Köpa båt

Prisutvecklingen på båtar under slutet av 1900-talet och början av 2000-talet har varit stabil. Ofta kunde man få igen pengarna för en båt när man sålde den, ibland med ränta. Även begagnade båtar har haft ett ganska konstant värde.

Som alltid gäller det naturligtvis att man är insatt i marknaden och veta lite om det man köper.

Den ekonomiska nedgången efter 2008 har dock pressat priserna då ett stort antal båtar kommit ut på marknaden. Fundera över vilken båt du vill köpa och sök på olika privatannonsmarknader.  På webbsidan sokbat.se finns också prisstatistik för genomförda affärer.

Ett annat alternativ är att importera från andra länder i Europa. Sök t.ex. på boatshop24.com Priserna är ofta lägre men för båtar byggda och importerade efter 1998 krävs CE-märkning för att de ska få användas eller säljas. Titta efter CE märkning (CIN-kod) på akterspegeln på skrovets styrbordssida.

När du har hittat något du vill ha, anlita en besiktningsman som du hittar på batbesiktningsmannen.org för att inte drabbas av några tråkiga överaskningar. Det ger också ett kvitto på båtens kondition.

För att göra ett bra köp kan man naturligtvis också utnyttja årstiderna och köpa när efterfrågan är liten eller om en säljare behöver pengar snabbt. Då finns det ofta en bra prutmån.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *