott, nyttigt och billigt eftersom du kan plocka kirskål (kers) gratis på våren och försommaren
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skölj kirskålen i vatten
  2. Pressa vitlöken
  3. Mixa kirskål, vitlök, solroskärnor, olivolja, äppelcidervinäger och lite salt tills du får en jämn smet.
  4. Servera som tillbehör till sallad eller som dip

Mjöd med humle

Skriv ut recept
Mjöd med humle
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Lös upp sockret i det kokande vattnet.
  2. Skär citronerna i skivor och tag bort kärnorna.
  3. Slå det kokande vattnet över citronskivorna och den i hett vatten sköljda humlen.
  4. När blandningen kallnat, blanda ned jästen, upplöst i litet ljumt vatten. Används öl i stället för humle tillsätts det samtidigt med jästen.
  5. Låt jäsa till nästa dag. Sila och tappa upp på flaskor
  6. I varje flaska lägges några russin och lite socker. Flaskorna korkas och överbindes.
  7. Låt stå över natten i rumsvärme. Förvaras sedan på kallt ställe.

Enbärsmjöd

Skriv ut recept
Enbärsmjöd
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Tvätta citronerna och skala dem med potatisskalare. Avlägsna allt det vita, beska och släng det. Skär citronerna i tunna skivor. Blanda skivorna, det gula skalet, enbären, anis och sockret i det heta vattnet och rör om tills sockret har smällt.
  2. Låt svalna till 37 grader celcius. Smula i jästen. Låt stå i rumstemperatur till följande dag.
  3. Sila den och häll på flaskor.
  4. Låt drycken stå svalt minst 3 dagar, helst en vecka.

Honungsmjöd

Skriv ut recept
Honungsmjöd
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Tvätta citronerna med varmt vatten. Skala dem med potatisskalare, tag bort det vita skalet. Skiva citronerna.
  2. Slå kokande vatten över citronskivorna, skalen och ölet. Låt svalna till 37 grader,
  3. tillsätt honung och jäst. Låt mjödet jäsa ett dygn i rumstemperatur.
  4. Sila och tappa mjödet på flaskor och sätt en tesked socker och ett par russin i varje flaska.
  5. Låt mjödet stå svalt 4–5 dygn innan det serveras.

Bröd i stekpanna

Skriv ut recept
Bröd i stekpanna
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Blanda alla ingredienser
  2. Olja pannan och tryck ut degen.
  3. Grädda 10-15 minuter under lock på varje sida.