Enkel vaniljsås

Skriv ut recept
Enkel vaniljsås
Tillagningstid 20 minuter
Portioner
portioner
Ingredienser
Tillagningstid 20 minuter
Portioner
portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret i en kastrull.
  2. Sjud blandningen på svag värme tills såsen tjocknat. Såsen ska inte koka. Vispa hela tiden.
  3. Håll upp såsen i en serveringskål. Vispa då och då medans såsen svalnar. Späd ev. såsen med 0,5-1 dl mjölk eller grädde. Tillsätt vaniljsockret när såsen kallnat.

Havrekex

Skriv ut recept
Havrekex
Maträtt Kex
Portioner
Ingredienser
Maträtt Kex
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Blanda ihop alla torra ingredienser.
  2. Smält smöret och slå i mjölken. Blanda ihop vätskan med de torra ingredienserna.
  3. Kavla ut degen ganska tunt och ta ut rundlar med ett runt kakmått eller ett glas i lämplig storlek.
  4. Lägg kexen på smord plåt eller på plåt med bakplåtspapper.
  5. Grädda i 200°c, tills de har fått fin färg. Låt kallna på plåt. Förvara kexen i en burk.

Långpannebröd


Skriv ut recept
Långpannebröd
Kök Sverige
Portioner
bitar
Ingredienser
Kök Sverige
Portioner
bitar
Ingredienser
Instruktioner
  1. Häll i 6 dl mjölk (av 8) och havregrynen i en kastrull. Koka upp så det blir lite grötigt (inte för tjockt!)
  2. Häll sedan i 2 dl kall mjölk och låt det svalna så det blir fingervarmt (37 grader).
  3. Smula ner jästen i en bunke.
  4. Häll sedan ner havregrynsröran i bunken och blanda tills jästen lösts upp.
  5. Blanda i smör, salt och honung. Blanda i mjölet lite i taget. Degen ska vara lite kladdig men ändå släppa lite lätt från bunken.
  6. Låt jäsa i 30-40 minuter.
  7. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg i bakplåtspapper i en djup långpanneplåt. Lägg i degen och platta ut den så den ligger jämnt i plåten. Dela upp degen i 16 bitar. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa i ytterligare 30 minuter.
  8. Sätt in plåten och låt brödet gräddas i 20-25 minuter tills det får en fin färg. Ta ut brödet, skär upp det och låt svalna på ett galler. Brödet går bra att frysa in.