Spara pengar genom att odla egna grönsaker i växthus

Med ett växthus i trädgården eller på kolonilotten förlängs odlingssässongen avsevärt både på våren och hösten.  Då man i växthuset kan odla bär och grönsaker som är svåra att transportera i moget skick kan man både spara pengar på att odla dessa själv, men framförallt kan man få en skörd som kan skördas ätmogna och som därmed har en smak och konsistens som överträffar handelns produkter.
Vid en första överslagsräkning kan det verka som en förlustaffär att odla sina egna grönsaker  i växthuset, speciellt om man ska räkna in kostnaden för arbetstid, men då jämför man antagligen med stormarknadernas lägsta priser, medan de egna grönsakerna har en kvalité och därmed också ett värde högre än de exklusiva kravodlade produkterna.

Om man ser det som en pest och pina att arbeta i sitt växthus är det klart att man kan räkna tidsåtgången som en kostnad, eller förlorad inkomst, men trädgårdsarbetet är nyttigt för både kropp och själ, då det både ger nyttig motion och kan även vara lugnande och rofyllt och bidra till en bättre hälsa, förståelse för livet och livsbalans.

Till skillnad från odling på friland är ju även kostnaden för växthuset, en kostnad i början, även om det är en engångskostnad, men genom att sätta upp ett växthus på tomten ökar man dels fastighetens marknadsvärde, och det går att hitta billiga växthus eller om man är händig kan man t.o.m. konstruera ett växthus själv.  Det går också att hålla nere kostnaderna genom att så från frö istället för att köpa färdiga plantor och kanske t.o.m. spara egna fröer från år till år.

Mest pengar sparar man om man odlar lite mer ovanliga grönsaker och kryddväxter som är dyra i handeln eller kanske inte ens går att få tag på på vissa orter.

Men den största vinningen är antagligen känslan av att kunna gå ut i sin egen trädgård och äta en solmogen jordgubbe eller att plocka in några solmogna tomater och lägga direkt på tallriken.

Det är också bra för miljön att odla sina egna grönsaker då transporterna minskar och även svinnet då mycket av den mat vi köper slängs för att den blir för gammal innan den förbrukas. Med egna grönsaker kan man skörda efter behov, och det som inte används kan komposteras och bli grunden till kommande års odlingar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *