Ut ur ekorrhjulet

Många vill slippa det stressiga temp som en heltidsanställning vid sidan av familj och en aktiv fritid kräver. Man vill slippa ut ur ekorrhjulet.  Men många verkar vara lite vilse över hur man ska gå till väga.  Många tänker ”om jag bara var rik, ekonomiskt oberoende, så skulle jag inte längre vara i ekorrhjulet”, så de springer hårdare och hårdare för att tjäna ihop tillräckligt med pengar för att bli ekonomiskt oberoende. Låter det som en bra lösning? Man tänker ”jag springer dubbelt så hårt i 5 eller 10 år, så kanske jag inte behöver springa mer sen”. Men det finns en så mycket enklare och säkrare lösning.

Termen ekkorhjulet, eller ”the ratrace” kommer från de hjul som gnagare i fångeskap får springa i för att aktivera sig själva. Trots att de har små hjärnor, har de en enkel lösning för att slippa ur ekorrhjulet: att sluta springa.

De flesta som talar om att lämna ekorrhjulet är inte sådana som har svårt att få ihop till mat för dagen och tak över huvudet, utan sådana som vill ha saker. Kanske man istället ska ta sig en funderare över sina motiv och vad man egentligen vill ha och behöver.

Om man googlar termen ”ekorrhjulet” hittar man ganska många som vill slippa det, men man hittar också några som har lyckats. Det finns en stor skillnad mellan de som kämpar förgäves och de som verkligen lyckas: de som kämpar vill ha mer men de som verkligen har lyckats, har gjort det genom att uppoffra bekvämligheter och att klara sig på mindre.

De som verkligen har sluppit ur ekorrhjulet har inte gjort det genom att springa hårdare utan genom att sakta ner eller stanna helt.  De går ner i arbetstid, skär ner på onödiga utgifter och sätter samvaro och relationer före materiella saker och dyra ”upplevelser”. De drömmer inte om allt de ska få och ska göra i framtiden, utan de lever här och nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *