Tjäna pengar på egenproducerad solel eller vindkraft

 

De senaste åren har priserna på solceller sjunkit avsevärt, vilket betyder att det kan löna sig att montera solceller på taket och bli mikroproducent.

Mikroproduktion innebär att elkunder producerar egen elmed hjälp av små anläggningar, men fortfarande mindre än man förbrukar under kalenderåret.   Vidare får anläggningen högst ha en effekt på 43,5 kilowatt (kW) som inmatningseffekt och din huvudsäkring får högst vara 63 Ampere (A).

Solcellsbidrag

Sedan årsskiftet 2018 kan man söka stöd för 30 procent av kostnaderna för installation av solceller. ( Tidigare 20 procent av kostnaden för privatpersoner och 30 procent för företag.)  Ett problem har varit att det varit lång kö för att erhålla bidrag men i  december 2015 beslutade riksdagen om att avsätta 225 miljoner för stödet under 2016 och som en del i budgetpropositionen för 2018 höjde man den avsatta summan och avsätter drygt 900 miljoner kronor per år under perioden 2018–2020 till investeringsstöd för solceller. (Tidigare 390 miljoner per år för åren 017-2019).
Stödets utformning och ansökningsförfarande ska även ses över, i syfte att förenklas. Den som installerar solceller i den fastighet man är folkbokförd och som inte har tålamod att vänta på solcellsbidrag kan välja att istället göra rot-avdrag för installationskostnaden, men man kan inte kombinera rotavdrag med solcellsbidrag.

 Solceller producerar mest energi under sommarhalvåret då solinstrålningen är som störst och för att få ut maximalt med el ska anläggningen stå i så bra väderstreck och höjdvinkel som möjligt. Vindkraftverk däremot producerar oftast mest energi på vinterhalvåret då det blåser som mest, men är otympligare och mer störande än solceller.

Skattereduktion vid mikroproduktion av förnyelsebar energi
Om du inte själv förbrukar all el du producerar med dina solceller har du, under vissa förutsättningar, från och med den 1 januari 2015 rätt att få skattereduktion för detta.
Skattereduktionen du har möjlighet att få är 60 öre per kilowattimme (kWh) för all el som matas in till elnätet, dock max 18 000 kronor per år. Båda fysiska och juridiska personer kan få skattereduktion.
Underlaget för skattereduktionen är antalet kilowattimmar du matat in i anslutningspunkten under ett kalenderår (d.v.s. den totala överskottsel du producerat), dock högst så många kilowattimmar som du tagit ut (d.v.s. totala antalet kilowattimmar du köpt från elhandelsföretaget) i anslutningspunkten under samma kalenderår och dessutom högst 30 000 kilowattimmar per år.

Själva skattereduktionen är 60 öre per kilowattimme. Eftersom underlaget högst kan uppgå till 30 000 kilowattimmar är den högsta skattereduktion en person kan få 18 000 kronor per år.

 

Allmänna tekniska krav
Din mikroproduktionsanläggning måste vara CE-märkt och fast ansluten till elnätet.
Man ska också göra en föranmälan till elnätsägaren och meddela att man avser ansluta solceller eller liknande för mikroproduktion.
En mikroproduktionsanläggning kan kräva bygglov, så kontakta din kommun för att ta reda på vad som gäller.

Installation
När din mikroproduktionsanläggning är installerad skall den behöriga elinstallatören skicka in en Färdiganmälan till elnätsägaren.
Därefter kommer din elmätare att bytas till en modell som klarar av att mäta både uttag av el och inmatning till elnätet. Som elkund har du redan ett uttagsabonnemang och som elproducent kommer du utöver det att få ett inmatningsabonnemang.

Teckna avtal med din elhandlare
För att sälja ditt eventuella överskott måste du också teckna ett avtal med din elhandlare. Elbolagen är skyldiga att ta emot mikroproducenters överskottsel, men det är inte reglerat vilken ersättningsnivå som ska ges, så det kan löna sig att jämföra vad olika elbolag betalar för överskottselen.
I dagsläget måste man också vara momsregistrerad och betala moms för den ersättning man får och  informera sin elhandlare om sitt momsregistreringsnummer. Läs mer om detta hos skatteverket.
  Regeringen har dock lagt fram  ett förslag om att mikroproducenter (och andra näringsidkare som omsätter mindre än 30 000kr per år) från 1 januari 2017 ska momsbefrias.

Sälja elcertifikat
När man producerar el från solenergi, vindkraft, geotermisk energi, vågenergi, viss vattenkraft  och vissa biobränslen,tjänar man också in elcertifikat.
Efterfrågan på elcertifikaten skapas genom en lagstadgad skyldighet för elleverantörer av el från icke förnyelsebara energikällor och vissa elanvändare att inneha elcertifikat i förhållande till sin elförsäljning respektive elanvändning utifrån den i lagen fastställda kvoten.

Försäljningen kan ske direkt mellan köpare och säljare, via elmäklare eller via elhandlare. Säljare och  köpare bestämmer om försäljningen av elcertifikat ska ske genom enstaka större affärer eller  löpande månadsvis.  Vid löpande försäljning finns det möjlighet att skaffa automatisk överföring i kontoföringssystemet Cesar som administreras av energimyndigheten.  Det innebär att elcertifikaten överförs löpande enligt det du och din köpare har kommit överens om vilket minskar det administrativa arbetet vid försäljningen.

Den största ekonomiska vinsten med elproduktion i mikroformat är alltså, skattereduktion på den mängd el du säljer samt att du får egenproducerad el till din fastighet. Då minskar avgiften till  din elhandlare, men även kostnaden till elnätsägaren, eftersom även elnätsavgiften baseras på hur mycket el man förbrukar. Detta i kombination med solcellsbidraget gör att det kan vara en riktigt bra investering med solceller på taket.

 

3 reaktioner till “Tjäna pengar på egenproducerad solel eller vindkraft”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *