Jämför innan du lånar

Att låna pengar kan vara både himmel och helvete. För den som har en genial affärside och som behöver kapitaltillskott för att komma igång eller expandera verksamheten innan konkurensen blir för stor eller innan affärsiden blir inaktuell eller för den som ska köpa en fastighet eller bil men inte har hela kapitalet tillgängligt kan det vara en stor tillgång. Även de kritiserade s.k. snabblånen kan vara berättigade om man vet att man inom kort kommer att en summa pengar, men man har en räkning eller ett inköp som behöver betalas omgående.  Lånens baksida är om något inte går som planerat, eller om man ansöker om och får beviljat lån som man egentligen inte har råd att betala tillbaka. Då kan man fastna i en lånefälla där höga räntor under lång tid gör att lånen växer i storlek, man tar nya lån för att betala de gamla och lånen riskerar att bli i princip omöjliga att betala tillbaka.

För räntan mellan olika lån skiljer sig väldigt mycket. Den effektiva räntan kan variera från några enstaka procent på bottenlån på bostäder för en kreditvärdig person till flera hundra procent för snabblån utan säkerhet. Därför kan man spara mycket på att jämföra vilka olika lån man kan få och vad de har för ränta och andra villkor. Creddit listar över 30 olika lån och deras villkor, och tipsar om vilka som är bäst i olika sammanhang. Här kan man också lära sig skillnaden mellan hypotekslån och blancolån, eller lära sig om ränta och ekonomi generellt i deras kunskapsbank.

På så sätt kan man se till att man utnyttjar lån i de sammanhang de är berättigade och får förslag på de lån med bäst villkor för den situation man befinner sig i, t.ex. om man ska låna pengar till ett bilköp eller om man bara behöver pengarna en väldigt kort tid innan man ska betala tillbaka.

Lämna en kommentar