Nyföretagandet är lågt i Sverige. Men nästan hälften av svenskarna, 49 procent, kan tänka sig att starta eget.  det visar en studie gjord på 1200 personer mellan 25 och 65 år. Det är tanken på att förverkliga sig själv som lockar. Det är anmärkningsvärt med tanke på att andra undersökningar har visat att intresset för företagande och entreprenörskap är störst bland ungdomar. Och de under 25 är inte ens med i denna undersökning.

Kvinnor vill enligt undersökningen starta eget inom handel eller hälso- och sjukvård, medan männen drömmer om något inom bygg-, hantverks- eller databranschen.

Så en väg bort från den höga arbetslösheten är att göra det enklare och lönsammare att jobba som egen företagare så att skillnaden mellan att vara en medelmåttigt framgångsrik företagare och ha en anställning eller få bidrag minskar. För även om viljan och ambitionen finns där så är det få som tar steget om beräkningar visar att de skulle tjäna 12000kr i månaden som egna företagare. Men kan få 15000 kr i månaden i bidrag.

Lämna en kommentar