Surkål

Skriv ut recept
Surkål
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skölj vitkålshuvudet och ta bort eventuella fula blad. Dela kålhuvudet på mitten.
  2. Strimla kålen så tunt som möjligt t.ex. med en osthyvel. Riv den hårda stammen på ett rivjärn. Lägg i en stor bunke. Strö över salt och kummin och blanda runt.
  3. Stampa kålen med knytnävarna, en träsked eller en stöt tills den börjar vätska sig. När du kan ta en näve kål och krama så att det rinner vätska ur den är det tillräckligt.
  4. Pressa ner kålen i en glasburk med gummiring och bygellås. Ta en näve kål och pressa ner i burken. Fyll på med mer kål. Pressa mellan varje näve och häll i vätska från bunken, lämna ca 3 cm till kanten i toppen.
  5. Se till så att kålen är täckt av vätskan. Eventuellt kan man placera en sten, en vattenfylld ihopknuten 2-liters fryspåse eller dylikt som pressar ner kålen under vätskan. Stäng locket.
  6. Ställ burken mörkt på en tallrik i rumstemperatur (ca 18-22°C) i 14 dagar. Öppna någon gång per dag och pys ut gas som bildas. Om mycket vätska rinner ut under syrningen, och vitkålen ser tor ut, kan du fylla på med saltlake (1 msk salt per liter kokt, avsvalnat vatten).
  7. Flytta burken till kylskåp och låt stå ca 2 veckor innan du äter surkålen. En Där oöppnad burk håller i flera månader.

Syrensaft

Skriv ut recept
Syrensaft
Maträtt Dryck
Portioner
l
Ingredienser
Maträtt Dryck
Portioner
l
Ingredienser
Instruktioner
  1. Plocka blommorna från stjälkarna. Det är viktigt att inga grenar eller blad kommer med för då kan saften utveckla en beska. Låt blommorna ligga en stund på en tidning så att du blir av med eventuella småkryp. Lägg sedan blommorna i en bunke.
  2. Koka upp vatten och socker i en kastrull.
  3. Pressa saften ur citronerna och riv av strimlor från den yttersta, färgade delen av skalet (zest) från fyra av citronerna.
  4. Ta kastrullen från värmen och tillsätt citronjuice och zest.
  5. Slå den varma lagen över blommorna och täck med plastfolie eller sätt på ett lock. Låt dra i kylen i 2–3 dagar.
  6. Sila saften och häll sedan upp den på steriliserade flaskor. Eftersom saften inte är pastöriserad har den ganska kort hållbarhet – den håller i 1–2 veckor i kylen. Vill du förlänga hållbarheten går den bra a frysa in.
  7. Späd med vatten vid servering till önskad styrka.

Havrekex

Skriv ut recept
Havrekex
Maträtt Kex
Portioner
Ingredienser
Maträtt Kex
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Blanda ihop alla torra ingredienser.
  2. Smält smöret och slå i mjölken. Blanda ihop vätskan med de torra ingredienserna.
  3. Kavla ut degen ganska tunt och ta ut rundlar med ett runt kakmått eller ett glas i lämplig storlek.
  4. Lägg kexen på smord plåt eller på plåt med bakplåtspapper.
  5. Grädda i 200°c, tills de har fått fin färg. Låt kallna på plåt. Förvara kexen i en burk.

Matvaror vikt och volym

Här hittar du volym och och vikt för olika matvaror, råvaror eller andra ingredienser? Volymen mäts officiellt i kubikmeter eller kubikdecimeter men vid matlagning är det vanligare att man anger volumen i liter eller deciliter. 1 kubikdecimeter = 1 liter. Vikt mäts i kilogram eller gram.

Alla mått och vikter är ungefärliga samt genomsnittliga. Fisk, kött, grönsaker, mjöl, gryn, bönor och frukter med mera kan variera i vikt samt i volym beroende på sort, vattenmängd, luftfuktighet, ursprung etc.

Vikten gäller ej tillagad råvara (okokt) om inget annat anges.

Vad väger mjöl?

Vikten på en viss volym mjöl och gryn varierar något beroende på hur fuktigt eller torrt det är men generellt kan man utgå från följande:

  • Vetemjöl: 1 dl vetemjöl väger 60-67 gram. (En liter vetemjöl väger ca 600-670 gram).
  • Rågmjöl: 1 dl grovt rågmjöl väger 55 gram.
  • Potatismjöl väger 80 gram per dl.
  • Grahamsmjöl väger 60 gram per dl.
  • Durumvetemjöl väger 65 gram per dl.
  • Bovetemjöl väger 50 gram per dl.
  • Rågsikt väger 55 gram per dl.
  • Sojamjöl väger 30 gram per dl.
  • Ströbröd väger 50 gram per dl.

Vad väger olika gryn?

  • Havregryn och liknande gryn som t.ex. rågflingor väger 35 gram per dl.
  • Boveteflingor väger 45 gram per dl.
  • Helt bovete väger 75 gram per dl.
  • Krossat bovete väger 60 gram per dl. Kokt väger det 120 gram per dl.
  • Bulgur väger 80 gram per dl.
  • Couscous väger 80 gram per dl. Kokt väger det 55 gram per dl.
  • Mannagryn väger 70 gram per dl. Kokt väger det 100 gram per dl.
  • Hela linfrön väger 65 gram per dl.
  • Matvete väger 80 gram per dl. Kokt väger det 70 gram per dl.
  • Polentagryn väger 70 gram per dl. Kokt väger det 105 gram per dl.

Vad väger kli?

  • Vetekli väger 30 gram per dl.
  • Vetegroddar väger 35 gram per dl.
  • Havrekli väger 45 gram per dl.

Vad väger ris?

  • Vitt ris väger mellan 72-85 gram per dl.
  • Basmatiris väger 85 gram per dl.
  • Avorioris väger 85 gram per dl.
  • Jasminris väger 85 gram per dl.
  • Råris väger 85 gram per dl.
  • Snabbris väger 40 gram per dl.
  • Puffat ris väger 10 gram per dl.

Vad väger pasta?

  • Fjärilar, farfalle, spiraler, fussili samt penne mm väger ca 35 gram per dl okokt pasta. Kokt pasta väger 40-45 gram per dl.
  • Snabbmakaroner väger 50 gram per dl okokta. Kokta snabbmakaroner väger de 45 gram per dl.

Vad väger ett ägg och hur mycket volym har det?

  • Extra stora ägg, XL, väger över 73 gram (volym 65 ml) per styck, varav äggvitan väger 48 gram (46 ml), äggulan 20 gram (19 ml). Typ stora frukostägg.
  • Stora ägg, L, väger 63-73 gram per styck. (volym 65 ml) per styck, varav äggvitan väger 41 gram (39 ml), äggulan 19 gram (18 ml).
  • Medelstora ägg, M, väger mellan 53-63 gram. (volym 65 ml) per styck, varav äggvitan väger 37 gram (36 ml), äggulan 14 gram (14 ml).
  • Små ägg, S, väger under 53 gram. (volym 65 ml) per styck, varav äggvitan väger 32 gram (31 ml), äggulan 12 gram (12 ml).
  • Vitan väger i genomsnitt 60% av ägget, gulan 30% och skalet 10%.
  • 1 äggula motsvarar ca 1 msk.
  • 1 äggvita motsvarar ca 2 msk.
  • 2 uppvispade ägg är ca 1 dl. 10 uppvispade ägg blir 5 dl.
  • 3 äggvitor motsvarar ca 1 dl äggvita. 10 äggvitor blir 3,5 dl äggvita.
  • 6-7 äggulor motsvarar ca 1 dl äggula. 10 äggulor blir 1,5 dl äggula.
  • 1 ägg binder en dl vätska som olja eller smält smör i majonnäs, bearnaise och hollandaisesås.
  • Ägg börjar stelna vid 65 grader.

Vad väger olja?

  • Matolja, vegetabilisk olja, rapsolja, solrosolja, majsolja, olivolja väger ca 90-96 gram per dl.
  • Smör väger 95 gram per dl. Smält smör väger 90 gram per dl.
  • Kokosfett väger 90 gram per dl i smält tillstånd.

Vad väger nötter, mandel och russin?

  • Jordnötter (skalade) väger 69 gram per dl.
  • Cashewnötter väger 50 gram per dl.
  • Kokosflingor väger 61 gram per dl.
  • Mandel väger 46 gram per dl.
  • Hasselnötter (utan skal) väger 65 gram per dl.
  • Pistagenötter utan skal väger 65 gram per dl.
  • Valnötter (utan skal) väger 40 gram per dl.
  • Solrosfrön väger 62 gram per dl.
  • Pinjenötter väger 80 gram per dl.
  • Russin väger 50-70 gram per dl.

Vad väger socker?

  • Farinsocker väger 75 gram per dl.
  • Florsocker väger 60 gram per dl.
  • Sirap väger 140 gram per dl.
  • Strösocker väger 90 gram per dl.
  • Syltsocker väger 95 gram per dl.
  • Vaniljsocker väger 60 gram per dl.
  • En stor sockerbit väger 3,4 gram styck och en mindre 2,2 gram.

Vikter på olika ingredienser:

  • Cornflakes väger ca 11 gram per dl.
  • Majonnäs väger 100 gram per dl.
  • Salt (fint salt med jod) väger 140 gram per dl.
  • Grovt salt väger 120 gram per dl. 100 gram är därmed ca 0,8 dl.
  • Senapsfrön väger 80 gram per dl.
  • Senap (färdig) 110 gram per dl.
  • Ketchup väger 130 gram per dl.
  • Tomatpuré väger 100 gram per dl.
  • Gelé väger 130 gram per dl.
  • Marmelad väger 120 gram per dl.
  • Sylt väger 125 gram per dl.
  • Äppelmos väger 115 gram per dl.
  • Honung väger 140 gram per dl.
  • Bakpulver, bikarbonat och torrjäst väger 15 gram per matsked.
  • Bryggkaffe väger 38 gram per dl.
  • Snabbkaffe väger 22 gram per dl.
  • Kakao väger 40 gram per dl.
  • Te, lösvikt, väger ca 48 gram per dl.

Vad väger olika mejerivaror?

  • Som regel gäller att 1 dl flytade mejeriprodukt väger runt 100 gram.
  • 1 dl mjölk väger 100 gram.
  • 1 dl grädde väger 100 gram.
  • 1 dl crème fraiche väger 100 gram.
  • 1 dl matyoghurt väger 100 gram.
  • 1 dl kesella väger 100 gram.
  • Färskost väger 100 gram per dl.
  • Vad väger ost? Räkna ca 50 gram per portion till ostbricka.
  • Riven ost väger 40 gram per dl.
  • En ostskiva väger runt 10-15 gram.
  • Riven parmesan eller grana padano väger ca 50 gram.
  • Fetaost eller fårost i tärnad form väger runt 60 gram per dl.
  • Keso väger ca 100 gram per dl.
  • Riven eller tärnad mozzarella väger 55-70 gram per dl.
  • Glass väger 55-62 gram per dl.

Vad väger olika slags kött?

Stektemperaturer och innertemperaturer för kött hittar du här.

Vad väger olika sorters nötkött och biff?

  • En skiva biff med 1-1,5 cm tjocklek väger ca 125 gram.
  • Entrecôte väger per 1,5 cm skiva ca 125-150 gram.
  • Oxfilé, hel, väger mellan 1,5-2 kg. En skiva på 2,5 cm av mittdelen väger ca 150 gram.
  • Rostbiff eller innanlår väger 2-3 kg per hel stek.
  • Kalvfilé väger runt 1 kg hel.
  • Kalvstek väger runt 1-1,5 kg.

Vad väger olika sorters fläskkött?

  • Fläskfilé väger runt 600 gram styck.
  • Flintastek mellan 500-1000 gram styck.
  • Benfri karré väger 1,5-2 kg styck.
  • Fläskkotlett med ben väger 125-175 gram per 1,5 cm skiva.
  • Fläskkotlett utan ben väger 100-125 gram per 1,5 cm skiva.
  • Fjärilskotlett väger runt 150 gram per skiva med tjocklek runt 1 cm.
  • Fläsklägg (korthuggen) väger 850 gram.
  • Hel skinka för stek väger från 0,5 upp till 4,5 kg. Julskinka mellan 1,5-4,5 kg.

Vad väger olika bitar lammkött?

  • Lammstek med ben väger runt 2-2,5 kg.
  • Lammstek utan ben väger ca 2 kg.
  • Lammsadel väger runt 1 kg.
  • Lammkotlett väger beroende på styckning: dubbelstyckad 3,5 cm tjocklek väger 125 gram; enkelstyckad med 2 cm tjocklek väger 60 gram. Parkotlett väger 130 gram vid 2 cm tjocklek.
  • En skiva lammbog väger runt 125-150 gram.

Övrigt kött:

  • Hamburgare väger 60-150 gram styck.
  • Köttbullar väger mellan 10-15 gram styck. Räkna 100 gram per portion.
  • Pannbiff väger mellan 40-50 gram styck.
  • Isterband väger 100-150 gram styck.
  • Korv som lunchkorv, chorizo, frukostkorv väger runt 100-125 gram styck.
  • Varmkorv, wienerkorv eller hot dogs väger runt 50-65 gram styck.

Vad väger olika slags kyckling?

  • En hel färsk eller fryst kyckling väger mellan 1-2 kg och räcker till 4-7 portioner.
  • Kycklingbröst med skinn och ben väger mellan 150-175 gram. Kycklingfilé utan skinn och ben väger 100-150 gram.
  • Kycklingklubba väger mellan 180-300 gram styck.
  • Kycklingvingar väger mellan 50-75 gram styck.
  • Grillad kyckling, hel, väger vanligtvis runt 800 gram.

Vad väger olika slags kalkon?

  • Minikalkon väger mellan 2-3 kg och räcker till 6-8 portioner. Stor kalkon upp mot 4-8 kg (räcker till 10-20 portioner).
  • Kalkonbröst väger mellan 1500-2500 gram.
  • Ett helt kalkonlår väger 1600-1700 gram (räcker till 10 portioner). Ett ovanlår väger runt 1000 gram (räcker till 5 portioner).

Övrig fågel:

  • Strutsfilé väger 400-1000 gram styck.
  • Stek av struts väger runt 1000-1250 gram.
  • En hel anka väger 1500-2500 gram. Räkna 400 gram per portion. En anka räcker till mellan 3-5 portioner.
  • Ankbröst varierar mellan 180 -350 gram.
  • En hel gås väger 4-5 kg och ger 8-10 portioner.
  • Höns väger hel runt 1500 gram och räcker till 4-5 portioner.

Vad väger olika fisk?

Räkna ca 150 gram benfri filé per portion. Räkna mellan 30-50% rensförlust om du köper hel fisk med skinn, ben och huvud.

  • Abborre väger mellan 400-500 gram.
  • Gädda väger 1-2 kg.
  • Gös väger 800-1000 gram.
  • Hälleflundra väger 9-15 kg.
  • Kolja väger 500-1000 gram.
  • Lake väger runt 1 kg.
  • Lax väger ca 2-4 kg.
  • Makrill väger 400-500 gram.
  • Marulk väger 2-4 kg.
  • Piggvar väger 1-2 kg.
  • Regnbågslax väger 200-250 gram.
  • Röding väger 500-800 gram.
  • Rödspätta väger mellan 300-400 gram.
  • Sej väger 500-1500 gram.
  • Sik väger 1-2 kg.
  • Sill väger 90-110 gram klass II, 50-85 gram klass III samt 30-40 gram klass IV.
  • Sill väger 55-85 gram klass II, 40-60 gram klass III samt 30-40 gram klass IV.
  • Torsk väger 1-4 kg.
  • Vitling väger 250-500 gram.
  • Ål väger runt 1 kg.
  • Öring väger 2-3 kg.

Vad väger olika skaldjur?

  • Signalkräftor väger mellan 50-70 gram styck. Flodkräftor något mindre 40-50 gram.
  • Hummer från Sverige väger mellan 350-1000 gram. Amerikansk hummer mellan 450-800 gram.
  • Musslor med skal väger 20-30 gram styck. Räkna med att 70% i rensförlust. En serveringsportion 400 gram eller 15 stycken.
  • Ostron väger mellan 60-150 gram.
  • Räkor väger mellan 8-20 gram beroende på storleksklass. Räkna att 60% av vikten försvinner vid skalning.

Vad väger olika grönsaker?

  • Aubergine: En medelstor aubergine väger 300-500 gram.
  • Avokado: En avokado av medelstorlek väger 150-175 gram. Räkna med att skal och kärna väger en tredjedel av avokadon.
  • Broccoli: En broccolibukett av medelstorlek väger 250-400 gram.
  • Blomkål: En lite blomkål väger 300 gram. Medelstor 500 gram och de största upp mot 1 kg.
  • Gurka: En grön slanggurka väger 350-450 gram. En Västeråsgurka ca 100-150 gram.
  • Isbergssallad väger per huvud runt 500-700 gram.
  • Lök: Liten sk steklök väger runt 50 gram styck. En medelstor lök väger 100 gram. En stor lök väger 200 gram. En knipplök väger 40-80 gram. 1 dl friterad lök väger ca 35 gram. 1 dl hackad lök väger ca 55 gram.
  • Morot: Minimorötter väger ca 10 gram. Primörmorötter eller vårmorötter väger runt 50 gram styck. En medelstor morot väger 75-100 gram. En stor morot väger upp mot 175 gram.
  • Paprika: En medelstor paprika väger 125-200 gram. Räkna med att 10% rensas bort.
  • Potatis: Medelstor potatis väger mellan 85-100 gram. Små potatisar runt 50 gram. Stor potatis runt 150 gram. Bakpotatis upp mot 300 gram. Skalar du potatisen så kan du räkna bort ca 20% på vikten.
  • Purjolök väger mellan 150-300 gram. 1 dl strimlad purjolök väger ca 35 gram.
  • Rabarber: En stäng rabarber väger mellan 35-100 gram.
  • Rädisor väger ca 10 gram styck.
  • Rödbeta: En medelstor rödbeta väger 65-150 gram.
  • Rödlök väger mellan 125-200 gram.
  • Sparris: Vit färsk sparris väger ca 40-50 gram styck. Grön något mindre runt 15-30 gram.
  • Zucchini eller squash: Minizucchini väger 20-25 gram. Medelstor mellan 300-450 gram. De största kan väga upp till 5 kg.
  • Körsbärstomater väger mellan 15-20 gram.
  • Plommontomater samt medelstora tomater runt 80 gram.
  • Bifftomater upp mot 175-220 gram.

Vad väger olika frukter?

  • Ananas väger runt 750-1500 gram per styck.
  • Apelsin av medelstorlek väger 175 gram. Större apelsiner väger upp mot 300 gram.
  • Aprikos, färsk, väger ca 50 gram. Torkad aprikos väger runt 7 gram styck.
  • Banan väger av medelstorlek runt 150 gram styck.
  • Björnbär, färska eller frysta, väger 3-7 gram styck. En liter björnbär väger ca 500 gram.
  • Blåbär, färska eller frysta, väger ca 600 gram per liter.
  • Citron väger 125-175 gram styck.
  • Clementin väger 75-125 gram styck.
  • Dadel väger 50 gram färsk och 8 gram torkad.
  • Grapefrukt väger 250-300 gram.
  • Hallon och hjortron väger, färska eller frysta, 2-5 gram styck och ca 500 gram per liter.
  • Jordgubbar, färska eller frysta, väger 5-12 gram styck och ca 500 gram liter.
  • Fikon väger runt 50 gram färska och 20 gram torkade per styck.
  • Lingon väger ca 600 gram per liter.
  • Kiwi väger 75-125 gram styck.
  • Krusbär väger 3-5 gram styck och 600 gram per liter.
  • Körsbär eller biarråer, färska, väger 6-8 gram styck och 600 gram per liter.
  • Lime väger mellan 75-100 gram styck.
  • Mango väger mellan 300-400 gram styck.
  • Melon: Cantaloupe-, Charantais- och Galia-melon väger runt 500-600 gram styck. Honungsmelon mellan 750-1000 gram. Nätmelon mellan 750-2000 gram. Vattenmelon upp runt 3 kg.
  • Passionsfrukt väger runt 100 gram styck.
  • Papaya väger per styck 300 gram.
  • Persika väger färsk 150-175 gram.
  • Plommon väger 25-45 gram styck och ca 600 gram litern.
  • Päron väger av medelstorlek runt 150 gram.
  • Vinbär, röda, svarta eller vita-vinbär, väger ca 500 gram per liter.
  • Vindruvor väger 10-20 gram styck.
  • Äpple väger av medelstorlek runt 125-150 gram. Packat i hinkar så väger äpplen ca 0,5kg/l

Vad väger olika svampar?

  • 1 liter färsk svamp som champinjoner eller kantareller väger ca 300 gram; blir ca 200 gram förvälld svamp eller ca 25 gram (ca 2 dl) torkad svamp.
  • En champinjon väger mellan 10-35 gram.
  • Kantareller väger mellan 25-60 gram styck.
  • Ostronskivling väger per koloni 175 gram. 1 liter väger 200 gram.
  • Portabella väger runt 30-70 gram styck.
  • Shiitake väger 5-20 gram styck.

Vad väger olika bönor?

Grundregel är att 100 gram okokta bönor ger ca 3 dl kokta bönor. Räkna ca 80 gram okokta per portion eller 2-2,5 dl färdigkokta.

  • Adzukibönor väger 90 gram per dl (okokta). 100 gram okokta adzukibönor blir 2,5 dl eller 210 gram.
  • Black eyebönor väger 80 gram per dl (okokta). 100 gram okokta Black eyebönor blir 3 dl eller 260 gram.
  • Bruna bönor väger 85 gram per dl (okokta). 100 gram okokta bruna bönor blir 3 dl eller 265 gram.
  • Kidneybönor väger 75 gram per dl (okokta). 100 gram okokta kidneybönor blir 3 dl eller 230 gram.
  • Sojabönor väger 74 gram per dl (okokta). 100 gram okokta sojabönor blir 3,5 dl eller 230 gram.
  • Svarta bönor väger 85 gram per dl (okokta). 100 gram svarta bönor blir 3 dl eller 225 gram.
  • Vita små bönor samt stora vita bönor väger 70-80 gram per dl (okokta). 100 gram vita bönor blir 3 dl eller ca 240 gram.

Vad väger olika linser?

Grundregel är att 100 gram ger mellan 2,5-3 dl kokta linser. Räkna ca 60 gram okokta eller 2-2,5 dl kokta linser per portion .

  • Gröna linser väger 85 gram per dl (okokta). 100 gram gröna linser blir 3 dl eller 270 gram.
  • Gula linser väger 80 gram per dl (okokta). 100 gram gula linser blir 2,5 dl eller 200 gram.
  • Röda linser väger 90 gram per dl (okokta). 100 gram röda linser blir 3 dl eller 280 gram.
  • Svarta linser puylinser väger 90 gram per dl (okokta). 100 gram svarta linser puylinser blir 2,5 dl eller 200 gram kokta linser.

Vad väger olika ärtor?

  • Gula ärtor väger 80 gram per dl okokta. 100 gram kokta gula ärtor blir 2,5-3 dl eller 240 gram. Till ärtsoppa kan du räkna 60-80 gram okokta gula ärtor per portion.
  • Kikärter väger 85 gram per dl okokta. 100 gram kokta kikärter blir ca 3 dl eller 225 gram.

Vad väger vatten?

Vatten väger 1kg per liter

KällaLivsmedelsverket – Vikttabell 2001, Livsmedelstabell. Konsumentverket. Dansukker. Mått om mat, Konsumentverket 1986. FAO/INFOODS Density Database Version 2.0 (2012)

Chokladbollar


Skriv ut recept


Chokladbollar

Chokladbollar, klassiska

Portioner
g


Ingredienser

Portioner
g


Ingredienser


Instruktioner
  1. Hacka samman smör och socker.

  2. Tillsätt kakao, kaffe och havregryn och blanda till en fast smet.

  3. Rulla smeten till bollar. Rulla bollarna i kokos eller pärlsocker. Ställ i kylen minst 1 timma innan servering.

Rönnbärsdricka

Skriv ut recept
Rönnbärsdricka
Rönnbärsdricka Saften håller någon månad i kylskåp. Om du kokar upp den och förvarar den i väl rengjorda flaskor med tättslutande lock i ett svalt utrymme håller den upp till ett halvår.
Maträtt Dryck
Portioner
l
Ingredienser
Maträtt Dryck
Portioner
l
Ingredienser
Instruktioner
  1. Rensa bort dåliga bär.
  2. Lägg bären i en kastrull eller bunke och mosa dem med en trästöt eller undersidan av en flaska.
  3. Slå på kokhett vatten och plocka bort kvistar som flyter upp till ytan.
  4. Låt rönnbärsröran stå övertäckt i två dygn i rumstemperatur och häll den sedan i en silduk monterad över en kastrull eller bunke. Tillsätt honung efter smak. Häll upp i väl rengjorda flaskor.

Pasta med mangold, parmesan och valnötter

Skriv ut recept
Pasta med mangold, parmesan och valnötter
Pasta med mangold parmesan och valnötter
Tillagningstid 20 minuter
Portioner
portioner
Ingredienser
Tillagningstid 20 minuter
Portioner
portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Koka pastan al dente i välsaltat vatten.
  2. Hacka vitlök, mangold och valnötter
  3. Stek vitlöken och mangolden 1-2 minuter
  4. Tillsätt pastan i stekpannan samt 1 dl av pastavattnet, låt det koka ihop i 2-3 minuter.
  5. Tillsätt parmesan och hackade valnötter och servera.

Rosa bönbröd

Skriv ut recept
Rosa bönbröd
Förberedelsetid 3 timmar
Tillagningstid 1 timma
Passiv tid 1 timma
Portioner
små bröd
Ingredienser
Förberedelsetid 3 timmar
Tillagningstid 1 timma
Passiv tid 1 timma
Portioner
små bröd
Ingredienser
Instruktioner
  1. Mixa bönor vatten och rödbetsjuice. Tillsätt jästen och blanda så att den löses upp.
  2. Häll smeten i en bunke och tillsätt alla övriga ingredienser. Rör ihop till en lös deg. Täck över och låt jäsa ca 3 timmar.
  3. Häll försiktigt ut degen på en mjölad bänk. Knåda inte. Dela degen i två delar och forma till två runda bröd. Lägg bröden på bakplåtsklädd plåt. Skåra bröden med en vass kniv. Strö över flingsalt.
  4. Låt jäsa övertäck ca 1 timma.
  5. Sätt ugnen på 250 grader
  6. Ställ in bröden i mitten av ugnen. Grädda i ca 25 minuter eller tills bröden fått fin färg.

Lins och morotsbröd

Skriv ut recept
Lins och morotsbröd
Lins och morotsbröd. Ett nyttigt och proteinrikt bröd
Förberedelsetid 12 timmar
Tillagningstid 1 timma
Passiv tid 2 timmar
Portioner
bitar
Ingredienser
Förberedelsetid 12 timmar
Tillagningstid 1 timma
Passiv tid 2 timmar
Portioner
bitar
Ingredienser
Instruktioner
  1. Rör ut jästen i grahamsmjölet i vattnet. Täck med en bakduk och låt stå i rumstemperatur över natten eller ca 12 timmar.
  2. Koka de röda linserna mjuka men inte mosiga.
  3. Tillsätt vetemjöl special, morötter, honung linser och salt. Arbeta ihop till en lös deg.
  4. Häll ut degen i en smord långpanna eller ugnsäker form (ca 30x40 cm).
  5. Låt jäsa i ca 2 timmar.
  6. Sätt ugnen på 225 grader. Skåra försiktigt degen till ca 30 bitar. Grädda i ca 25 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna på galler.

Rödbetshjärtan

Passar som vackert och nyttigt tillbehör t.ex. till en romantisk middag.

Skriv ut recept
Rödbetshjärtan
Maträtt Middag
Portioner
portioner
Ingredienser
Maträtt Middag
Portioner
portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skala och hacka rödbetorna till mindre bitar.
  2. Koka upp vatten och salt och låt rödbetorna koka till de mjuknat.
  3. Häll av vattnet och mosa sedan rödbetorna med en potatismosare.
  4. Blanda ner ägg, creme fraiche och kryddor. Klicka upp i ugnsformar och låt stå i 225°C i 20-30 minuter, eller laga som en limpa och ta ut hjärtformer med en pepparkaksform.