Surkål

Skriv ut recept
Surkål
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skölj vitkålshuvudet och ta bort eventuella fula blad. Dela kålhuvudet på mitten.
  2. Strimla kålen så tunt som möjligt t.ex. med en osthyvel. Riv den hårda stammen på ett rivjärn. Lägg i en stor bunke. Strö över salt och kummin och blanda runt.
  3. Stampa kålen med knytnävarna, en träsked eller en stöt tills den börjar vätska sig. När du kan ta en näve kål och krama så att det rinner vätska ur den är det tillräckligt.
  4. Pressa ner kålen i en glasburk med gummiring och bygellås. Ta en näve kål och pressa ner i burken. Fyll på med mer kål. Pressa mellan varje näve och häll i vätska från bunken, lämna ca 3 cm till kanten i toppen.
  5. Se till så att kålen är täckt av vätskan. Eventuellt kan man placera en sten, en vattenfylld ihopknuten 2-liters fryspåse eller dylikt som pressar ner kålen under vätskan. Stäng locket.
  6. Ställ burken mörkt på en tallrik i rumstemperatur (ca 18-22°C) i 14 dagar. Öppna någon gång per dag och pys ut gas som bildas. Om mycket vätska rinner ut under syrningen, och vitkålen ser tor ut, kan du fylla på med saltlake (1 msk salt per liter kokt, avsvalnat vatten).
  7. Flytta burken till kylskåp och låt stå ca 2 veckor innan du äter surkålen. En Där oöppnad burk håller i flera månader.

Pasta med mangold, parmesan och valnötter

Skriv ut recept
Pasta med mangold, parmesan och valnötter
Pasta med mangold parmesan och valnötter
Tillagningstid 20 minuter
Portioner
portioner
Ingredienser
Tillagningstid 20 minuter
Portioner
portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Koka pastan al dente i välsaltat vatten.
  2. Hacka vitlök, mangold och valnötter
  3. Stek vitlöken och mangolden 1-2 minuter
  4. Tillsätt pastan i stekpannan samt 1 dl av pastavattnet, låt det koka ihop i 2-3 minuter.
  5. Tillsätt parmesan och hackade valnötter och servera.

Rosa bönbröd

Skriv ut recept
Rosa bönbröd
Förberedelsetid 3 timmar
Tillagningstid 1 timma
Passiv tid 1 timma
Portioner
små bröd
Ingredienser
Förberedelsetid 3 timmar
Tillagningstid 1 timma
Passiv tid 1 timma
Portioner
små bröd
Ingredienser
Instruktioner
  1. Mixa bönor vatten och rödbetsjuice. Tillsätt jästen och blanda så att den löses upp.
  2. Häll smeten i en bunke och tillsätt alla övriga ingredienser. Rör ihop till en lös deg. Täck över och låt jäsa ca 3 timmar.
  3. Häll försiktigt ut degen på en mjölad bänk. Knåda inte. Dela degen i två delar och forma till två runda bröd. Lägg bröden på bakplåtsklädd plåt. Skåra bröden med en vass kniv. Strö över flingsalt.
  4. Låt jäsa övertäck ca 1 timma.
  5. Sätt ugnen på 250 grader
  6. Ställ in bröden i mitten av ugnen. Grädda i ca 25 minuter eller tills bröden fått fin färg.

Lins och morotsbröd

Skriv ut recept
Lins och morotsbröd
Lins och morotsbröd. Ett nyttigt och proteinrikt bröd
Förberedelsetid 12 timmar
Tillagningstid 1 timma
Passiv tid 2 timmar
Portioner
bitar
Ingredienser
Förberedelsetid 12 timmar
Tillagningstid 1 timma
Passiv tid 2 timmar
Portioner
bitar
Ingredienser
Instruktioner
  1. Rör ut jästen i grahamsmjölet i vattnet. Täck med en bakduk och låt stå i rumstemperatur över natten eller ca 12 timmar.
  2. Koka de röda linserna mjuka men inte mosiga.
  3. Tillsätt vetemjöl special, morötter, honung linser och salt. Arbeta ihop till en lös deg.
  4. Häll ut degen i en smord långpanna eller ugnsäker form (ca 30x40 cm).
  5. Låt jäsa i ca 2 timmar.
  6. Sätt ugnen på 225 grader. Skåra försiktigt degen till ca 30 bitar. Grädda i ca 25 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna på galler.

Rödbetshjärtan

Passar som vackert och nyttigt tillbehör t.ex. till en romantisk middag.

Skriv ut recept
Rödbetshjärtan
Maträtt Middag
Portioner
portioner
Ingredienser
Maträtt Middag
Portioner
portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skala och hacka rödbetorna till mindre bitar.
  2. Koka upp vatten och salt och låt rödbetorna koka till de mjuknat.
  3. Häll av vattnet och mosa sedan rödbetorna med en potatismosare.
  4. Blanda ner ägg, creme fraiche och kryddor. Klicka upp i ugnsformar och låt stå i 225°C i 20-30 minuter, eller laga som en limpa och ta ut hjärtformer med en pepparkaksform.

Morotshummus

Skriv ut recept
Morotshummus
Maträtt Pålägg
Kök Grekland
Portioner
Ingredienser
Maträtt Pålägg
Kök Grekland
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 225 grader Celcius
  2. Skär morötterna i tunna skivor
  3. Lägg på en plåt och blanda med olja och salt.
  4. Rosta i mitten av ugnen ca 30 minuter
  5. Mixa kikärtor, morot och vitlök med 3 msk olja, citronjuice, tahini och gurkmeja. Späd med vatten till önskad konsistens.
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Servera som pålägg på bröd

Sockerfri granola

Skriv ut recept
Sockerfri granola
Maträtt Frukost
Portioner
Ingredienser
Maträtt Frukost
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175 grader celcius. Blanda alla torra ingredienser.
  2. Smält försiktigt kokosolja, honung och nötsmör.
  3. Rör ner i grynblandningen och blanda väl.
  4. Häll ut på bakplåtspappersklädd plåt och ställ i mitten på ugnen 20-25 minuter.

Zucchinisoppa

Skriv ut recept
Zucchinisoppa
Portioner
portioner
Ingredienser
Portioner
portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skala och hacka löken. Skala potatis. Skär potatis och zucchini i mindre bitar.
  2. Fräs lök i 2 msk smör tillsammans med cyrryn i en kastrull utan att den tar färg.
  3. Tillsätt potatis och zucchini och fräs ytterligare några minuter. Häll i vatten och buljongtärning och låt soppan koka på svag värme under lock 20 -25 minuter
  4. Tillsätt matlagningsgrädden och mixa soppan slät med en stavmixer eller i en mixer. Smaka av med salt och peppar.
  5. Toppa soppan med turkisk yoghurt vid servering. Servera med bröd, smör och ost.

Rödbetsrårakor med getostcréme

Skriv ut recept
Rödbetsrårakor med getostcréme
Portioner
portioner
Ingredienser
Portioner
portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Skala och riv rödbetor, potatis och palsternacka grovt. Krama ur vätskan och lägg rivet i en bunke och blanda med ägg, honung, timjan, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Forma till 10 små rårakor på en bakpappersklädd plåt. Pensla med olja. Sätt i mitten av ugnen ca 15 minuter.
  3. Riv getosten grovt. Mixa den med creme fraiche. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar.
  4. Servera gärna med sallad och bulgur eller couscous.

Vegetarisk lasagne med rotfrukter

Skriv ut recept
Vegetarisk lasagne med rotfrukter
Maträtt Middag
Portioner
portioner
Ingredienser
Maträtt Middag
Portioner
portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 grader Celcius
  2. Skölj bönorna och lgäg i en stor bunke
  3. Skala och finhacka vitlöken
  4. Skala och riv rotselleri, palsternacka och morot
  5. Lägg de rivna rotfrukterna, vitlök, creme fraiche, krossad tomat, rosmarin, timjan, 3 tsk salt och 1,5 tsk peppar i bunken med bönorna. Blanda väl.
  6. Varva lasagneplattor och bönröra i en smord långpanna ca 30x40 cm eller två smorda formar ca 20x25 cm. Lägg bönröra på toppen och toppa med riven ost.
  7. Ställ in i mitten av ugnen 35-34 minuter.