Grönsaker att odla för att förbereda för en matkris

Att odla grödor som kan hjälpa dig klara en matkris är ett viktigt steg mot självförsörjning och livsmedelssäkerhet. Här är förslag på grödor som är relativt lätta att odla och som ger en god näringstäthet. Spara frön från skörden för att kunna fortsätta odla nästa år.
Rotera odlingsplats mellan åren så att du inte odlar samma sak på samma plats varje år.

Börja odla även om det inte är någon matkris så att du vet hur man lyckas på bästa sätt om det verkligen skulle behövas.

 1. Potatis: Potatis är en av de mest energirika grödorna med hög kolhydratkoncentration. De är relativt enkla att odla och kräver inte mycket utrymme. För att odla potatis, börja med att köpa potatisplantor eller skär större potatisar i bitar och plantera dem i upphöjda bäddar eller i en grop i trädgården. Se till att jorden är väldränerad och håll potatisarna väl bevattade. Efter några månader kan du skörda potatisen genom att gräva upp dem från marken.
 2. Bönor: Bönor, inklusive gröna bönor, svarta bönor, kidneybönor och ärtor, är utmärkta källor till protein och fibrer. De är också kvävefixerande växter, vilket betyder att de bidrar till att förbättra markens näringsämnenivåer. Bönor är relativt lätta att odla från frön. Plantera fröna i en väldränerad jord och se till att de får tillräckligt med sol. De behöver också något att klättra på, så ett stöd eller nät kan vara användbart.
 3. Gröna bladgrönsaker: Gröna bladgrönsaker som spenat, sallad, och kål är rika på vitaminer och mineraler. De kan odlas under större delen av året, särskilt om du använder olika sorter för att dra nytta av olika säsonger. Direktså frön i trädgården eller i upphöjda bäddar och se till att hålla jorden fuktig. Skörda bladen kontinuerligt för att främja ny tillväxt.
 4. Tomater: Tomater är rika på antioxidanter, vitamin C och lycopen. De kan odlas i trädgården eller i krukor om du har begränsat utrymme. För att odla tomater, köp plantor eller frön och plantera dem i väldränerad jord med mycket solsken. Se till att tomater vattnas regelbundet och att de har ett stöd att klättra på när de växer.
 5. Majs: Majs är en rik kolhydratkälla och kan odlas framgångsrikt i många klimat. Plantera majsfrön i rader i trädgården och se till att de får tillräckligt med sol och vatten. Eftersom majs är vindpollinerat, är det bäst att odla dem i block istället för ensamma rader för att säkerställa god pollinering.
 6. Ärtskott: Ärtskott är rika på vitaminer och mineraler och kan odlas inomhus året runt. Använd ärtfrön och plantera dem i en behållare med jord. Skörda ärtorna när de är 5-10 cm långa genom att klippa av skotten över marknivå.
 7. Grönkål: Grönkål är en näringsrik bladgrönsak som tål kalla temperaturer. Direktså frön i trädgården på våren eller tidig höst. Grönkål kan skördas genom att plocka av de yttre bladen medan plantan fortsätter att växa.
 8. Rotselleri: Rotselleri är en rotgrönsak som trivs i kalla klimat. Den kan odlas från frön eller plantor på våren. Se till att ha en väldränerad jord och håll den fuktig. Skörda rotselleri när den har nått önskad storlek.
 9. Jordärtskocka: Jordärtskocka är en tålig rotgrönsak med högt näringsvärde. Plantera knölarna på våren i väldränerad jord och på en plats med fullt solsken. Skörda jordärtskockan när den har blommat och stjälkarna börjar vissna.
 10. Rödbetor och morötter: Rödbetor är en rotgrönsak med hög näringsdensitet. De kan odlas från frön på våren i väldränerad jord. Rödbetor bör skördas när de har nått önskad storlek. Även blasten kan användas som mangold eller sallad.
 11. Pumpa och squash: Pumpa är en tålig grönsak som ger bra skörd. De kan odlas från frön på våren när risken för frost har passerat. Placera fröna i väldränerad jord och på en plats med gott om solsken. Skörda pumporna när de är mogna på hösten.

För att klara en matkris i Norden är mångfald i grödor viktigt för att säkerställa en balanserad kost. Det är också klokt att spara frön för nästa års planteringar och att anpassa odlingsschemat efter säsongerna och klimatet i området. Med rätt odlingsmetoder och noggrann planering kan man öka självförsörjningen och förbereda sig för potentiella matkriser.

Komplettera med perenna träd och buskar som t.ex. vinbär, äpple, päron, plommon och körsbär samt att plocka vilda bär och ätliga vilda växter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *