Röra med grönsaker och mördarsniglar (spansk skogssnigel)

Skriv ut recept
Röra med grönsaker och mördarsniglar (spansk skogssnigel)
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skölj sniglarna noga 5-6 gånger i nytt vatten för att få bort allt slem.
  2. Lägg i de sköljda sniglarna i en kastrull och häll över vitt vin så det täcker.
  3. Låt sniglarna puttra i vinet 60 minuter tillsammans med ett lagerblad och 2 svartpepparkorn
  4. Hacka grönsakerna och fräs dem i olivolja eller smör ca 20 minuter.
  5. Ta upp sniglarna och skär upp dem längs långsidan. Ta bort inälvorna med spetsen på en liten kniv.
  6. Hacka det som är kvar av sniglarna i små bitar och blanda ner i grönsakshacket.
  7. Strö över parmesan.
  8. Servera på toast eller till pasta

Kirskålschips

Skriv ut recept
Kirskålschips
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Lägg kirskålen på bakplåtspapper på en plåt
  3. Skvätt över olivoljan och salt och massera in i bladen
  4. Rosta i ugnen ca 15 minuter. Vänd på bladen då och då. Se till att de inte blir brända Om man har mycket blad som ligger ovanpå varandra tar det längre tid än om varje blad ligger för sig. De är klara när de är torra och lite knapriga.

Kirskålspesto

Skriv ut recept
Kirskålspesto
Kirskålspesto är gott, nyttigt och billigt eftersom du kan plocka kirskål (kers) gratis på våren och försommaren
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skölj kirskålen i vatten
  2. Pressa vitlöken
  3. Mixa kirskål, vitlök, solroskärnor, olivolja, äppelcidervinäger och lite salt tills du får en jämn smet.
  4. Servera som tillbehör till sallad eller som dip

Potatissoppa med äpple

Skriv ut recept
Potatissoppa med äpple
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skör potatis i bitar. Hacka purjolöken. Riv äpplet grovt
  2. Bryn alltsammans i 1 msk olivolja
  3. tillsätt 6-8 dl vatten och buljongtärning
  4. Tillsätt lagerblad och timjan
  5. Koka upp och låt puttra under lock ca 15 minuter
  6. Tillsätt 2 tsk körvel. Tag upp lagerblad och rör om.
  7. Låt stå på eftervärmen ca 5 minuter.
  8. Strö över finklippt persilja

Marinerad brysselkål

Skriv ut recept
Marinerad brysselkål
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Koka brysselkålen mjuk, ca 15 minuter. Låt svalna.
  2. Pressa vitlöken. Blanda med övriga ingredienser.
  3. Häll marinaden över brysselkålen och blanda om.

Grönkålschips

Skriv ut recept
Grönkålschips
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 100 grader varmluft
  2. Fördela kålen i mindre bitar.
  3. Lägg i en skål och ringla över olja. Massera in oljan i bladen tillsammans med salt, citron och chili.
  4. Lägg ut på en plåt. Sätt in i mitten av ugnen tills bladen är krispiga eller ca 1 timma.

Kirskålspesto

Skriv ut recept
Kirskålspesto
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skölja kirskålen grundligt. Mixa kirskål, de rostade solrosfrön, olivolja, vitlök och lite citron. Om röran verkar för torr – ha i lite mer olivolja. Rör ned den rivna osten och smaka av med salt och peppar.

Nässelrisotto

Skriv ut recept
Nässelrisotto
Förberedelsetid 20 minuter
Tillagningstid 40 minuter
Portioner
Ingredienser
Förberedelsetid 20 minuter
Tillagningstid 40 minuter
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skölj nässlorna och förväll dem genom att sänka ner dem i kokande vatten i 2 minuter. Skölj nässlorna snabbt i kallt vatten så kokprocessen stannar av. Pressa ur vattnet ur nässlorna och hacka dem fint.
  2. Värm upp hälften av oljan i en gryta. Häll i risottoriset och låt det sjuda på medelhög värme i 5 minuter under ständig omrörning tills riskornen blivit lätt genomskinliga.
  3. Hacka vitlök och purjolök och lägg i grytan. Stek ihop med riset i någon minut.
  4. Ha i rosmarin och vitt vin och efter någon minut häller du i ungefär 2 dl buljong.
  5. När riset har sugit upp buljongen häller du i 2 dl till och fortsätter så tills all buljong har används. Ha i de hackade nässlorna ihop med sista omgången buljong.
  6. Rör ner resten av olivoljan och den rivna osten.

Rosa bönbröd


Skriv ut recept


Rosa bönbröd

Förberedelsetid 3 timmar
Tillagningstid 1 timma
Passiv tid 1 timma

Portioner
små bröd


Ingredienser

Förberedelsetid 3 timmar
Tillagningstid 1 timma
Passiv tid 1 timma

Portioner
små bröd


Ingredienser


Instruktioner
  1. Mixa bönor vatten och rödbetsjuice. Tillsätt jästen och blanda så att den löses upp.

  2. Häll smeten i en bunke och tillsätt alla övriga ingredienser. Rör ihop till en lös deg. Täck över och låt jäsa ca 3 timmar.

  3. Häll försiktigt ut degen på en mjölad bänk. Knåda inte. Dela degen i två delar och forma till två runda bröd. Lägg bröden på bakplåtsklädd plåt. Skåra bröden med en vass kniv. Strö över flingsalt.

  4. Låt jäsa övertäck ca 1 timma.

  5. Sätt ugnen på 250 grader

  6. Ställ in bröden i mitten av ugnen. Grädda i ca 25 minuter eller tills bröden fått fin färg.

Vegetarisk lasagne med rotfrukter

Skriv ut recept
Vegetarisk lasagne med rotfrukter
Maträtt Middag
Portioner
portioner
Ingredienser
Maträtt Middag
Portioner
portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 grader Celcius
  2. Skölj bönorna och lgäg i en stor bunke
  3. Skala och finhacka vitlöken
  4. Skala och riv rotselleri, palsternacka och morot
  5. Lägg de rivna rotfrukterna, vitlök, creme fraiche, krossad tomat, rosmarin, timjan, 3 tsk salt och 1,5 tsk peppar i bunken med bönorna. Blanda väl.
  6. Varva lasagneplattor och bönröra i en smord långpanna ca 30x40 cm eller två smorda formar ca 20x25 cm. Lägg bönröra på toppen och toppa med riven ost.
  7. Ställ in i mitten av ugnen 35-34 minuter.