Koll på elräkningen

Att betala elräkningen är inte det roligaste och många har svårt att förstå vad de olika kostnaderna på fakturan betyder och vad man kan göra för att betala mindre för elen.

Dels så betalar man en elnätsavgift till det bolag som äger elnätet i det område ditt hus eller din lokal ligger.

Sedan betalar man också för elförbrukningen. Det kan vara samma leverantör av el som äger elnätet. Fördelen med det är att man då får faktura från bara ett bolag. Nackdelen är att de bolag som är elnätägare, sällan är bland de billigaste när det kommer till elen så man kan spara på att jämföra priser och välja en annan elleverantör än elnätsägaren.

Sedan kan man också välja olika abbonemangsformer bland vilka de vanligaste är rörligt elpris, fast elpris och tillsvidarepris.
Det rörliga elpriset följer spotpriset på på elbörsen nordpol och varierar från dag till dag, men i längden brukar denna typ av avtal bli billigast. Med fast elpris betalar man en viss summa per förbrukad kilowattimme under hela avtalsperioden, men totalkostnaden beror naturligtvis på hur mycket el man förbrukar. Tillsvidareavtalet är det avtal man får om man inte gör ett aktivt val och detta ligger ofta 20-30% över övriga priser så man sparar mycket på att göra ett aktivt val.

Även elnätsavgiften varierar utifrån hur mycket el man förbrukar och blir högre ju mer el man förbrukar.

 

Ditt kundnummer, som är bra att ha tillhands om man vill kontakta sin elleverantör.

AnläggningsID, som specificerar anläggningen fakturan gäller.

OmrådesID, som hjälper oss identifiera fastighetens elnätsområde.

Anläggningsadress, som är adressen till fastigheten som fakturan gäller.

 

Sedan så tillkommer moms och elskatt på priset också så om man jämför elpriser är det viktigt att jämföra priset innan eller efter energiskatt så att jämförelsen blir likvärdig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *