Syrensaft

Skriv ut recept
Syrensaft
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Plocka av blommorna från 60 blomklasar från syren. Om man får med stjälkar/grenar blir saften lite besk vilket inte alla gillar, men kan vara ok om man ska använda den för att blanda drinkar/groggvirke.
  2. Låt ligga någon timme på ett lakan eller en plåt för att få ut eventuella insekter.
  3. Lägg blommor och skivad citron i en stor rostrfri bunke
  4. Koka upp vatten och socker
  5. Häll sockerlösningen över blommorna och citronerna
  6. Låt stå svalt 2-3 dagar
  7. Sila och häll upp på flaskor
  8. Håller ca 2 veckor i kyl. För längre hållbarhet, tillsätt lite konserveringsmedel eller förvara i frys. Frys eventuellt in som iskuber så kan man lägga ett par stycken kuber i en bringare med vatten på sommaren.
  9. Servera och späd till önskad styrka. (5-8 gånger).

Mjöd med humle

Skriv ut recept
Mjöd med humle
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Lös upp sockret i det kokande vattnet.
  2. Skär citronerna i skivor och tag bort kärnorna.
  3. Slå det kokande vattnet över citronskivorna och den i hett vatten sköljda humlen.
  4. När blandningen kallnat, blanda ned jästen, upplöst i litet ljumt vatten. Används öl i stället för humle tillsätts det samtidigt med jästen.
  5. Låt jäsa till nästa dag. Sila och tappa upp på flaskor
  6. I varje flaska lägges några russin och lite socker. Flaskorna korkas och överbindes.
  7. Låt stå över natten i rumsvärme. Förvaras sedan på kallt ställe.

Rödbetssoppa

Skriv ut recept
Rödbetssoppa
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Hacka lök och palsternacka
  2. Fräs lök och palsternacka (eller rotselleri) i oljan.
  3. Skiva rödbetorna och vatten och låt koka ca 5 minuter.
  4. Finstrimla rödbetsblasten och blanda ner i soppen.
  5. Tillsätt buljongpasta, tomatpuré och saften från 1/2 citron.
  6. Om man vill ha en slät soppa kan allt mixas.