Ersättning till upphovsrättsinnehavare vid uppspelning av verk.

Den som har skapat ett musikstycke, film eller filmklipp kan tjäna pengar på det dels direkt, men även indirekt när andra visar eller spelar upp verket.

Om det är en ljudinspelning kan man t.ex. försöka få med den på ljuddelningstjänster som soundcloud tencent, kugou och spotify.

Visserligen behöver man väldigt många lyssningar för att tjäna pengar direkt via tjänsten. T.ex. så betalar spotify 1,2 öre varje gång en betalande användare lyssnar på en låt (i minst 30 s) och 0,16 öre när en gratisanvändare lyssnar.

Men eftersom t.ex. spotify har bra system för att rekomendera musik till användare kan man få en större publik genom att spotify rekommenderar din musik för någon som har gillat liknande verk.

Ljud och rörlig bild kan också laddas upp på tjänster som youtube.  Youtube betalar t.ex. 0,15 öre till upphovsrättsinnehvaren varje gång ett verk spelas minst 30 sekunder.

Man kan tjäna mer på youtube genom att skapa ett konto och själv ladda upp olika klipp och välja att annonser ska visas i samband med klippet. Dock måste kanalen ha minst 1000 prenumeranter och 10 000 visningar innan man kan ansöka om ett tjäna pengar på annonsvisningar på sin kanal.

Även när det gäller youtube är en nyckel för att få många visningar att hamna bland rekommenderade klipp. Vad youtube rekomenderar bestämms av youtubes algoritm, men det är naturligtvis bra att ha ett klipp som många lyssnar klart på och gillar.
Man kan också försöka få fler visningar och prenumeranter genom att följa andra kanaler och länka till sina klipp i andra sociala medier och webbplatser.

Man kan också lyckas med att sitt verk spelas i olika radio och tv-kanaler.

I t.ex. SVT 1 får en låts upphovsrättsinnehavare 370,89 kr och i SVT 2 107,25 kr  per spelad minut  av verket. En uppspelning i TV3 ger 38,33 kr/min och TV4 397,56kr/ min.
I t.ex. kunskapskanalen och tv4 fakta är beloppen lägre med 2,24 kr/ min i kunskapskanalen, 3,72 kr/min i tv4 fakta, 1,44kr/min i animal planet och 10,79kr/min  i discovery.

Uppspelning i radio ger upphovsrättsinnehavaren 103,85kr/min i P1, 68,57kr/min i P3 och 7,61kr/min i P4.
Uppspelning i de kommerisella kanalerna mix megapol, NRJ och rockklassiker ger t.ex. 1,15kr/min,  0,68kr/min  respektive 0,37kr/min vardera.

Avtalen förhandlas om med jämna mellanrum. Ovan siffror gäller december 2017.

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *