Sveriges bästa elva

Sveriges bästa elva

I år har det svenska landslaget tagit världen med storm tack vare framgångarna i Ryssland. Sveriges bästa VM-placering någonsin är andraplatsen 1958, då vi förlorade finalen mot Brasilien. Man kan inte låta bli att fråga sig huruvida någon nutida spelare skulle kvala in om vi fick sätta ihop ett eget landslag. Om man ser till hur VM-odds 2018 såg ut innan turneringens början är en sak i alla fall säker. Sverige har redan trotsat alla fördomar!

Så här ser vårt drömlag ut, med de elva bästa svenska spelarna genom tiderna:

Thomas Ravelli

Efter att ha gjort 143 landlagsframträdanden under sin 21 år långa karriär är Ravelli ett självklart val som målvakt. Han var en fantastisk ledare för såväl klubb som land, och 1994 vann han Silverbollen och utmärkelsen Världens bästa målvakt. Ravelli representerade Sverige under ett EM och två VM, inklusive den berömda bronsmatchen 1994 som slutade med att Sverige kammade hem en tredjeplats. Detta efter att ha besegrats av Brasilien i semifinalen, som slutade 0 – 1.

Orvar Bergmark

Bergmark var en oumbärlig spelare i det landslag som 1958 tog sig ända till finalen, innan Brasilien och den då 17-årige Pelé blev svenskarna övermäktiga. Bergmark blev utnämnd till turneringens bästa högerback, och togs upp på World Soccers XI-lista såväl 1960 som 1961. Bergmark gjorde 94 landslagsuppträdanden under sin karriär. 1970 var han till och med förbundskapten för laget, som tyvärr inte tog sig längre än till gruppspel.

 

(Den svenska startelvan i VM-finalen 1958)

Bildkälla: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Swedish_squad_at_the_1958_FIFA_World_Cup_(2).jpg

Erik Nilsson

Här har vi en sann hemmahjälte, som tillbringade hela sin seniora karriär hos Malmö FF och gjorde otroliga 326 framträdanden. Under Nilssons tid i laget vann Malmö fem ligatitlar. Erbjudanden från hela världen kom in, även från jättar som AC Milan, men Nilsson tackade ständigt nej. Han var en av de stora svenska försvararna genom tiderna, och en del av det svenska landslagets mest framgångsrika perioder.

Björn Nordqvist

Den sista försvarsspelaren i vår elva är Nordqvist, som gjorde 115 framträdanden för landslaget. Dessutom var han lagkapten under merparten av 1960- och 19970-talet. Nordqvist var en försvarsspelare av den gamla skolan, som uppskattades för sin pålitlighet och styrka. Han spelade i tre VM, varav det mest framgångsrika var 1974 när Sverige hamnade på femte plats.

Fredrik Ljungberg

Detta må vara ett kontroversiellt val, men ingen kan protestera mot det faktum att Ljungberg är en skicklig spelare. Titta bara på Arsenal! Under sina 75 framträdanden för Sveriges landslag gjorde Ljungberg 14 mål, och var lagkapten ända fram till att han drog sig tillbaka från den internationella fotbollen år 2008. Han är en av svensk fotbolls främsta talanger genom tiderna, och ingick i det landslag som tog sig till åttondelsfinal i VM 2002 och 2006.

Kurt Hamrin

Hamrin förtjänar sin plats på listan då han var en teknisk duktig mittfältare och en fantastisk målgörare. Trots att han bara gjorde 32 internationella framträdanden lyckades han göra 17 mål, och anses fortfarande vara en av de främsta svenska fotbollsspelarna någonsin. Hamrin deltog i den framgångsrika VM-turneringen 1958. Än idag är Hamrin en av de mest produktiva målgörarna i Serie A, där han tillbringade merparten av sin klubbkarriär.

Nils Liedholm

Inte heller den här stjärnan gjorde särskilt många framträdanden för landslaget. Liedholm är främst känd för sin strålande klubbkarriär i Italien, där han var en drivande kraft på mittfältet i varje klubb han spelade för. Under sina 23 landslagsframträdanden gjorde han 12 mål, och i slutet av 1900-talet utsågs han av Aftonbladet till milleniets bäste svenska fotbollsspelare.

Emil Forsberg

Listans sista mittfältare är den aktuelle stjärnan Emil Forsberg. Det här är en spelare i världsklass, som flera europeiska klubbar har fått upp ögonen för efter den senaste säsongens stora framgångar. Forsberg är en tekniskt skicklig spelare som driver landslaget framåt. År 2014, 2016 och 2017 utsågs han till årets mittfältare, och när vi ser nedan film är det inte svårt att förstå varför. I den presenteras fantastiska exempel på varför han just nu anses vara landslagets stjärna.

Gunnar Nordahl

Sverige bäste anfallare genom tiderna måste självklart vara med i vårt fiktiva drömlag. Nordahl var en kraftfull anfallare som rönte stora framgångar i såväl klubb som landslag. Under 504 framträdanden för sin klubb lyckades han göra otroliga 442 mål. Framgången speglades i landslaget, där Nordahl gjorde 43 mål på 33 framträdanden. När tidningen FourFourTwo år 2017 sammanställde en lista på de bästa spelarna genom tiderna hamnade Nordahl på plats 54.

Zlatan Ibrahimović

Zlatan är utan tvekan en av de mest berömda svenska fotbollsspelarna. Han har haft en framgångsrik karriär i såväl klubb som landslag, och anses därför vara en av den moderna fotbollens bästa anfallare. På 116 landslagsframträdanden gjorde han 62 mål, utspridda över en 15 år lång internationell karriär. Han har utsetts till årets spelare hela elva gånger. Än idag befinner Zlatan sig ständigt i rampljuset, ofta tack vare sina arroganta inlägg på sociala medier. Nedan ser vi ett exempel på detta, där han refererar till sig själv som ”Gud”.

Henke Larsson

Det sista namnet på listan, som utan tvekan kommer att skapa osämja i frågan, är Henke Larsson. Ingen kan dock förneka det faktum att han var en mycket framgångsrik målgörare. På 576 framträdanden för sin klubb gjorde han 325 mål. Den 16 år långa internationella karriären gick också mycket bra, där han gjorde 37 mål på 106 framträdanden. Dessutom utsågs Henke till årets fotbollsspelare två gånger, och framför allt vann han många fans hjärtan.

Leave a Comment