Stora skulder i bostadsrättsföreningar kan ge kraftigt höjda månadsavgifter när räntan stiger

Den som köper en bostadsrätt, d.v.s. en andel i en bostadsrättsförening fokuserar ofta på andelens pris och på månadsavgiften till bostadsrättsföreningen. bostad ligger spekulanternas fokus på pris och månadsavgift.

Det som är minst lika viktigt att hålla koll på är bostadsrättsföreningens lån per kvadratmeter boyta.

Ett exempel: Om en lägenhet säljs för 70 000 per kvadratmeter och föreningen dessutom genom sina lån har en skuld på 30 000 kronor per kvadratmeter blir den sammanlagda prislappen för bostaden 105 000 kronor per kvadratmeter.

Om lägenheten är på 70 kvadratmeter motsvarar lägenhetens andel av det samlade föreningslånet över 2 miljoner kronor.

När räntorna är låga, drabbar bostadsrättsinnehavarna inte särskilt mycket av föreningens lån, eftersom räntan på dessa lån då också är låg. Men när räntan stiger så kommer många bostadsrättsföreningar att behöva höja månadsavgiften.

Bostadsrättsinnehavarna riskerar då att drabbas av dubbla problem. Dels kommer räntan att stiga på deras privata lån som de har tagit för att köpa sin andel i förenignen, samtidigt som månadsavgiften till föreningen höjs. Detta kan göra att många behöver sälja sin bostadsrätt, vilket kan innebära sjunkande priser, då tillgången ökar. Dessutom finns risken att köparna inte kan betala så mycket för en andel eftersom den höjda månadsavgiften räknas in i deras boendekalkyl.

En sammanställning som allabrf.se bar gjort visar att medianvärdet för föreningslånen i dag ligger på 5 000 kronor per kvadratmeter. Men skillnaden mellan bostadsrättsföreningarna är stor. Det finns föreningar om sitter med skulder på uppemot 60 000 kronor kvadratmetern samtidigt som det finns andra som inte har några skulder alls.

Tyngst skuldsatt är Bostadsrättsföreningen Järnlodet 23 på Östermalm i Stockholm vars skulder uppgår till nära 61 000 kronor per kvadratmeter. Därefter kommer Brf Hackspetten 10 i Malmö med en föreningsskuld som motsvarar drygt 40 800 kronor per kvadratmeter. På tredje plats hamnar Brf Hasselbladska Huset på en av Göteborgs mest fashionabla adresser med nära 37 000 kronor per kvadratmeter i skuld.

På allabrf.se kan man söka på olika bostadsrättsföreningar och de skulder som bostadsrättsföreningarna har.

En kommentar till “Stora skulder i bostadsrättsföreningar kan ge kraftigt höjda månadsavgifter när räntan stiger”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *