Betala inte överpris för begravningen

Den som ska ordna en begravning är ofta i en ganska utsatt situation och det kan kännas ovärdigt mot den avlidna att diskutera priser och välja ett billigare alternativ.

Men det går att ordna en riktigt vacker och värdig begravning utan att betala överpriser.

Anledningen till att begravningar historiskt har kostat mycket är ofta låg konkurrens och dålig insyn i priser och vad man får för pengarna.

Men med internet så har både processen kring begravningen förenklats och priserna har pressats.

Och det är en stor marknad. ca 91000 personer avled i Sverige under 2016 och alla ska begravas vilket innebär att branschens totala omsättning ligger på 2,5 miljarder kronor.

Några av uppstickarna och utmanarna till den tidigare branschledaren Fonus som hade en omsättning på 946 M kr under 2016. Funera, Lavendla och Fenix begravning.

Funera grundades 2013 av Dennis Jillvert, tidigare affärsutvecklare på tyska Rocket Internet med Kinnevik som delägare och Håkan Ramsin, tidigare vice vd på Bonnier och som även är funeras arbetande ordförande.  Under 2016 växte nettoomsättningen med drygt 80% till 21 miljoner kronor.

Lavendla grundades 2014 och omsättningen ökade från en dryg miljon 2015 till 7,2 miljoner under 2016.

Fenix begravning grundades 2014 av Charlotte Runius en bakgrund på private equity bolaget 3i samt managementkonsulterna Johannes Ekblad och Mikael Nowak. Bolaget omsatte 12 miljoner kronor under räkenskapsåret som avslutades mars 2017.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *