Att tänka på innan du tar sms lån

 

Snabblånets eller sms-lånets främsta fördel är uppenbar. Du får pengarna i handen snabbt! Ett sms-lån kan du använda för att täcka en akut brist i ekonomin, den där räkningen du inte väntade dig, för komplettering av kläder eller sportutrustning för barnen, för den eller de tusenlappar som saknas till resan – ja till vad som helst. Du ansöker via nätet eller sms och sedan kan du ha pengarna i handen inom så kort tid som bara några timmar.

Snabblånet är en produkt som fyller ett behov, det är helt klart. Det finns inget annat sätt att skaffa fram pengar snabbt, om du inte har en vän eller familjemedlem som kan ge ett mindre handlån. Som för alla andra produkter som har med pengar att göra bör du dock även för snabblån tänka på några saker innan du skickar in en låneansökan. Här är två punkter att fundera på.

Behöver du verkligen låna?

När du tar ett lån drar du på dig två förpliktelser. Du ska betala tillbaka lånet i rätt tid och till rätt belopp med räntor och avgifter inkluderade. När du får pengarna i handen kan det vara lätt att glömma bort att det kommer en dag då du måste uppfylla dina skyldigheter gentemot långivaren.

Det är alltid bättre att inte låna. Det är billigare att använda egna pengar eftersom du inte behöver betala någon ränta och heller inga avgifter. Om du kan skjuta på utgifterna en stund så att du har möjlighet att betala med egna pengar, sparar du faktiskt pengar i längden. Framför allt gäller det att vara lite försiktig med snabblån till konsumtion. En riktlinje är att bara ta snabblån för utgifter som är akuta.

Jämför priser

Ibland finns ingen annan utväg ur en ekonomisk knipa än att låna pengar. När så är fallet ska du givetvis inte betala för mycket i onödan. Det kan vara en ganska stor differens mellan den billigaste långivaren och den dyraste. Även för ett lån på bara några tusenlappar kan skillnaden vara flera hundralappar. För lån på upp emot 10 000 kr kan skillnaden räknas i över 1000 kr.

Priset för ett snabblån består dels av räntor, och dels av avgifter. Du bör, förutom att se till att hitta det billigaste totalpriset, även se till att priset framför allt består av räntekostnader. Ränta på lån är nämligen avdragsgill. Vad det innebär är att du får tillbaka en del av kostnaden för ditt snabblån på skatten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *