Olika inställningar till utgifter

Det finns minst tre olika inställningar till hur man förhåller sig till utgifter. Ja i praktiken finns det ju många fler eftersom det egentligen är en glidande skala, vi kan ha olika inställning inom olika områden och en persons inställning också förändras genom livet, men generellt behåller man en viss inställning även när man får mer pengar att röra sig med.

 1. Superspararen.
  Superspararen köper alltid den billigaste varianten av pasta i mataffären, letar efter extrapriser och rabattkoder och pantar naturligtvis alltid tomglasen. Superspararen skulle sällan få för sig att köpa en läsk på bensinstationen för att den där är minst dubbelt så dyr som på kampanj i matbutiken. Däremot kan han lägga mer pengar för att köpa en kvalitetsprodukt istället för en billig kopia som inte fungerar lika bra eller riskerar att snabbt gå sönder.
 2. Medelsvensson
  Medelsvensson tittar inte så mycket på priset när hen vardagshandlar utan köper det hen vill ha, och det kastas en hel del också. Dock tänker hen på priset när det kommer till större inköp som semesterresor och dyra kapitalvaror.

 3. Slösa
  Slösa har ingen respekt för pengars värde. Är det något hen vill ha eller göra så gör hen det. Det ska helst vara märkeskläder och fika ute på stan. Oavsett om hen har råd eller inte. Finns det pengar så går de åt. Och ofta också trots att de inte finns. Man kan ju alltid ta ett lån. Slösa lever i nuet och funderar inte över hur pengarna ska räcka till morgondagen.

Spara pengar med en lägre huvudsäkring till din bostad

Förutom att betala för elförbrukningen så betalar man även en avgift till nätbolaget för elöverföringen. Denna kostnad består dels av en fast och en rörlig del och beror bl.a. på upp till vilket strömuttag som bostaden kan ta ut. T.ex. kan en bostad vara säkrad upp till t.ex. 16 Ampere, 20 Ampere eller 25 Ampere.

För att se till vilken strömstyrka som din bostad är säkrad till kan du kontakta nätbolaget eller titta på säkringarna som sitter vid inkommande el till fastigheten.

Maxeffekt för olika säkringsstorlekar

Ju större huvudsäkring du har desto mer el kan du förbruka vid ett givet tillfälle. Hur mycket ett hus eller elsystem klarar av kan enkelt räknas ut genom räkneregeln 230 V x 3 faser x storleken på huvudsäkringen.

Har du en hög årlig elförbrukning är det sannolikt att du också har höga effekttoppar.

Färg på säkringenStorlek på huvudsäkringElförbrukning/årMaximalt effektuttag
Grå16 A0 till 20 000 kWh11 040 W
Blå20 A20 000 till 25 000 kWh13 800 W
Gul25 A25 000 till 30 000 kWh17 250 W
Svart35 A30 000 till 40 000 kWh24 150 W
Vit50 A40 000 till 55 000 kWh34 500 W
Koppar63 A55 000 till kWh43 470 W

Huvudsäkringen begränsar solceller

Som tidigare nämnt begränsar huvudsäkringen både den mängd du kan ta ut och mata in på elnätet. För att beräkna maxeffekten för en solcellsanläggning som din huvudsäkring klarar av används samma formel: 230 V x 3 faser x Säkringens storlek. 3 st 16 A huvudsäkringar klarar alltså solceller upp till 11kW.

Ta hänsyn till effekttoppar

Förutom den årliga elförbrukningen är det viktigt att ta hänsyn till eventuella effekttoppar i hushållet. Effekttoppar uppstår vid tillfällen med ovanligt hög strömförbrukning under en kort period. Detta kan leda till strömavbrott om huvudsäkringen är för liten.

Några exempel på situationer som kan ge höga effekttoppar är:

 • Användning av elkrävande apparater: Vid användning av t.ex. en bastu kräver bastuaggregatet mycket el
 • Periodvis användning: Om du exempelvis har mycket julbelysning och juldekorationer kan dessa ge höga effekttoppar
 • Flera saker används samtidigt: Om t.ex. elbilen laddas samtidigt som TV, lampor tvätt- och diskmaskin är igång ges höga effekttoppar

Bli påmind när dina avtal löper ut

Det lönar sig att förhandla om sina elavtal, försäkringar, lån telefoni och bredbandsabbonemang.

Ofta erbjuder företagen ett bättre pris till nya kunder eller det första året och sedan blir priset dyrare. Genom att omförhandla dina avtal när en tjänst eller bindningstid löper ut så kan du spara många tusenlappar.

Med tjänsten påmind håller du koll på dina avtal och får hjälp att hitta billigare avtal eller ett bättre pris hos den tjänst du har.

Påmind ber dina leverantörer om erbjudanden. 
Du behöver bara tacka ja eller nej.

Om du inte får ett erbjudande får du tips på andra erbjudanden hos schysstare leverantörer.

Börja här

Spara när det inte behövs

Ett bra tips för att att känna sig trygg och nöjd med sitt liv och för att klara av sämre tider är att göra olika sparutmaningar innan det behövs.

Om man t.ex. har en buffert på 50 000kr och inkomsterna och utgifterna för närvarande varje månad är ungefär lika stora och det förutspås att levnadskostnaderna för det närmaste halvåret kan komma att öka med 10 000kr per månad för en person i din livssituation t.ex. p.g.a. ökade energipriser, räntor och matpriser.

Om du då fortsatte att leva som vanligt och förutsägelsen slår in så skulle du efter fem månader ha förbrukat din buffert och den sjätte månaden kanske tvingas att sänka inomhustemperaturen samt dra ner på matinköpen avsevärt.

En ganska utsatt och nedslående situation. Du sitter i ett kallt hem och har inte råd att köpa särskilt mycket mat och om el- eller matpriserna stiger ännu mer kommer du ändå inte kunna betala alla dina räkningar för månaden.

Om du istället redan när du har en buffert ger dig själv några utmanande men överstigliga sparutmaningar så kanske det innebär en sänkt komfort i samma utsträckning men med en mycket bättre känsla.

En sparutmaning kan t.ex. vara att sänka inomhustemperaturen till 15 grader i sovrummet. Eller att stänga av värmen i alla sovrum under en månad och hela familjen sover i vardagsrummet. En annan sparutmaning kan vara att bara köpa mat för hälften så mycket som du normalt gör.

Om du gör dessa sparutmaningar under två av dessa sex månader skulle du kanske bygga på din buffert med 10 000kr och du skulle aldrig hamna i den situationen där du inte kan betala dina fakturor.

Anledningen till att dessa sparutmaningar känns bättre än att mot slutet inte ha något kvar är att du inte är tvingad till dem, iallafall inte när du genomför dem. Om det känns outhärdligt med sänkt inomhustemperatur, eller om det inte går att hålla en så tight matbudget så kan du avbryta utmaningen eller göra den lite mildare. Du kommer ändå ha sparat in en del under den tiden som du klarade av det. Och under tiden kommer det inte kännas så hemskt för att du vet att du kan avbryta om du känner att du behöver det.

Det är ungefär som när man springer ett lopp. Någonstans mitt i loppet kan det k¨ännas övermäktigt. Man är helt slut och har mycket kvar att springa. När man väl är i mål eller så nära målet att man vet att man kommer att klara av det känns det inte alls lika jobbigt, fast man i teorin, kroppsligt är ännu mer utmattad. Men man vet att man inte behöver springa mer, man kan avbryta när man vill, då känns det inte lika jobbigt.

Eller om du bestämmer dig för en utmaning att gå eller cykla till jobbet eller till affären istället för att ta bilen under en månad. Du vet att om det skulle kännas övermäktigt att gå varje dag kan du ta bilen någon dag. Om du inte gör det har du klarat utmaningen, men om du känner att du behöver ta bilen någon dag har du ändå sparat in en del av kostnaden.

Men om du väntar tills du inte har pengar ens till att tanka bilen. Då måste du gå. Även om du skulle ha skavsår och det regnar. Och det känns antagligen fruktansvärt för att du har inga alternativ. Du har inte råd att ta bilen. Oavsett omständigheterna.

Så hitta några sparutmaningar som du kan börja med redan innan du har slut på pengarna och måste spara.

Och din sparutmaning behöver inte vara inom det området som kostnaderna ökar. Om matpriserna väntas öka men du skulle tycka det var fruktansvärt att köpa billigare mat, även som en utmaning, så kan du istället spara inom något annat område t.ex. elförbrukningen.

Spara pengar genom att minska värmeläckage från fönster

En stor del av värmen i ett hus läcker ut genom fönstren. Man kan naturligtvis byta fönster t.ex. från tvåglasfönster till treglasfönster för att minska värmeläckaget och få ett bättre u-värde. Men det finns även andra enklare sätt att minska värmeförlusterna genom fönstren i ett hus.

Isolera
Om det drar kring fönstren ska man naturligtvis börja med att se över isoleringen. Isoleringslisten kan vara gammal och utsliten eller saknas helt och kan behöva ersättas.

Dammlist
Man kan också se till att montera en dammlist mellan fönstren. En självhäftande dammlist monteras mellan bågarna/fönsterbågarna på fönster med kopplade bågar. Den främsta anledningen till att man installerar dammlister på fönster är för att stoppa damm och minska behovet av fönsterputsning. Dammlisten släpper ändå igenom en viss mängd luft för att det inte ska bildas kondens och fukt. Om det ändå skulle uppstå kondens så kan man lämna en bit utan list i varje hörn för att öka cirkulation. Men en dammlist ger dessutom ger dessutom mindre värmeförluster genom att man får ett något varmare innerglas och minskar därmed kallras. Bara det kan ge en minskad värmeförlust med upp till 20%. Dammlisten fungerar dessutom något bullerdämpande.

Persienner
Om man har persienner i fönstren kan man med fördel ha dem neddragna när man vill minska värmeförlusterna. Även med nedfälld men ej vinklad persienn så gör man en märkbar förbättring eftersom luftens rörlighet försvåras och därmed blir det mindre värmeläckage.

Med vinklade (blanka) persienner så kan U-värdet nattetid minska från ca 2,7 ända ner till 1,4 i vanliga kopplade 2-glasfönster. Detta gäller dock persienner med spegelblank yta, speciellt gjorda för detta syfte. Dessa persiennen har då samma effekt som en extra glasruta. Persinenner som är mer matta har inte lika stor effekt men det gör definitivt skillnad oavsett vilken typ av persienn man har. Det bildas ett stillastående tunt luftskikt på båda sidor av persiennen vilket gör att värmeförusterna minskar.

Rullgardin
Man kan även reducera värmeförlusterna med en neddragen rullgardin. En något så när tätslutande rullgardin minskar värmeläckaget med ca 25%. Även ett förhänge eller gardin innanför ytterdörren ger samma effekt.

Ägg håller längre än datummärkningen

Bäst före-datum som anges på äggförpackningen utgår från att äggen förvaras i rumstemperatur. Om ägg förvaras kallt i t.ex. kylskåpet kan de hålla flera veckor efter bäst före-datum. Så länge ägget luktar och ser ut som det ska går det bra att äta.

Om du är osäker på om ett ägg som ska användas till pannkakssmet eller bakning är gammalt. Knäck det i en separat skål och inte direkt ner i smeten för att inte behöva slänga resten av smeten om ägget luktar gammalt.

Sedan den 8 december 2022 får butiker sälja ägg 28 dagar efter värpning till skillnad från 21 dagar som gällt tidigare. Det gör att butikerna får mer tid att sälja äggen och inte behöver slänga ägg som har en hel vecka kvar till bäst före-datum.

Återbäring vid köp i ebutiker genom cashbacksidor

En fördel med att handla på nätet är inte bara tillgängligheten och att det är lätt att jämföra priser mellan olika aktörer. Dessutom är det enkelt att delta i återbäringssystem där man får återbäring på det man handlar.

Det finns en rad s.k. cashback-sidor med hundratals anslutna butiker som ger dig en direkt återbäring på några procent när du handlar i butiken via cashback-sidan. Återbäringen får du som tillgodo under din inloggning på cashback-sidan och kan vanligtvis lösas in mot kontanter när summan överstiger t.ex. 100kr.
Du kan utöver detta utnyttja t.ex. rabattkoder på de enskilda e-handelssidorna så sammanlagt kan du spara en hel del.

Det lönar sig att vara medlem på fler sidor eftersom en del butiker inte finns med hos alla cashback-sidor samt att återbäringen kan variera lite mellan cashback-sidorna t.ex. kan de ha kampanjer med höjd återbäring vissa perioder.

Dessutom kan det vara bra att växla mellan sidorna för att komma upp till minsta utbetalningsgräns (som ofta är 100kr) och få ut välkomstbonusen.

Refunder
Refunder.se är  en del av bonnier-koncernen och har närmare 1000 anslutna butiker i olika kategorier. Smidiga utbetalningar av din cashback direkt till ditt konto.

Bli medlem hos refunder nu och få 50kr

Cashbacker
Cashbacker.se är en gratistjänst som erbjuder återbäring när man handlar på nätet.  Istället för att få rabatter eller få  tillbaka en andel av det som man har handlat  hos enskilda butikers kundklubbar så får man hos cashbacker  en procentuell andel tillbaka från alla de anslutna butikerna. För närvarande är det över 340 ebutiker anslutna så det är stor chans att man kan få återbäring från just den butiken man vill handla från. Man kan bli medlem  på Cashbacker helt kostnadsfritt och när man har fått återbäring på över 100kr kan man få det utbetalt i pengar till sitt bankkonto.   Man kan skapa ett konto antingen  via epost/lösenord eller logga in genom sin Facebookprofil.

Bli medlem hos cashbacker nu och få 50kr

Cashbackshopping

Cashbackshopping ger återbäring från över 600 butiker.  Dessutom ofta kampanjer med höjd återbäring så det finns mycket att spara.

Bli medlem hos cashbackshopping nu och få 50 kr

Cashbackninja
Cashbackninja.se ger cashback i mer än 400 butiker och du får en bra återbäring varje gång du handlar.

Bli medlem hos cashbackninja och få 25kr

Mybonus
Mybonus.se har över 700 anslutna ebutiker och här får du cashback på allt du handlar genom att klicka dig vidare genom mybonus.
Dessutom kan man värva sina vänner som ”bonusbuddys” och man får då dessutom 10% av den återbäring som ens ”bonusbuddys” tjänar in. (Naturligtvis helt utan att vännerna tjänar mindre än de hade gjort om de anmält sig på annat sätt.)
Tjänsten lanserades i Sverige 2017 och drivs av MyBonus AB, med säte i Göteborg.

Bli medlem hos mybonus.se och få 50 kr direkt på ditt konto.

Jämför elprisavtal på elmarknad.se

elmarknad.se kan du snabbt jämföra 1000-tals elavtal från Sveriges över 150 elbolag och få hjälp att byta till det bästa elavtalet i ditt elområde för dig.

Utöver hela utbudet av Sveriges elavtal kan konsumenten även finna kampanj-elavtal som endast återfinns på Elmarknad.se.

Du kan också jämföra solcellsleverantörer i ditt närområde m.m.
Tjänsten är helt kostnadsfri att använda.

Börja här

Pengar tillbaka med matvarubutikernas färskvarugaranti, nöjd kund garanti eller alltid nöjd garanti

De flesta större matvarubutiker har en färskvarugaranti där man inte bara får pengarna tillbaka utan även dubbelt upp mot vad man betalade om man inte är nöjd med färskvarorna man köper, t.ex. om man köper ett nät med clementiner och några redan när man kommer hem visar sig vara mögliga eller om avocadon visar sig vara otjänlig när man öppnar den.

De flesta butiker har även en nöjd-kund garanti som ger pengarna tillbaka för en vara som man inte är nöjd med.

ICA
ICA:s färskvarugaranti ger dubbla pengarna tillbaka och gäller om du inte är nöjd med kvaliteten på en färskvara du köpt hos ICA.
Garantin gäller för alla färskvaror, såsom kött, fisk, fågel, kylda mejerivaror, frukt och grönt, ost, bröd och chark. Varan måste reklameras inom skälig tid d.v.s. du ska ta med dig varan till butiken och visa upp den så snart du upptäcker felet. Kom även ihåg att kvitto måste uppvisas.
Garantin gäller inte för varor som inte är betalda, det vill säga varor du
hittar i butiken, men ännu inte köpt. 
Varor som har nedsatt pris p.g.a. kort hållbarhetsdatum ersätts inte med dubbla pengarna tillbaka utan de ersätts med varans pris om de inte håller förväntad kvalitet.
Läs mer om ICAS färskvarugaranti

Willys
Willys färskvarugaranti ersätter dig med dubbla summan om deras färska frukter och grönsaker eller färska kött inte motsvara dina förväntningar. Ta bara med varan och kvittot till butiken.

Om du inte är nöjd med kvaliteten på en annan vara som du köpt hos Willys får du pengarna tillbaks (Nöjd kund garanti). Ta med varan och kvittot till butiken och berätta varför du är missnöjd.
Läs mer om Willys garantier

Coop
Coops färskvarugarantin innebär att du får dubbla pengarna tillbaka om du köper en färskvara i någon av våra fysiska Coop-butiker och inte är nöjd med varan. Ta med kvittot och varan till butiken du har handlat den i.
Färskvarugarantin gäller bara mot uppvisat kvitto och inte för varor som redan haft nedsatt pris på grund av kort hållbarhetsdatum (om varan inte håller förväntad kvalitet så ersätts du istället med varans pris). Färskvarugarantin gäller inte för varor som inte är betalda, vilket betyder att garantin inte gäller för produkter som man hittar i butiken men ännu inte har köpt.
Som färskvaror räknas frukt och grönt, matbröd, fikabröd, bröd som bakas i butiken och all mat som förvaras i kyla samt charkvaror och ost.
Läs mer om Coops färskvarugaranti

Hemköp
Hemköps färskvarugaranti omfattar alla färskvaror som t.ex. frukt och grönt, kött, fisk, bröd och mejeri och ger dig dubbla pengarna tillbaka om du inte är nöjd med varans kvalitet. Hemköps nöjdkundgaranti omfattar alla övriga varor (som inte är färskvaror) och innebär att du kan få pengarna tillbaka om du inte är nöjd med kvaliteten på en vara. Uppvisa kvitto samt ta med dig varan eller bild på varan till butiken.
Även vid ehandel kan varor du inte är nöjd med reklameras inom 14 dagar.
Läs mer om Hemköps garantier

Lidl
Lidl har en ”alltid nöjd”-garanti som ger dig pengarna tillbaka om en vara inte uppfyller dina förväntningar, oavsett orsak. Ta med varan och kvittot till valfri butik eller kontakta Lidls kundtjänst inom 90 dagar.
Läs mer om Lidls alltid nöjd-garanti

När det gäller torrvaror kan man även ofta vända sig direkt till tillverkaren vars kontaktuppgifter vanligtvis står på förpackningen och ofta får man då några rabattcheckar på motsvarande produkt.

Det kan vara värdefullt för både butiken och tillverkaren att veta om det förekommer brister i kvaliten så man ska inte dra sig för att utnyttja garantierna.

Loppla

Det finns många tillfällen man kan ha nytta av siten loppla.se

Loppla är som en loppis eller andrahandsmarknad för prylar men istället för att köpa eller sälja enstaka prylar så säljs hela partier av begagnade saker.

Det kan vara ett dödsbo, en förrådsrensning eller bara ett större parti saker som någon vill bli av med.

Den som lägger ett bud köper hela partiet eller inget alls.

En bra tjänst om man har mycket saker som man snabbt vill bli av med.

Som köpare kan man ha nytta av tjänsten om man ska inreda ett hem och inte har så mycket att utgå ifrån eller om man ser något man har användning för så kan man köpa hela partiet och kanske sälja av vissa delar enskilt och kanske få de saker man ville ha kvar utan kostnad.

Eller om man helt enkelt bara vill sälja lite saker på loppmarknad eller online och tjäna lite extra pengar.

Tjänsten är inte så känd ännu så om man lägger ut en annons kan det vara en bra ide att tipsa om den i t.ex. lokala köp och sälj grupper på sociala medier för det är antagligen de som finns i närheten som kan tänkas köpa sakerna då en stor kostnad går åt till transport om man ska transportera något längre sträckor.

Testa loppla.se du också för försäljning av större partier prylar.