Vad ska man preppa för

Många vill förbereda sig för en eventuell kommande katastrof, men för att förbereda sig på bästa sätt är det viktigt att fundera över, vad är det för katastrofsituationer som man kan tänkas förbereda sig för.

Visst, kan man få nytta av sina förberedelser av helt andra anledningar än man först tänkt och även i mycket mindre dramatiska situationer. Kanske ett paracord armband kommer till användning när man behöver binda fast något på släpkärran, snarare än när man blir strandsatt i skogen, eller en break out bag kanske kommer till användning när brandlarmet går hos grannen och man blir ståeende utomhus några timmar och behöver lite mat och värme till barnen under tiden.

Här är några tänkbara scenarior på mindre eller större katastrofscenarier som skulle kunna inträffa i vårt samhälle:

 

Internetuppkopplingen bryts

Det kanske kan låta som en bagatell men faktum är att utan internetuppkoppling klarar vi oss inte så länge i vårt moderna samhälle. Informationsspridning och informationssökning utgår vanligtvis via internet, dessutom betalningar, kommunikation och mycket annat.
Det är större risk att en enskild operatör slås ut under en kortare eller längre period, så det man kan göra är att se till att ha både trådbundet abbonemang och även abboenemang från en eller flera mobila operatörer.

Elavbrott

På samma sätt används el till det mesta i vårt dagliga liv. Ett längre elavbrott drabbar belysning, kyl/frys och ibland också uppvärmningen av våra hem. Dessutom kräver den fasta internetroutern el så den fasta internetkopplingen går antagligen också ner.

För att förbereda sig på ett längre elavbrott från sin  elleverantör kan det vara en bra ide att installera egna solceller eller möjligen ett mindre vindkraftverk. Men för att få maximal nytta av den egenproducerade förnybara elen bör man också ha någon form av batteri som kan laddas upp eftersom det annars ofta behövs uppkoppling till elnätet för att transformator ska fungera.

Det kan också vara bra att se till att ha mobil, bärbar dator och eventuella batteripack laddade så att man har tillgång till mobil och dator under kortare elavbrott.

Uteblivna transporter eller stängda butiker

Om transporterna skulle stanna av skulle utbudet av matvaror och andra produkter snabbt sina i butikerna.  Även post och frakt skulle stanna av.

Här förbereder man sig lämpligen genom att ha ett lager av mat hemma så att man kan överleva under ett par veckor.  Att tänka på är se till att det även kan vara elavbrott så mest lämpligt är mat som kan ätas utan långvarig tillagning.

På längre sikt bör man odla mat själv och eventuellt föda några djur t.ex. höns, eller ha bra kontakter med närliggande matproducenter.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *