Risgrynsgröt från grunden eller färdigköpt. Vilket blir billigast?

Man kan spara mycket pengar på att laga maten från grunden, istället för att köpa halvfabrikat eller färdigmat.  Ofta blir maten också godare och nyttigare, eftersom färdigmat och halvfabrikat ofta har mycket salt, konserveringsmedel och andra tillsatser.  Men det skiljer sig en del åt beroende på vad det handlar om för mat.   Naturligtvis beror det också på om man kan hitta extrapriser eller inte som avgör hur mycket man sparar, men råvarorna som man lagar mat från grunden med är ofta råvaror som håller länge och kan köpas i storpack och sparas hemma i skafferiet.

Detta är en beräkning i serien kring prisskillnader mellan hemlagat/hembakat och färdigköpt. Priserna varierar naturligtvis över tid, men generellt följer både priset på ingredienserna och den färdiglagade produkten den allmänna inflationen så beräkningen kan anses stämma över tid. Om man har möjlighet att köpa antingen den färdiga produkten eller någon huvudingrediens till kraftigt rabatterat pris påverkar det naturligtvis beräkningen.
Ingen kostnad för arbetet har beräknats utan man får själv avgöra om den beräknade tidsåtgången och kontrollen över ingredienserna som man får när man lagar själv är värt prisskillnaden.

Här kommer ett exempel på hur mycket man kan spara på genom att laga risgrynsgröt själv jämfört med att köpa färdig gröt i en pås-korv.

Risgröt 3 påsar a 500g  ordinarie pris 7.90kr per styck. Extrapris 5.90kr per styck

D.v.s. för 1,5kg färdig risgrynsgröt hamnade priset på mellan 18-24 kr beroende på om man köpte på extrapris eller inte.

 

För att laga risgrynsgröt från grunden köpte jag.

Arboriris 1kg  32 kr
Mjölk 1l  11kr

Och för att göra 1,5kg gröt gick det åt ca 3 dl eller 250g ris och 1 l mjölk.  Vilket skulle kosta 8 +  12 kr = 19kr. Dessutom ca 1kr för övriga tillbehör som smörklick, salt och förbrukad el, vilket innebär att det kostar ca 20 kr att laga 1,5kg risgrynsgröt från grunden.

Vi kan alltså se att för risgrynsgröt skiljer priset inte särskilt mycket om man köper färdig gröt eller lagar den från grunden.  Om man inte hittar råvarorna på extrapris, men man hittar färdig gröt till riktigt lågt pris kan det t.o.m. bli billigare att köpa färdiggröten.  I vårat exempel har vi dock valt den billigaste varianten av färdiggröt. Den hemgjorda risgrynsgröten på arboriris blir riktigt lyxig så för att få en korrekt jämförelse kvalitetsmässigt bör man snarare jämföra med den dyraste färdiggröten och då blir det istället lite billigare att laga risgrynsgröten själv.

Så i det här fallet blir det nog tiden som avgör om man väljer att laga gröten själv eller köpa färdiggröt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *