Lins och morotsbröd

Skriv ut recept
Lins och morotsbröd
Lins och morotsbröd. Ett nyttigt och proteinrikt bröd
Förberedelsetid 12 timmar
Tillagningstid 1 timma
Passiv tid 2 timmar
Portioner
bitar
Ingredienser
Förberedelsetid 12 timmar
Tillagningstid 1 timma
Passiv tid 2 timmar
Portioner
bitar
Ingredienser
Instruktioner
  1. Rör ut jästen i grahamsmjölet i vattnet. Täck med en bakduk och låt stå i rumstemperatur över natten eller ca 12 timmar.
  2. Koka de röda linserna mjuka men inte mosiga.
  3. Tillsätt vetemjöl special, morötter, honung linser och salt. Arbeta ihop till en lös deg.
  4. Häll ut degen i en smord långpanna eller ugnsäker form (ca 30x40 cm).
  5. Låt jäsa i ca 2 timmar.
  6. Sätt ugnen på 225 grader. Skåra försiktigt degen till ca 30 bitar. Grädda i ca 25 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna på galler.

Zucchinisoppa

Skriv ut recept
Zucchinisoppa
Portioner
portioner
Ingredienser
Portioner
portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skala och hacka löken. Skala potatis. Skär potatis och zucchini i mindre bitar.
  2. Fräs lök i 2 msk smör tillsammans med cyrryn i en kastrull utan att den tar färg.
  3. Tillsätt potatis och zucchini och fräs ytterligare några minuter. Häll i vatten och buljongtärning och låt soppan koka på svag värme under lock 20 -25 minuter
  4. Tillsätt matlagningsgrädden och mixa soppan slät med en stavmixer eller i en mixer. Smaka av med salt och peppar.
  5. Toppa soppan med turkisk yoghurt vid servering. Servera med bröd, smör och ost.

Tomat och purjopaj

Skriv ut recept
Tomat och purjopaj
Portioner
portioner
Ingredienser
Portioner
portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skär margarinet i bitar. Blanda mjöl och margarin med en matkniv eller i matberedare. Tillsätt vatten och 2 krm salt. Arbeta ihop till en deg.
  2. Tryck ut degen i två runda pajformar, ca 26 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Ställ kallt i ca 30 min.
  3. Sätt ugnen på 225 grader Celcius
  4. Förgrädda pajskalen ca 10 min mitt i ugnen.
  5. Ansa och skär purjolöken längs med, skölj noga. Skär purjolöken i 1/2 cm tjocka skivor. Dela och strimla paprikan.
  6. Fräs purjolök och paprika i 1/2 dl olja ca 5 min tills löken mjuknar. Krydda med rosmarin 1,5 tsk salt och 1/2 tsk peppar.
  7. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt havregrädden och låt koka några minuter till en tjock stuvning.
  8. Ta bort från värmen och tillsätt soltorkade tomater och ost
  9. Skär körsbärstomater i halvor.
  10. Fördela röran i pajskalen. Lägg på tomaterna.
  11. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter eller tills pajen fått färg. Låt stå en stund innan servering. Servera med sallad.

Lins och bönchili

Skriv ut recept
Lins och bönchili
Portioner
portioner
Ingredienser
Portioner
portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skala, dela och hacka lök och vitlök. Dela kärna ur och skär paprikan i bitar
  2. Fräs lök och vitlök i 1,5 dl olja i en stekpanna ca 5 minuter.
  3. Tillsätt paprika, paprikapulver, spiskummin, och tomatpuré. Låt fräsa ytterligare några minuter.
  4. Häll över i en stor kastrull. TIllsätt krossade tomater, vatten, buljongtärning, linser, soja, lagerblad och sambal oelek. Låt koka med lock på medelvärme ca 15 minuter tills linserna är mjuka.
  5. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av.
  6. Tillsätt bönor och majs i chilin. Låt koka ytterligare ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.
  7. Servera med koriander, limeklyftor och gärna en klick matyougurt.

Syltade gröna tomater

Skriv ut recept
Syltade gröna tomater
Maträtt Tillbehör
Kök Sverige, Vegan
Portioner
Ingredienser
Maträtt Tillbehör
Kök Sverige, Vegan
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skölj, ansa och skär tomaterna i klyftor och lägg dem i väl rengjorda burkar (3 l)
  2. Koka upp alla övriga ingredienser. Låt koka 5 minuter
  3. Häll den varma lagen över tomaterna och stäng locket på burkarna
  4. Förvara i kylskåp Låt stå minst en vecka före servering

Mandelmuffins

Skriv ut recept
Mandelmuffins
Maträtt Efterrätt, Kakor
Portioner
Ingredienser
Maträtt Efterrätt, Kakor
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Blanda torrvarorna.
  2. Mixa russin med vatten och bland alla ingredienser.
  3. Lägg i muffinsformar och ställ in i ugn 225 grader, ca 15 min.

Sesamkex

Skriv ut recept
Sesamkex
Maträtt Kex
Portioner
Ingredienser
Maträtt Kex
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Blanda allt till en deg.
  2. Kavla ut tunt. Tag ut kex med t.ex. ett glas.
  3. Lägg på plåt och grädda 175 grader i 15 minuter

Minestrone

Skriv ut recept
Minestrone
Maträtt Lunch, Soppa
Portioner
portioner
Ingredienser
Maträtt Lunch, Soppa
Portioner
portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Koka bönorna nästan färdiga.
  2. Fräs lök, vitlök, rosmarin och blanda sedan med bönorna och resten av grönsakerna.
  3. Lägg i pastan. Koka 15 minuter.

Bärmoussetårta med bovetecrisp

Skriv ut recept
Bärmoussetårta med bovetecrisp
Maträtt Efterrätt
Portioner
bitar
Ingredienser
Maträtt Efterrätt
Portioner
bitar
Ingredienser
Instruktioner
  1. Lägg bovetet i en sil och skölj med kokande vatten. Låt rinna av.
  2. Rosta bovetet i en torr panna tills det är gyllene. Låt svalna.
  3. Mixa bovetet till mjöl.
  4. Tillsätt dadlarna, kakao, vatten och salt.
  5. Mixa till en jämn smet.
  6. Tryck ut i en form med löstagbar kant. Ca 20 cm diameter
  7. Mixa blåbär, med en avocado och en omogen banan. Bred ut över bottnen och ställ i frysen i 30 minuter.
  8. Mixa jordgubbar med en avocado och en omogen banan. Bred jordgubbsmoussen över blåbärsmoussen. Täck med plastfolie och ställ i frysen minst 3 timmar.
  9. Om tårtan står i kylen längre än 3 timmar, ta fram 20 minuter före servering.
  10. Garnera med färska bär och mynta.

Morots och bönsmoothie

Mättande smoothie med morot och bönor

Skriv ut recept
Morots och bönsmoothie
Maträtt Dryck, Smoothie
Kök Raw food
Portioner
glas
Ingredienser
Maträtt Dryck, Smoothie
Kök Raw food
Portioner
glas
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skala morot och apelsin. Kärna ur äpplet och skär i mindre bitar.
  2. Mixa alla ingredienser i en matberedare
  3. Häll upp i glas