Vegansk pytt i panna

Skriv ut recept
Vegansk pytt i panna
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Fräs svamp och lök. Tillsätt tärnad potatis. Därefter linserna. Blanda och låt fräsa en stund på spisen.
  2. Strö över hackad persilja.
  3. Servera med t.ex. syrade rödbetor.

Kikärtsgryta

Skriv ut recept
Kikärtsgryta
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Hacka lök och tomat
  2. Skiva morot, palsternacka, paprika och svamp.
  3. Koka upp allt i buljongen.
  4. Smaka av med persilja och mejram

Bovetebröd

Skriv ut recept
Bovetebröd
Portioner
limpor
Ingredienser
Portioner
limpor
Ingredienser
Instruktioner
  1. Lös upp jästen i ljummet vatten
  2. Blanda alla ingredienser
  3. Forma 5 bröd
  4. Låt jäsa 20 minuter.
  5. Baka i 10 minuter i 250 graders ugn.

Sesamgrädde

Skriv ut recept
Sesamgrädde
Sesamgrädde
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skölj sesamfrön och fikon i kokhett vatten.
  2. Mixa sesamfrön torrt i 10-15 sekunder.
  3. Sätt till vatten, lite i taget och mixa ca 2 min. Lägg i fikon och banan och mixa till gräddig konsistens.

Kirskålspesto

Skriv ut recept
Kirskålspesto
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skölja kirskålen grundligt. Mixa kirskål, de rostade solrosfrön, olivolja, vitlök och lite citron. Om röran verkar för torr – ha i lite mer olivolja. Rör ned den rivna osten och smaka av med salt och peppar.

Hallonsaft

Skriv ut recept
Hallonsaft
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Koka upp vattnet i en stor kastrull
  2. Ha i hallonen och koka i 8-10 minuter.
  3. Sila saften genom en (ren) kökshanduk i en sil och mosa all saft ut ur bären med en slev.
  4. Häll tillbaka saften i grytan, tillsätt socker och koka upp så att sockret löser upp sig.
  5. Tappa upp på rena flaskor och förvara i kylen eller frysen när de har kallnat.

Fläderblomssaft

Skriv ut recept
Fläderblomssaft
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skaka av insekterna av fläderblommorna. Skölja citronerna i kallt vatten och skiva dem.
  2. Koka upp vatten och socker i en stor gryta tills sockret har löst sig. Ta av grytan från värmen. Ha i fläderblommor och skivade citroner och lät saften dra i kylskåpet i 4-5 dagar. Sila bort blommor och citroner och tappa upp saften på rena flaskor.

Nässelrisotto

Skriv ut recept
Nässelrisotto
Förberedelsetid 20 minuter
Tillagningstid 40 minuter
Portioner
Ingredienser
Förberedelsetid 20 minuter
Tillagningstid 40 minuter
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skölj nässlorna och förväll dem genom att sänka ner dem i kokande vatten i 2 minuter. Skölj nässlorna snabbt i kallt vatten så kokprocessen stannar av. Pressa ur vattnet ur nässlorna och hacka dem fint.
  2. Värm upp hälften av oljan i en gryta. Häll i risottoriset och låt det sjuda på medelhög värme i 5 minuter under ständig omrörning tills riskornen blivit lätt genomskinliga.
  3. Hacka vitlök och purjolök och lägg i grytan. Stek ihop med riset i någon minut.
  4. Ha i rosmarin och vitt vin och efter någon minut häller du i ungefär 2 dl buljong.
  5. När riset har sugit upp buljongen häller du i 2 dl till och fortsätter så tills all buljong har används. Ha i de hackade nässlorna ihop med sista omgången buljong.
  6. Rör ner resten av olivoljan och den rivna osten.

Surkål


köpa xanax utan recept


Skriv ut recept


Surkål

Portioner


Ingredienser
  • 1 kg vitkål 1/2 vitkålshuvud
  • 1/2 msk salt utan jod
  • 1 krm kummin eller andra kryddor

Portioner


Ingredienser
  • 1 kg vitkål 1/2 vitkålshuvud
  • 1/2 msk salt utan jod
  • 1 krm kummin eller andra kryddor


Instruktioner
  1. Skölj vitkålshuvudet och ta bort eventuella fula blad. Dela kålhuvudet på mitten.

  2. Strimla kålen så tunt som möjligt t.ex. med en osthyvel. Riv den hårda stammen på ett rivjärn. Lägg i en stor bunke. Strö över salt och kummin och blanda runt.

  3. Stampa kålen med knytnävarna, en träsked eller en stöt tills den börjar vätska sig. När du kan ta en näve kål och krama så att det rinner vätska ur den är det tillräckligt.

  4. Pressa ner kålen i en glasburk med gummiring och bygellås. Ta en näve kål och pressa ner i burken. Fyll på med mer kål. Pressa mellan varje näve och häll i vätska från bunken, lämna ca 3 cm till kanten i toppen.

  5. Se till så att kålen är täckt av vätskan. Eventuellt kan man placera en sten, en vattenfylld ihopknuten 2-liters fryspåse eller dylikt som pressar ner kålen under vätskan. Stäng locket.

  6. Ställ burken mörkt på en tallrik i rumstemperatur (ca 18-22°C) i 14 dagar. Öppna någon gång per dag och pys ut gas som bildas. Om mycket vätska rinner ut under syrningen, och vitkålen ser tor ut, kan du fylla på med saltlake (1 msk salt per liter kokt, avsvalnat vatten).

  7. Flytta burken till kylskåp och låt stå ca 2 veckor innan du äter surkålen. En Där oöppnad burk håller i flera månader.

Syrensaft

Skriv ut recept
Syrensaft
Maträtt Dryck
Portioner
l
Ingredienser
Maträtt Dryck
Portioner
l
Ingredienser
Instruktioner
  1. Plocka blommorna från stjälkarna. Det är viktigt att inga grenar eller blad kommer med för då kan saften utveckla en beska. Låt blommorna ligga en stund på en tidning så att du blir av med eventuella småkryp. Lägg sedan blommorna i en bunke.
  2. Koka upp vatten och socker i en kastrull.
  3. Pressa saften ur citronerna och riv av strimlor från den yttersta, färgade delen av skalet (zest) från fyra av citronerna.
  4. Ta kastrullen från värmen och tillsätt citronjuice och zest.
  5. Slå den varma lagen över blommorna och täck med plastfolie eller sätt på ett lock. Låt dra i kylen i 2–3 dagar.
  6. Sila saften och häll sedan upp den på steriliserade flaskor. Eftersom saften inte är pastöriserad har den ganska kort hållbarhet – den håller i 1–2 veckor i kylen. Vill du förlänga hållbarheten går den bra a frysa in.
  7. Späd med vatten vid servering till önskad styrka.