Återbäring vid köp i ebutiker genom cashbacksidor

En fördel med att handla på nätet är inte bara tillgängligheten och att det är lätt att jämföra priser mellan olika aktörer. Dessutom är det enkelt att delta i återbäringssystem där man får återbäring på det man handlar.

Det finns en rad s.k. cashback-sidor med hundratals anslutna butiker som ger dig en direkt återbäring på några procent när du handlar i butiken via cashback-sidan. Återbäringen får du som tillgodo under din inloggning på cashback-sidan och kan vanligtvis lösas in mot kontanter när summan överstiger t.ex. 100kr.
Du kan utöver detta utnyttja t.ex. rabattkoder på de enskilda e-handelssidorna så sammanlagt kan du spara en hel del.

 

Det lönar sig att vara medlem på fler sidor eftersom en del butiker inte finns med hos alla cashback-sidor samt att återbäringen kan variera lite mellan cashback-sidorna t.ex. kan de ha kampanjer med höjd återbäring vissa perioder.

Dessutom kan det vara bra att växla mellan sidorna för att komma upp till minsta utbetalningsgräns (som ofta är 100kr) och få ut välkomstbonusen.

Refunder
Refunder.se är  en del av bonnier-koncernen och har närmare 1000 anslutna butiker i olika kategorier. Smidiga utbetalningar av din cashback direkt till ditt konto.

Bli medlem hos refunder nu och få 50kr

Cashbacker
Cashbacker.se är en gratistjänst som erbjuder återbäring när man handlar på nätet.  Istället för att få rabatter eller få  tillbaka en andel av det som man har handlat  hos enskilda butikers kundklubbar så får man hos cashbacker  en procentuell andel tillbaka från alla de anslutna butikerna. För närvarande är det över 340 ebutiker anslutna så det är stor chans att man kan få återbäring från just den butiken man vill handla från. Man kan bli medlem  på Cashbacker helt kostnadsfritt och när man har fått återbäring på över 100kr kan man få det utbetalt i pengar till sitt bankkonto.   Man kan skapa ett konto antingen  via epost/lösenord eller logga in genom sin Facebookprofil.

Bli medlem hos cashbacker nu och få 50kr

 

Cashbackshopping

Cashbackshopping ger återbäring från över 600 butiker.  Dessutom ofta kampanjer med höjd återbäring så det finns mycket att spara.

Bli medlem hos cashbackshopping nu och få 25kr

 

Cashbackninja
Cashbackninja.se ger cashback i mer än 400 butiker och du får en bra återbäring varje gång du handlar.

Bli medlem hos cashbackninja och få 25kr

 

Mybonus
Mybonus.se har över 700 anslutna ebutiker och här får du cashback på allt du handlar genom att klicka dig vidare genom mybonus.
Dessutom kan man värva sina vänner som “bonusbuddys” och man får då dessutom 10% av den återbäring som ens “bonusbuddys” tjänar in. (Naturligtvis helt utan att vännerna tjänar mindre än de hade gjort om de anmält sig på annat sätt.)
Tjänsten lanserades i Sverige 2017 och drivs av MyBonus AB, med säte i Göteborg.

Bli medlem hos mybonus.se och få 50 kr direkt på ditt konto.

 

 

 

 

Ökad konkurrens på bolånemarknaden

Konkurrensen på bolånemarknaden ökar.

Förutom de traditionella bankerna så har ytterligare sex startupbolag fått tillstånd från Finansinspektionen att ge ut bostadskrediter.

Stabelo
Stabelo har lånat ut över 3 miljarder kronor under sitt första halvår av aktiv verksamhet efter att de kom igång i april 2018. Bolaget erbjuder en rörlig ränta på 1,24 procent vid en bindningstid på tre månader, något under statliga SBAB vars tremånadersränta ligger på 1,32 procent. Nischbanken Avanza äger 30% av aktierna i Stabelo och hjälper till att distribuera lånen till konsumenter. Finansieringen har skett genom en fond för pensionsbolag och andra institutionella investerare.
Samarbetet med Avanza har också hjälpt till att skapa förtroende för Stabelo hos både bolånekunder och investerare. Flera finansiärer har redan fått avkastning på sina första investeringar och valt att fylla på med ytterligare kapital i fonden.

Hypoteket
Hypoteket, med Schibsted som delägare, har även de full fart på utlåningen och ett starkt varumärke i ryggen. Bolaget har sedan början av 2018 ett bolåneerbjudande på 1,28 procent med tre månaders bindningstid.

Borgo
Borgo grundades av några avhoppare från Avanza och lanseras under början av 2019. Exakt hur erbjudandet ska se ut vill bolaget inte berätta, men till en början kommer det bara att jobba med kunder som vill flytta sina bolån.

Youple
Startupen Youple lanserar under våren 2019 ett bolånepaket i samarbete med en ännu hemlig etablerad aktör som också kommer att stå för delar av finansieringen.
Erbjudandet innefattar även möjligheten att låna till en kontantinsats och riktar sig enbart till personer under 35 som vill köpa sin första bostad.
Grundare är Diviesh Vithlani, som tidigare har varit chef på Swedbank.

Enkla
Enkla är den bolåneutmanare som fått mest uppmärksamhet i media då manvar tidigt ute och lovade marknadens lägsta ränta på 0,95 procent. Bolaget är grundat av grundat av Alexander Widegren med uppbackning av NFT Ventures.
Bolaget saknade dock finansiering och stötte dessutom på patrull hos Finansinspektionen som nu har åtgärdats. Kvar att lösa är dock finansieringen av obligationsprogrammet som ska möjliggöra utlåningen.

Svensk Hypotekspension
Svensk Hypotekspension har också licens för bolån och har specialiserat sig på bostadslån till pensionärer.

Sannolikheten för att det blir ännu fler bolåneutmanare är hög. Ytterligare fem startupbolag har under 2018 ansökt om att få ge ut bostadskrediter.
Den stora utmaningen för bolåneutmanarna blir sedan kapitalanskaffningen.

Men även om det handlar om mycket pengar så är det fortfarande en liten del av marknaden som hanteras av de nischade bolåneutlånarna. Marknadsledande Swedbanks bolånevolymer till hushållen uppgick till exempel till 789 miljarder kronor vid slutet av 2018.

Vanliga bedrägerier

Vanliga personliga bedrägerier

Olika former av bluffar, blåsningar och bedrägerier har funnits i alla tider. Speciellt vaksam ska man vara då man är ute och reser eftersom man då är extra sårbar då man lanske inte känner till platsen och människorna där, men naturligtvis även på internet eftersom det är omöjligt att veta vem eller vilka som döljer sig bakom en profil eller ett meddelande.

 

Personliga bedrägerier utmärks av att en verklig person tar kontakt eller tar din uppmärksamhet.  Kanske du sedan luras att lämna över något av värde i tron att du skall få något ännu mer värt, eller så luras du att rikta din uppmärksamhet åt ett annat håll medan bedragaren eller en kumpan stjäl eller lurar av dig något.

Bedragare kan vara mycket övertygande i sin roll. Bedragare kan konsten att övertala och påverka människor.


Avledningsbedrägerier
IDE: Att lura dig att fokusera på något annat, så att du inte märker när något stjäls från dig

Ett klassiskt bedrägeri är att avleda din uppmärksamhet för att sedan stjäla något från dig. Kanske någon stöter till dig, spiller något på dig eller tappar något.

Ofta arbetar udda kombinationer av människor i par, t.ex. ung man – äldre man, tonårstjej – liten pojke. Andra avledningsmanövrar kan vara:

 • arrangerade gatuslagsmål
 • person i en bar som spiller öl på dig
 • person som svimmar
 • Kvinna som ber dig hålla ett spädbarn i din famn eller blockerar din väg med en barnvagn
 • ”blind” person som ber om hjälp med något
 • sexuella inviter eller en kram av en främling

Ytterligare andra varianter kan vara:

 • Någon som vill ta en bild på dig med din kamera, medan en kumpan sticker iväg med din väska. Sedan sticker kille nr 1 iväg med kameran.
 • Någon ber om eld till sin cigarett,  och lockar iväg dig från gatuserveringen eller från badhandduken på stranden
 • En galen, glad sportsupporter som kommer fram och ger dig en kram
 • En vuxen person håller fram en bricka med något på t.ex. handgjorda smycken. Brickan skymmer dina fickor medan någon annan – ibland ett barn – undersöker dina jack- och byxfickor.
 • Samma sak kan utföras med en karta, där någon frågar efter vägen eller så lägger de kartan över din mobil som ligger på bordet och stjäl mobilen.

Var särskilt vaksam när du går ifrån en bank, bankomat eller växlingskontor. Då vet eller tror bedragarna att du har en större summa pengar på dig och du blir ett eftertraktat offer.

IDE:Att lura dig till en viss plats i syfte att få dina pengar

Inte fullt lika allvarliga bluffar kan handla om att taxichaufförer, guider, hotellpersonal eller en främling på gatan vill rekomendera eller köra dig till en speciell restaurang eller  hotell. Det kan naturligtvis vara i all välmening men ofta hamnar du på ett dyrare ställe än nödvändigt och “guiden” har inte sällan provision på kunder som lockas dit.

Du kan bli rekomenderad ett nytt hotell med snarlikt namn som något du känner igen. I värsta fall blir du förd  till något avskillt ställe där du rånas. Det kan också vara någon du blir bekant med och som föreslår att ni ska gå och ta en kopp te eller en öl. Personen tar dig till ett ställe hen är i maskopi med och försvinner just innan det är dags att betala den ganska saltade notan.

Tipset är att hålla sig till sin ursprungliga plan. Verifiera själv. Ta avstånd från självutnämnda hjälpare.

 

Upphittad värdesak.
IDE:Att lura dig att ge en saftig pant och sedan försvinna

En upphittad förmögenhet kan vara utgångspunkten för ett bedrägerier.

Upplägget är så här: Bedragaren och du upptäcker tillsammans – eller någon av er – en väska eller ett brev med massor av pengar.  Du får se en glimt alla sedelbuntar men försiktigt så att inte gatans alla nyfikna ögon får se. Främlingen övertalar dig eller erbjuder dig att ni ska dela på pengarna. Men han behöver hämta hjälp. Du får vakta pengarna under tiden. Men då måste du ge främlingen pengar i pant, så att du inte sticker med kosingen. Så du ger honom ditt pass eller lite av dina egna pengar i pant.  Främlingen försvinner. Tids nog upptäcker du att  pengarna bara är packat papper. Och främlingen har försvunnit med din pant.

 

Eller så dyker en medhjälpare upp och  påstår att han är den rättmätige ägaren till värdeföremålet och vill ha pengarna tillbaka och kanske någon ”kompensation” för att inte gå till polisen.

Värdesaker till specialpris.
IDE:Att lura dig att köpa värdelösa ädelstenar till överpris

Bedragaren presenterar några värdeföremål för dig och kommer med en förklaring till varför han kan sälja dem till dig för kraftiga underpriser. Kanske ska han avsluta sin verksamhet eller flytta eller så berättar han om en marknad med en ”försäljning” som äger rum en gång i veckan, som ”inte turister känner till.” Det är egentligen en service för thailändska utbytesstudenter som får köpa diamanter skattefritt för att finansiera sina studier utomlands. I själva verket köper du antagligen värdelöst krimskrams och betalar snarare dubbelt upp än halva priset.

Falska eller korrupta myndighetspersoner
IDE: Att klä ut sig till en myndighetsperson och lura dig på pengar

Bedragarna kanske tar på sig falska polisuniformer, eller utger sig för att vara civilpoliser, biljettkontrollanter tulltjänsteman eller annan typ av officiell person med rätt att ta ut avgifter eller böter samt att frihetsberöva dig.

Här är en variant: Du är i ett land där svartväxling förekommer. En man kommer fram till dig och förklarar sig villig att svartväxla. Du börjar förhandla med honom. När ni står där som bäst kommer två män fram. De identifierar sig som civilpoliser. Kanske hotar de att gripa dig eller konfiskera dina pengar. Kanske begär de böter eller borgen för att du ska slippa eller så blir du bestulen i tumultet.
En falsk polis kan också försöka  föra dig till någon avsides plats för att råna dig.

Din chans är  att dra ut på tiden och ställa mycket motfrågor. Begär ID och skriv ner vad som står på ID-kortet. Äkta civilpoliser har ofta med sig uniformerade poliser som förstärkning. Förmodligen skulle han fråga dig några frågor eller be dig att komma ned till stationen. Håll utkik efter någon riktig polis eller begär att få gå till närmaste polisstation.

Det är inte bara dina pengar som är åtråvärda. Även ditt pass är hårdvaluta. En bedragare kan be att få se passet, och sedan sticka iväg med det. Andra typer av falska myndighetspersoner kan vara ”tjänstemän” med uppgift att samla in avgifter för av något slag; t.ex. fotografering. Ytterligare en annan ful fisk är den falske biljettkontrollanten på tåg, bussar eller tunnelbanor, som tar ut böter på plats av dig. Eller om han nu är en äkta kontrollant som tar ut extra-böter.

En annan variant är de s.k. vägpiraterna. En person står på motorvägen med en bensindunk eller liknande och säger att hans bil krashat eller att bensinen tagit slut. Tigga pengar vill han inte göra, men han har med sig lite värdefulla smycken som han är redo att sälja. Men naturligtvis är det bara krimskrams.

 

IDE: Att lura dina anhöriga eller vänner att sätta in pengar på ett konto.

Ett annat bedrägeri är att lura av dig eller ta reda på kontaktuppgifter till anhöriga. Sedan tar de kontakt med anhöriga och berättar att du är i knipa och de behöver sätta in pengar på ett konto för att lösa situationen.

Kanske berättar de att du blivit anhållen och nu behövs ett antal tusen kronor inom ett par timmar till advokat eller till borgen.

Den hjälpsamme svensken i Manilla

En svensk bedragare i Manilla lyckades åren 2000 – 2003 lura 22 personer på mellan 1500 kr och 10 000 kr med den här typen av bedrägerier. Först blev han kompis med offren och lirkade ur dem personuppgifter. Därefter kontaktade han släktingar. Han uppgav att de rånats på allt, eller att de insjuknat. Till offren sa han att han arbetade på svenska ambassaden. Pengarna begärde genom budfirmor som Western Union. Tillslut hade mannen lurat så många svenskar i Manilla, att svenska ambassaden kunde identifiera honom. Han greps våren 2003.

 

 

 

 

 

 

Ge dricks eller inte i Sverige

Rekomendationen från Hotell- och restaurangfacket (HRF) är att inte ge dricks i Sverige.

Även  branschorganisationen Visita uppger att många företag tycker att hanteringen av dricks är krånglig.

Fram till 1920-talet fick inte serveringspersonal och hotellstädare i Sverige lön. Städarna kunde till och med få betala för att jobba, och hålla med egen städutrustning. Allt enligt Hotell- och restaurangfackets goda samtycke. Man räknade istället med att serverings- och städpersonal skulle tjäna sina pengar i form av dricks. Kockar däremot hade vanlig lön, dock en väldigt låg lön.

1938 skedde en övergripande förändring i Sverige då en serveringsavgift lades på notan. Restaurangpersonalen fick därmed lön och dricksen behövdes inte längre.

1988 avskaffades serviceavgiften på notan och bakades in i priset på maten och drycken. Servitriserna får alltså i dagsläget marknadsmässig lön och är inte beroende av dricks.

Kvarlevan av dricks gör dock att serveringspersonal kan ha svårt att förhandla om lönen med sin arbetsgivare eftersom möjligheten att få dricks kan ses som ett sätt för arbetsgivaren att hålla nere lönen.

Dricks frestar också till att inte redovisa dricksen som en inkomst vilket innebär ett skattebrott.
Skatteverket kategoriserar dricks som lön. Om dricksen hanteras av restaurangen ska arbetsgivaravgifter betalas, men om restaurangen inte blandas in kommer man runt det. Dricksen är heller inte momspliktig. Den anställde måste alltså själv  ta upp dricksen i sin deklaration för att inte göra sig skyldig till skattebrott.

Dricks är ett förnedrande sätt att tänka på människor anser Per Persson, ombudsman på Hotell- och restaurangfacket (HRF). Susanne Blom, också ombudsman på Hotell- och restaurangfacket ser också flera problem med dricksen. Dels att den göder ett system med ofta svarta pengar. Själv ger hon just därför aldrig dricks på krogen.

 

 

 

 

Att ge dricks eller inte, eller hur mycket dricks ska man ge i Sverige?

Bakgrunden till dricks i Sverige.

Fram till 1920-talet fick inte serveringspersonal och hotellstädare i Sverige lön. Städarna kunde till och med få betala för att jobba, och hålla med egen städutrustning. Allt enligt Hotell- och restaurangfackets goda samtycke. Man räknade istället med att serverings- och städpersonal skulle tjäna sina pengar i form av dricks. Kockar däremot hade vanlig lön, dock en väldigt låg lön.

Rika amerikaner som hade råd att resa till Europa efter inbördeskriget tog sedan med sig vanan från Europa till USA. Att ge dricks var dock länge kontroversiellt. Det underströk klasskillnader enligt kritiker och vissa delstater stiftade till och med lagar för att förbjuda dricks, men började sedan utnyttjas av restaurangägare som ett argument för lägre löner till serveringspersonalen i USA.

Det finns även länder där dricks kan uppfattas som en förolämpning, t.ex. i Kina och Japan. Där är dricks ovanligt och kan i vissa fall ses som en förolämpning.

1938 skedde en övergripande förändring i Sverige då en serveringsavgift lades på notan. Restaurangpersonalen fick därmed lön och dricksen behövdes inte längre.

1988 avskaffades serviceavgiften på notan och bakades in i priset på maten och drycken. Med den minskade kontanthanteringen har också argumentet att avrunda upp till närmaste tiotal eller hundralapp tappat sin funktion.

I många andra länder, USA t.ex. är det fortfarande så att serveringspersonalen väntas få en stor del av sin inkomst genom dricks och inte skulle tjäna särskilt mycket utan dricks. Men även i andra länder går man ifrån systemet med dricks. New Yorks Times kända matkritiker Pete Wells säger i en krönika att dricks är irrationellt, föråldrat, ineffektivt, förvirrande, missbruksbefrämjande och diskriminerande.

Med uppsvinget för restaurangbranschen och ett ökat resande är det dock många som tror att man förväntas ge dricks även i Sverige.

Men det finns problem med ett sådant upplägg också. Det naturliga är ju att förutsätta att anställd personal har skäliga löner. De som ger dricks ger normalt inte heller dricks på andra ställen t.ex. snabbmatsrestauranger pizzerior, personalmatsalar, mataffärer eller vårdpersonal eller städare för den delen. Det är ett föråldrat ersättningssystem. Dricks är ett förnedrande sätt att tänka på människor. Branschen måste istället ta sitt ansvar anser Per Persson, ombudsman på Hotell- och restaurangfacket (HRF). Susanne Blom, också ombudsman på Hotell- och restaurangfacket ser också flera problem med dricksen. Dels att den göder ett system med ofta svarta pengar, dels att den används som argument av arbetsgivaren för att hålla nere lönerna. Och själv ger hon just därför aldrig dricks på krogen.

Många företag tycker att hanteringen av dricks är krånglig, säger branschutvecklingschefen på branschorganisationen Visita.

Skatteverket kategoriserar dricks som lön. Om dricksen hanteras av restaurangen ska arbetsgivaravgifter betalas, men om restaurangen inte blandas in kommer man runt det. Dricksen är heller inte momspliktig. Den anställde måste dock ta upp dricks i sin deklaration. Det är dock inte ovanligt att personal inom restaurangbranschen låter bli att skatta för sin dricks. Med ökad korthantering blir det dock lättare att spåra dricksen och Conny Svensson på Skatteverket säger i ett uttalande till SvD 2016 att man kommer att ha ökat fokus på beskattning av dricks i framtiden.

Spara på försäkringar

 

Försäkringar är ovärderliga när de väl kommer till användning. Men många betalar för mycket för sina försäkringar och det kan vara svårt att jämföra försäkringar mellan bolag eftersom olika saker kan ingå i en försäkring som heter likadant t.ex. en hemförsäkring eller olycksfallsförsäkring, men det kan ändå vara värt att jämföra olika försäkringsbolag.

Jämför olika försäkringsbolag enkelt med insplanet.

 

Några saker kan man dock tänka på för att få ner sina kostnader för försäkringar.
Ett tips är att samla så många försäkringar som möjligt i samma bolag. Då kan man ofta få mängdrabatt. Försäkringsbolaget ser också att du t.ex. inte har några skador via övriga försäkringar när du behöver använda en försäkring.

Vidare är det bra att utnyttja kollektivförsäkringar som man ibland kan teckna genom t.ex. sitt fackförbund. Eftersom försäkringsbolaget tecknar försäkring med ett större antal personer i kollektiv är kostnaden ofta lägre än om man skulle teckna motsvarande försäkring själv eftersom försäkringsbolaget kan ge mängdrabatt samt att risken för försäkringsbolaget minskar i ett större kollektiv.

Tänk dock på att alltid vara ärlig i kontakten med försäkringsbolaget. Om det framkommer att du lämnat felaktiga uppgifter kan försäkringsersättningen minska eller helt utgå. De stora försäkringsbolagen delar också viss information för att minska risken för försäkringsbedrägerier så om du har haft en skada i ett bolag kan det hända att det är känt för andra bolag under en period av 10 år från skadan.

Slutligen kan man säga att det ofta kostar onödigt mycket att överförsäkra sig. Att ta extra försäkringar för enskilda elektronikprylar kostar ofta mer än det smakar och att försäkra sig mot enskilda diagnoser eller sjukdomar är inte heller särskilt ofta en bra affär utan det är isåfall bättre att utöka sitt generella skydd i hemförsäkringen eller sjukförsäkringen.

 

Länkkataloger för inlänkar

Generalla länkkataloger:

 

Nischade länkkataloger:

 

Länkkataloger som kräver tillbakalänk:
Länkkataloger som tar betalt

 

Gamla länkkataloger Uppdateras ej med nya länkar):

 • http://www.1000lankar.com/
 • http://www.addlinks.se/
 • http://www.svenskasajter.com
 • E-Gallerian
 • http://www.pum.se

 

Skatt på inkomster från brottslig verksamhet och prostitution (försäljning av sex)

Sedan år 2011 är det bekräftat att man i Sverige är skyldig att betala skatt även från inkomster från ren brottslig verksamhet. 2011 kom nämligen en ny dom från HFD  (HFD 2011 ref. 80)  som fastslog att det inte finns något belägg i inkomstskattelagen att inte beskatta inkomster från brottslig verksamhet oavsett om de härrör från en ren brottslig verksamhet eller brottslig verksamhet som är en del av legal verksamhet. All inkomst från brottslig verksamhet är således beskattningsbar.

Tidigare fanns ett rättsfall från 1991 som också behandlade frågan och då gjorde man skillnad på pengar som influtit på grund av ren brottslig verksamhet och pengar som influtit genom en brottslig verksamhet som är en del av en legal. ( RÅ 1991 ref. 6).

Fram till 2011 ansåg alltså domstolen att pengar som man anskaffar genom ren brottslig verksamhet inte var beskattningsbara. Detta då verksamheten inte kan betraktas som en förvärvskälla och ansågs då inte resultera i beskattning. Anledningen härtill är bland annat att man inte  såg rent brottsliga förvärv som en vinst, då de i regel ska förverkas enligt Brottsbalken. Vidare bygger skattskyldigheten på bokföring och bokföring sker vanligtvis inte vid brottslig verksamhet. Vad som räknas som ren brottslig verksamhet är t.ex. tillgreppsbrott.

Även innan 2011 framhöll dock Regeringsrätten att brottslig verksamhet som är en del av en legal bör medföra skattskyldighet. Som exempel nämns vissa narkotikainnehav som faktiskt är legala genom t.ex. recept, och den brottsliga verksamheten utgörs då av illegal försäljning av narkotikan.

Men sedan 2011 kan alltså inkomster från all brottslig verksamhet beskattas.

Inkomst från försäljning av sexuella tjänster är att betrakta som en näringsverksamhet och är således en förvärvsinkomst som är skattepliktig. Detta har fastslagits i ett rättsfallet från 1982 (KamR Sthlm mål nr.  2231-06 19/3-07) och är således gällande praxis.

I Sverige är ju försäljning av sexuella tjänster inte straffbart, medans det är straffbart att köpa sexuella tjänster.

Ersättning till upphovsrättsinnehavare vid uppspelning av verk.

Den som har skapat ett musikstycke, film eller filmklipp kan tjäna pengar på det dels direkt, men även indirekt när andra visar eller spelar upp verket.

Om det är en ljudinspelning kan man t.ex. försöka få med den på ljuddelningstjänster som soundcloud tencent, kugou och spotify.

Visserligen behöver man väldigt många lyssningar för att tjäna pengar direkt via tjänsten. T.ex. så betalar spotify 1,2 öre varje gång en betalande användare lyssnar på en låt (i minst 30 s) och 0,16 öre när en gratisanvändare lyssnar.

Men eftersom t.ex. spotify har bra system för att rekomendera musik till användare kan man få en större publik genom att spotify rekommenderar din musik för någon som har gillat liknande verk.

Ljud och rörlig bild kan också laddas upp på tjänster som youtube.  Youtube betalar t.ex. 0,15 öre till upphovsrättsinnehvaren varje gång ett verk spelas minst 30 sekunder.

Man kan tjäna mer på youtube genom att skapa ett konto och själv ladda upp olika klipp och välja att annonser ska visas i samband med klippet. Dock måste kanalen ha minst 1000 prenumeranter och 10 000 visningar innan man kan ansöka om ett tjäna pengar på annonsvisningar på sin kanal.

Även när det gäller youtube är en nyckel för att få många visningar att hamna bland rekommenderade klipp. Vad youtube rekomenderar bestämms av youtubes algoritm, men det är naturligtvis bra att ha ett klipp som många lyssnar klart på och gillar.
Man kan också försöka få fler visningar och prenumeranter genom att följa andra kanaler och länka till sina klipp i andra sociala medier och webbplatser.

Man kan också lyckas med att sitt verk spelas i olika radio och tv-kanaler.

I t.ex. SVT 1 får en låts upphovsrättsinnehavare 370,89 kr och i SVT 2 107,25 kr  per spelad minut  av verket. En uppspelning i TV3 ger 38,33 kr/min och TV4 397,56kr/ min.
I t.ex. kunskapskanalen och tv4 fakta är beloppen lägre med 2,24 kr/ min i kunskapskanalen, 3,72 kr/min i tv4 fakta, 1,44kr/min i animal planet och 10,79kr/min  i discovery.

Uppspelning i radio ger upphovsrättsinnehavaren 103,85kr/min i P1, 68,57kr/min i P3 och 7,61kr/min i P4.
Uppspelning i de kommerisella kanalerna mix megapol, NRJ och rockklassiker ger t.ex. 1,15kr/min,  0,68kr/min  respektive 0,37kr/min vardera.

Avtalen förhandlas om med jämna mellanrum. Ovan siffror gäller december 2017.