Enbärsmjöd

Skriv ut recept
Enbärsmjöd
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Tvätta citronerna och skala dem med potatisskalare. Avlägsna allt det vita, beska och släng det. Skär citronerna i tunna skivor. Blanda skivorna, det gula skalet, enbären, anis och sockret i det heta vattnet och rör om tills sockret har smällt.
  2. Låt svalna till 37 grader celcius. Smula i jästen. Låt stå i rumstemperatur till följande dag.
  3. Sila den och häll på flaskor.
  4. Låt drycken stå svalt minst 3 dagar, helst en vecka.

Honungsmjöd

Skriv ut recept
Honungsmjöd
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Tvätta citronerna med varmt vatten. Skala dem med potatisskalare, tag bort det vita skalet. Skiva citronerna.
  2. Slå kokande vatten över citronskivorna, skalen och ölet. Låt svalna till 37 grader,
  3. tillsätt honung och jäst. Låt mjödet jäsa ett dygn i rumstemperatur.
  4. Sila och tappa mjödet på flaskor och sätt en tesked socker och ett par russin i varje flaska.
  5. Låt mjödet stå svalt 4–5 dygn innan det serveras.

Grönkålschips

Skriv ut recept
Grönkålschips
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 100 grader varmluft
  2. Fördela kålen i mindre bitar.
  3. Lägg i en skål och ringla över olja. Massera in oljan i bladen tillsammans med salt, citron och chili.
  4. Lägg ut på en plåt. Sätt in i mitten av ugnen tills bladen är krispiga eller ca 1 timma.

Fläderblomssaft

Skriv ut recept
Fläderblomssaft
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skaka av insekterna av fläderblommorna. Skölja citronerna i kallt vatten och skiva dem.
  2. Koka upp vatten och socker i en stor gryta tills sockret har löst sig. Ta av grytan från värmen. Ha i fläderblommor och skivade citroner och lät saften dra i kylskåpet i 4-5 dagar. Sila bort blommor och citroner och tappa upp saften på rena flaskor.

Syrensaft

Skriv ut recept
Syrensaft
Maträtt Dryck
Portioner
l
Ingredienser
Maträtt Dryck
Portioner
l
Ingredienser
Instruktioner
  1. Plocka blommorna från stjälkarna. Det är viktigt att inga grenar eller blad kommer med för då kan saften utveckla en beska. Låt blommorna ligga en stund på en tidning så att du blir av med eventuella småkryp. Lägg sedan blommorna i en bunke.
  2. Koka upp vatten och socker i en kastrull.
  3. Pressa saften ur citronerna och riv av strimlor från den yttersta, färgade delen av skalet (zest) från fyra av citronerna.
  4. Ta kastrullen från värmen och tillsätt citronjuice och zest.
  5. Slå den varma lagen över blommorna och täck med plastfolie eller sätt på ett lock. Låt dra i kylen i 2–3 dagar.
  6. Sila saften och häll sedan upp den på steriliserade flaskor. Eftersom saften inte är pastöriserad har den ganska kort hållbarhet – den håller i 1–2 veckor i kylen. Vill du förlänga hållbarheten går den bra a frysa in.
  7. Späd med vatten vid servering till önskad styrka.