Syrensaft
Portioner
2l
Portioner
2l
Ingredienser
Instruktioner
  1. Plocka blommorna från stjälkarna. Det är viktigt att inga grenar eller blad kommer med för då kan saften utveckla en beska. Låt blommorna ligga en stund på en tidning så att du blir av med eventuella småkryp. Lägg sedan blommorna i en bunke.
  2. Koka upp vatten och socker i en kastrull.
  3. Pressa saften ur citronerna och riv av strimlor från den yttersta, färgade delen av skalet (zest) från fyra av citronerna.
  4. Ta kastrullen från värmen och tillsätt citronjuice och zest.
  5. Slå den varma lagen över blommorna och täck med plastfolie eller sätt på ett lock. Låt dra i kylen i 2–3 dagar.
  6. Sila saften och häll sedan upp den på steriliserade flaskor. Eftersom saften inte är pastöriserad har den ganska kort hållbarhet – den håller i 1–2 veckor i kylen. Vill du förlänga hållbarheten går den bra a frysa in.
  7. Späd med vatten vid servering till önskad styrka.