Låt utgiftskategorier bli inkomstkällor

Den som har gjort en traditionell budget eller som har tittat på tv-programmet lyxfällan har antagligen bilden av att inkomsterna består av lön eller möjligen inkomst från eget företagande eller liknande. Medans utgifterna i tv-programmet lyxfällan består av boende, mat, transport, kläder, nöjen och lån (räntor och amorteringar).

Om man vill ha en bättre budget så är rekommendationen att jobba mer eller att minska ner på utgifterna i de olika kategorierna.

Men faktum är att man kan få en balanserad budget genom att se vilka möjligheter man kan ha för att få inkomster från alla olika kategorier. På så sätt kan utgifterna i de olika kategorierna bli mindre eller helt enkelt vändas till en inkomst.

Utöver inkomster från lön eller företagande kan man ju t.ex. hyra ut en del av sin bostad till en inneboende. Proffsnivån här skulle innebära att man utöver sitt eget boende ägde ytterligare ett boende som man kunde hyra ut helt eller delvis och budgeten för boende skulle på så sätt kunna ge ett positivt nettoresultat.

Mat kan vara svårt att få till en inkomstkategori om man inte driver ett jordbruk eller liknande, men man kan absolut minska kostnaderna utan att nagga på kvalitén genom att odla en del själv, i trädgården, på balkongen eller i fönstret och genom att plocka bär och svamp.

Transport är också vanligtvis en nettoutgift, men kanske kan man få inkomster även här t.ex. genom att sälja reklamutrymme på sin bil, hyra ut den när man själv inte använder den eller tjäna lite extra som chaufför. Eller så kanske man inte behöver äga en egen bil utan kan vara en del i en bilpool. Alternativt kan man titta på möjligheten att cykla istället för att åka bil.

Nöjen är en stor utgiftskategori för många, men även det man älskar att göra kan man tjäna pengar på. Har du under många år tränat någon sport, aerobic eller liknande kanske du kan börja som instruktör under en del av dina pass. Och få en liten inkomst samtidigt som du utöver din hobby. Eller så kanske du kan hitta en hobby där du tillverkar saker, som du sedan kan sälja, t.ex. någon form av handarbete eller liknande.

Den sista budgetposten, lån är den som verkligen gör skillnad mellan de som fastnat i lyxfällan och de som är på väg mot finansiell frihet.

Att inte köpa resor och konsumtionsvaror för pengar som man inte har är en grundbult i en sund ekonomi. Lyckas man dessutom spara ihop ett kapital så kan denna kategori bli en avsevärd inkomstpost i budgeten genom att man lånar ut pengar t.ex. via någon form av crowdlending eller att man investerar pengarna t.ex. i aktier eller fonder.

Så om du lyckas få tillräckligt många av dessa traditionella utgiftskategorier att bli till inkomstkategorier är du inte beroende av din en anställning som inkomstkategori.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *