Överskuldsatta kostar samhället pengar

 Sverige finns ungefär 400000 som är överskuldsatta, enligt Kronofogdens beräkningar. Överskuldsatta personer har 35 procent lägre hälsovärden än normalbefolkningen vilket innebär samhällskostnader på 30–50 miljarder per år.

De allra flesta överskuldsatta har drabbats av en oförutsedd försämring av sin ekonomi. Det kan handla om skilsmässor, arbetslöshet, sjukdom eller att företag går i konkurs. Dock borde man räkna med att sådana saker kan inträffa och inte tillåta att man belånar sig så att man inte klarar av en tid av ändrade levnadsförhållanden.

en utredning har föreslagit att det ska bli lättare att få skuldsanering.

Enligt förslaget ska saneringsperioden förkortas från fem till tre år, skulderna behöver inte vara lika gamla som idag och bedömningen av den skuldsattes framtida ekonomiska situation ska göras över en femårsperiod istället för över en tioårsperiod. Även om

Kommunens budget- och skuldrådgivare i första hand hjälper till med att förändra en persons privatekonomiska situation.

Återigen ser man att den personliga individens ansvar för sig själv och sitt liv spelas ut. Naturligtvis är det bra att man kan få en andra chans, men när konsekvenserna av att skuldsätta sig blir mindre allvarliga, minskar också tveksamheterna kring att sätta sig i oproprtionerlig skuld, såväl för privatpersoner som för institutioner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *