Olika inställningar till utgifter

Det finns minst tre olika inställningar till hur man förhåller sig till utgifter. Ja i praktiken finns det ju många fler eftersom det egentligen är en glidande skala, vi kan ha olika inställning inom olika områden och en persons inställning också förändras genom livet, men generellt behåller man en viss inställning även när man får mer pengar att röra sig med.

  1. Superspararen.
    Superspararen köper alltid den billigaste varianten av pasta i mataffären, letar efter extrapriser och rabattkoder och pantar naturligtvis alltid tomglasen. Superspararen skulle sällan få för sig att köpa en läsk på bensinstationen för att den där är minst dubbelt så dyr som på kampanj i matbutiken. Däremot kan han lägga mer pengar för att köpa en kvalitetsprodukt istället för en billig kopia som inte fungerar lika bra eller riskerar att snabbt gå sönder.
  2. Medelsvensson
    Medelsvensson tittar inte så mycket på priset när hen vardagshandlar utan köper det hen vill ha, och det kastas en hel del också. Dock tänker hen på priset när det kommer till större inköp som semesterresor och dyra kapitalvaror.

  3. Slösa
    Slösa har ingen respekt för pengars värde. Är det något hen vill ha eller göra så gör hen det. Det ska helst vara märkeskläder och fika ute på stan. Oavsett om hen har råd eller inte. Finns det pengar så går de åt. Och ofta också trots att de inte finns. Man kan ju alltid ta ett lån. Slösa lever i nuet och funderar inte över hur pengarna ska räcka till morgondagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *