Färdig vaniljsås, från pulver eller lagad från grunden. Vilket blir billigast

När man ska servera vaniljsås kan det både vara enkelheten respektive smaken som är avgörande för om man väljer att köpa färdiglagad, göra vaniljsås med färdigt pulver, eller laga vaniljsås från grunden.

Men det kan också vara intressant att veta prisskillnaden mellan de olika alternativen.

Det enklaste är naturligtvis att köpa färdig vaniljsås. Priset kan variera ganska mycket beroende på märke men 0.5 l färdig vaniljsås kostar just nu ca 15kr.

Köper man pulver att göra vaniljsås av kan priset variera en del beroende på hur stor förpackning man köper och om man köper pulver att blanda med varm eller kall mjölk.

Om man köper pulver att blanda med kall mjölk kostar pulver till 25 portioner (ca 2,5 liter beroende på hur tjock man gör den) ca 25kr vilket blir 5 kr för pulver till 5 dl och med mjölken blir då det sammanlagda priset för 5 dl vaniljsås ca 11kr

Det kokbara pulvret ska vanligtvis blandas med mjölk och socker och och här kan man få pulver till 75 portioner (ca 7,5 liter beroende på hur tjock man gör den) för 35kr vilket blir ca 2,5kr för pulver till 5 dl och så ska man då också ha 5 dl mjölk och 1 dl socker så priset för 5 dl vaniljsås blir ca 10kr

Gör man vaniljsåsen från grunden så finns det många recept att välja på men det enklaste receptet på vaniljsås är att blanda 1 ägg, 2 msk socker, 1msk potatismjöl och 4 dl mjölk eller grädde och låta sjuda tills det stelnar. Därefter låta svalna och bland i 2 msk vaniljsocker.

Vilket gör att ingredienserna till 5 dl vaniljsås gjord från grunden kostar ca. 11kr.

Vi kan konstatera att det blir billigare att blanda sin vaniljsås själv jämfört med att köpa färdig vaniljsås, men skillnaden i pris blir inte så stor om man lagar den från grunden eller använder pulver.

Prisskillnaden mellan de olika alternativen är heller inte så jättestor så om något av alternativen är på rea, men inte de andra så kan det ofta bli det billigaste alternativet.

Spara pengar på elevbehandlingar

Många frisörsalonger, skönhetscenter och massageinstitut erbjuder elevbehandlingar till reducerade priser.

En elevbehandling är just vad det låter d.v.s. elever under slutet av sin utbildning ska jobba med riktiga kunder och ofta kan dessa behandlingar erbjudas till halva priset eller mindre jämfört med ordinarie pris.

Visst kan man då få en frisör eller terapeut som är lite ovan eller osäker, men när de har kommit så långt i utbildningen att de har börjat med elevbehandlingar är de ändå väldigt kunniga och deras lärare eller mentor finns ofta också tillgängliga om det skulle vara något problem och kan rätta till om det skulle vara en klippning som man inte är helt nöjd med.

Du kan hitta elevbehandlingar genom att titta om det sitter några anslag om elevbehandlingar uppe, fråga om de erbjuder elevbehandlingar eller söka på internet efter elevbehandlingar t.ex. hos

https://www.sverigesskonhetscenter.se/elevbehandlingar.php

Ibland kan man också boka elevbehandlingar direkt via skolorna t.ex. via

gildaskolan och elisabethskolan

Rätt till avbrottsersättning vid strömavbrott längre än 12 timmar

Strömavbrott kan orsakas t.ex. av att blixten slår ner i kraftledningar eller elbolagens teknisk utrustning. Om strömavbrottet pågår i mer än 12 timmar har du rätt till ”avbrottsersättning”.

Efter de första 12 timmarna har du rätt till ersättning med minst 1.000 kr eller 12,5 procent av den beräknade årliga nätkostnaden. Därefter ökar ersättningen i trappsteg om 25 procent och minst 1.000 kr för varje påbörjad 24 timmarsperiod.

Har du haft avbrott mer än 24 timmar, men mindre än 48 timmar får du då 37,5 procent av den beräknade årliga nätkostnaden, men minst 2.000 kr.

Är avbrottet längre än 48 timmar men mindre än 72 timmar har du rätt till ersättning med 62,5 procent men minst 3.000 kr.

Som mest kan du få ersättning med 300 procent av din beräknade årliga nätkostnad. Men strömmen måste initialt ha varit borta i minst 12 timmar i sträck för att avbrottsersättning ska betalas ut.

Om strömavbrottet orsakat skada eller inneburit kostnader för dig kan du ha rätt till skadestånd för det från elnätsföretaget. Då är det viktigt att du kan visa underlag för de kostnader som du haft på grund av strömavbrottet.

När strömmen har kommit tillbaka och fungerat oavbrutet i minst två timmar i sträck, räknas strömavbrottet som upphört.

Tjäna pengar på ditt intresse

Många funderar på om de skulle kunna säga upp sig från sin ordinarie anställning och jobba med ett intresse man har. Det kan vara fotografering, tårtbakning eller föreläsningar.

Många kommer fram till att det inte är ett alternativ för att de känner att om de skulle behöva tjäna pengar på sitt intresse så skulle pressen bli för stor och det skulle inte bli lika roligt längre.

Men om man tänker att man inte behöver dra in lika mycket som en normal heltidsanställning så blir det genast ett annat läge.

Man kan börja med sitt intresse som en bisyssla och ta lite uppdrag på kvällar och helger. Samtidigt kan man spara undan så mycket som möjligt av sin inkomst så att man får ett sparkapital som kan ge avkastning.

Då kan man i framtiden leva på dels avkastning av kapital och dels på inkomster från sitt intresse som inte behöver bli så stora eftersom man har andra inkomstkällor också.

Höj din lön

Många väljer att spara så stor del av lönen som möjligt för att bygga sin förmögenhet. Men medans man bara kan spara maximalt 100 % av sin lön finns det egentligen ingen gräns för hur stor inkomst man kan få.

Visst kan det kännas ganska lönlöst att sitta i lönediskussion med chefen när man ändå bara får ett besked om den nya lönen som på sin höjd är en höjning med några procent.

Men det beror på att man ofta inte har några aktuella alternativ än att fortsätta på jobbet. Faktum är att det är när man redan har ett jobb som man verkligen kan få ett lönesamtal som är till ens egen fördel.

Även om man verkligen trivs på sitt jobb och vill stanna kan man med fördel söka andra jobb och när man väl fått ett erbjudande kan man meddela sin chef att man verkligen vill stanna, men att man önskar att den lön man har nu matchas mot den lön man har blivit erbjuden någon annanstans.

Extra pengar genom studier med CSN bidrag

CSN ger bidrag och lån till studenter och beroende på din livssituation kan du utnyttja detta för att få lite mer pengar att röra dig med.

Om du t.ex. inte har ett jobb och heller inte har rätt till a-kassa kan ett alternativ vara att söka en utbildning och därmed få CSN bidrag och lån utbetalda.

Det handlar inte om stora summor om man jämför med ett välbetalt arbete, men förhoppningsvis kan man med de kunskaper man införskaffar bli mer attraktiv på arbetsmarknaden och lättare få ett jobb. Lånet ska naturligtvis betalas tillbaka men räntan är väldigt låg. Räntan beräknas på ett genomsnitt av statens upplåningskostnad under de senaste tre åren och är t.ex. för 2021 på 0,05%.

En del är in en sådan situation att man kan studera utan att behöva ta hela lånet, t.ex. om man bor gratis hos föräldrar eller har sparat kapital sedan tidigare.

Många väljer ändå att ta lånet då de räknar med att placeringar t.ex. på börsen ska ge en högre avkastning än vad räntan på lånet är. Det etiska i ett sådant handlande kan man naturligtvis diskutera, att ett subventionerat lån som är tänkt att användas till mat och husrum under studietiden används till aktieplaceringar, men det är naturligtvis inget olagligt i tillvägagångssättet.

Även den som har ett fast jobb kan om man har tid över på kvällar och helger få lite extra pengar genom att t.ex. anmäla sig till en kurs på kvartsfart. Då studerar man en fjärdedel så mycket som man skulle ha gjort om man studerade på heltid och kan också ta ut en fjärdedel av studiebidraget och studielånet så länge man klarar av sina studier.
Om man väljer en kurs som man är intresserad av eller inom ett ämne som man har kunskaper i sedan tidigare kan man ofta utan alltför stor ansträngning klara av studier på 25% vid sidan av ett heltidsjobb och man får några tusenlappar extra att röra sig med.

Det är naturligvis ganska orimligt att staten i längden ska subventionera stöd till alla möjliga kurser som man kan tänkas läsa så i rimlighetens namn borde stödet riktas så att fullt studiemedel endast ges till t.ex. utbildningar som ger en yrkesexamen inom bristyrken, men sålänge systemet ser ut som det gör är det fritt fram för alla att utnyttja det.

Den maximala tiden som man kan få studiemedel för är dock motsvarande 6 års heltidsstudier så om man har tänkt att läsa in en yrkesexamen i framtiden får man naturligtvis tänka på att inte förbruka alla studiemedel på kurser som man bara är intresserad av men som inte ökar möjligheterna till jobb.

Kontrollera om ägget är gammalt

Ägg håller sig ofta flera månader utan att bli för gamla.
Om du har ägg som du är osäker på ifall de är för gamla för att använda eller inte kan du göra äggtestet.

Lägg ägget i ett glas med vatten. Om ägget sjunker till botten är det färskt. Om ägget flyter i mitten av glaset är det några veckor gammalt men fortfarande ok att äta. Om ägget flyter vid ytan är det gammalt.

Det är också lätt att se om ägget är kokt eller okokt genom att snurra på det.
Om ägget snurrar lätt och jämt är det kokt. Snurrar det långsamt och ojämnt är det okokt.

Gör inte månadsinsättningar till ditt ISK utan sätt in pengar kvartalsvis

Att spara i aktier eller fonder på ett investeringssparkonto (ISK) är en bra idé skattemässigt om man räknar med en värdeökning på sitt kapital.

Med ett investeringssparkonto betalar man ingen skatt på de vinster du gör när du säljer aktier, fonder och andra tillgångar, och inte heller på räntor och utdelningar. Däremot kan man inte göra avdrag i deklarationen om du gör förlust när du säljer värdepapper. Istället betalar man en schablonskatt på hela kapitalet varje år. Schablonskatten baseras på statslåneräntan och var t.ex. 2020 0,375 % av kapitalet.

Kapitalunderlaget räknas fram som ett genomsnitt av värdet på ditt konto i början av varje kvartal, dvs den 1 januari, 1 april, 1 juli och 1 oktober, plus de insättningar du gör under året. Dessa värden läggs alltså ihop och divideras med fyra.

Det betyder att det är fördelaktigt att sätta in pengar i början på varje kvartal hellre än att sätta in varje månad, eller att sätta in pengar på ditt ISK i mitten eller slutet av ett kvartal.

Visserligen blir inte skillnaden så jättestor men genom att t.ex. sätta av det man för över varje månad i januari, februari och mars på t.ex. ett sparkonto eller räntekonto.

Investeringar som över tid ger en avkastning på 1,5% eller lägre lönar sig inte att ha på ett ISK-konto så om man sparar i räntor (räntefonder etc.) bör man ha dessa på ett traditionellt konto.

Smart sätt att spara pengar när flera aktörer erbjuder en tjänst

Om du har tänkt börja använda en tjänst där två eller flera aktörer erbjuder en liknande tjänst t.ex. dagstidningsprenumeration, filmstreaming, telefoni, bredband, matkasse eller ljudboksprenumeration etc. så kan det vara en bra ide att först ansluta dig till den aktör som du spontant känner dig minst intresserad av, under förutsättning att det fortfarande är något som i någon grad är intressant för dig.

Detta då många av dessa tjänster har någon form av rabatt- eller gratiserbjudande initialt för att locka kunder.

När rabatterbjudandet löpt ut, säger du upp tjänsten och ansluter du dig till den aktör som du är något mer intresserad av, eller den aktör som du var mest intresserad av om det bara finns två intressanta aktörer. Inte sällan får du ett förlängt gratis eller rabatterbjudande från den första aktören och då kan du ju först utnyttja det ytterligare en tid innan du ansluter dig till nästa aktör.

Till slut kommer du dock att vara framme vid att det är dags att betala fullpris hos den aktör som du var mest intresserad av initialt men innan det har du antagligen fått flera veckor eller månader med en likvärdig tjänst utan kostnad eller till en kraftigt rabatterad kostnad.

Kanske var din initiala känsla rätt och du upplever denna vara den bästa av dem du har testat och då kan du nöjt fortsätta med denna tjänsten.

Naturligtvis kan du med jämna mellanrum även kontakta denna leverantör och meddela att du är mycket nöjd med tjänsten, men att du fått ett konkurrenskraftigt erbjudande av en annan aktör, och undrar om de kan matcha det priset, eller så kan du vid något tillfälle säga upp tjänsten t.ex. om det är en period under året då du inte har så stor användning för den och se om du får något nytt rabatterat erbjudande.

Eller så kanske det visar sig när du testat de olika aktörerna att du var mer nöjd med någon av de tidigare aktörerna och då kan du ju återgå till att använda dem.

Varning för stora lån med bunden ränta på 3 – 10 år

Många frågar sig om man ska välja bunden eller rörlig ränta på t.ex. sitt bostadslån. På lång sikt har det visat sig att rörlig ränta är billigare i genomsnitt medans fördelen med fast ränta är att man vet hur mycket man ska betala varje månad under bindningstiden.
Nackdelen med bunden ränta kan vara att det kan bli dyrt om man behöver lösa ut lånet i förtid, innan bindningstiden löpt ut, t.ex. om man måste sälja bostaden.

Bankerna i Sverige brukar rekommendera en kombination av rörlig och bunden ränta på t.ex. 5 år och hävdar att då ska man kunna sova gott om natten med motiveringen att då kommer inte de totala räntekostnaderna att bli överdrivet höga om räntan skulle sticka iväg uppåt (eftersom man har en del med fast ränta).

Men om man inte har tillräckligt med pengar för att kunna betala tillbaka en stor del av lånet när det bundna lånet löper ut kan man hamna i en besvärlig sits. Visserligen verkar räntan just nu vara låg ytterligare ett antal år, men om man har bundit t.ex. halva lånet på 5 år och inte amorterar särskilt mycket så är ju risken att räntan på den halvan kommer att bli avsevärt högre efter dessa fem år om ränteläget då är högre. Om man då har kvar en stor del av det lånet hamnar man i en dålig sits eftersom man är tvungen att förlänga det till rådande ränteläge.

Om man binder ett lån bör man ha såpass lång löptid att man hinner betala av en stor del av lånet under löptiden. I vissa länder finns det möjlighet att binda ett lån i 10, 20 eller t.o.m. 30 år och man räknar också med att kunna betala av lånet under den tiden.

Men en bunden ränta som är mycket kortare än den tid man väntas behöva ha lånet kan medföra att man antingen kommer stå med mycket högre räntekostnader eller tvingas sälja bostaden när lånet löper ut.
Man har heller inget bra förhandlingsläge om man är tvungen att förlänga ett lån som man är tvingad att ta.

Fördelen är väl att räntan sällan höjs kraftigt över en natt så om man märker att räntan är på väg upp kan man börja spara undan pengar, eftersom man vet vilken ränta man betalar för den bundna delen fram tills att det löper ut.