Gör en spis av trästock

Om man har tillgång till borr eller motorsåg kan man göra en spis av en trästock.
En varianten kallas ”swedish stove” och tillverkas genom att man sågar till en ca 50 cm hög kubbe av en trädstam och sågar 3-4 spår som ”tårtbitar” med motorsågen halvvägs ner i stocken. Sedan tänder men en liten eld ovanpå stocken. När glöden faller ner i spåren antändes sedan själva stocken i botten på spåren och man kan sätta en stekpanna eller kastrull ovanpå.

En annan variant kallas ”rocket stove” och tillverkas genom att man borrar ett 40 mm hål i mitten av stocken, ungefär halvvägs ner i stocken. Sedan borrar man ett eller flera likadana hål in från sidan av stocken så att hålen möts.
Därefter eldar man mitt i stocken genom att mata in små stickor från sidan. Man kan också droppa lite stearin i mitten för att få det att brinna bättre. Därefter kan man ställa en stekpanna eller gryta på toppen av stocken.

För att skapa luftcirkulation under stekpannan kan man lägga små stenar mellan stocken och grytan eller slå in ett par kraftiga spikar.En ”swedish stove” är vanligtvis enklare att få eld i snabbt tack vare ökad syretillförsel.
– en ”rocket stove” brinner långsammare och längre och med en mer koncentrerad och kontrollerad låga.

”Swedish stove” passar bra för större stekkkärl eller grillning.
”Rocket stove” passar bra för mindre stekpannor och kokkärl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *